There There

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
There There
Сингл Radiohead
з альбому Hail to the Thief
Випущений 26 травня 2003
Сторона Б Paperbag Writer
Where Bluebirds Fly
Жанр Альтернативний рок
Мова англійська
Тривалість 5:23
Лейбл Parlophone
Продюсер Найджел Ґодріч, Radiohead
Хронологія синглів Radiohead
Попередній
←
Knives Out
(2001)
Go to Sleep
(2003)
Наступний
→

There There — пісня англійського рок-гурту Radiohead. Вона була випущена як головний сингл з їхнього шостого альбому Hail to the Thief 26 травня 2003 року. Вона досягла четвертого місця в UK Singles Chart, першого місця в Канаді та Португалії і 14 місця в американському чарті Billboard Modern Rock Tracks. Пісня також увійшла до компіляції Radiohead: The Best Of (2008).

Запис[ред. | ред. код]

Radiohead виконали ранню версію «There There» у веб-трансляції під час сесій для альбому Kid A 2000 року[1], а потім записали її для альбому Hail to the Thief зі своїм давнім продюсером Найджелом Ґодрічем. 2002 року вони записали версію в Ocean Way у Лос-Анджелесі, але не були задоволені результатами. За словами гітариста Джонні Ґрінвуда: «Іноді це взагалі не працює, тому що у вас немає реальної гучності живого концерту … Це просто не працює, коли звучить з колонок у вашій передній кімнаті… Це звучало так, ніби ми намагалися зробити гідний запис „живого гурту, який грає разом“»[2].

Вокаліст Том Йорк боявся, що пісня може бути втрачена[2], але Radiohead повернулися до Великої Британії і записали альтернативну версію у своїй студії в Оксфордширі. Йорк сказав, що він заплакав від полегшення, коли почув мікс Ґодріча, сказавши, що він мріяв про те, як він хотів, щоб пісня звучала саме так: «І ось одного дня ти заходиш до студії, а там вона. Але ти не стоїш там з молотком і не намагаєшся вибити її зі столу або гітари, це не обов'язково. Вона просто з'являється одного дня.»[2] Демо було випущено як бі-сайд до синглу Radiohead 2003 року «2 + 2 = 5»[3].

Композиція[ред. | ред. код]

«There There» — рок-пісня з багатошаровою перкусією, яка розвивається до гучної кульмінації[4]. У пісні чути вплив Can[5], Siouxsie and the Banshees та Pixies[2]. Йорк казав, що вона "мала заспокоїти — «Все гаразд, тобі просто здається»[1]. Підзаголовок треку, який з‘являється у деяких ранніх виданнях альбому «The Boney King of Nowhere» («Кістлявий король нізвідки») посилається на пісню з анімаційного серіалу Bagpuss, який Йорк дивився разом з маленьким сином[6].

Музичне відео[ред. | ред. код]

Йорк попросив Олівера Постгейта, творця-аніматора Bagpuss, створити кліп на «There There», але Постгейт відмовився, оскільки був на пенсії[6]. Замість нього стоп-моушн-анімацію створив Кріс Хоупвелл[7]. Йорк доручив йому зробити відео, схоже на народні казки братів Грімм і чеського аніматора Яна Шванкмаєра. Хоупвелл описав його як «східноєвропейську жанрову анімацію п'ятдесятих років, перевантажену і наївну»[7]. 20 травня 2003 року відео дебютувало на джамботроні на Таймс-сквер у Нью-Йорку; того ж дня його щогодини крутили на MTV2[8].

У відео Йорк потрапляє до лісу і гуляє містом, яке повністю складається з тварин. Він бачить, як відбуваються численні події, наприклад, весілля, і знаходить золотий піджак і пару золотих черевиків. Він взуває їх, розбудивши зграю ворон, які переслідують і нападають на нього. Взуття надає Йорку надзвичайної швидкості, але ефект зникає, коли ворони відлітають, а його ноги заплутуються в плющі. Він виривається, але черевики падають. Його ноги стають корінням дерева, а сам Йорк перетворюється на дерево. Ворони сідають на гілки[9].

Відгуки[ред. | ред. код]

«There There» посів четверте місце в UK Singles Chart і перше місце в Канаді. Він також отримав помірний ефір на сучасних рок-станціях США, досягнувши чотирнадцятого місця в чарті Hot Modern Rock Tracks, і був номінований на премію Ґреммі за найкраще рок-виконання дуетом або групою з вокалом[10]. Відеокліп отримав нагороду MTV Video Music Award за найкращу режисуру на церемонії MTV Video Awards 2003 року[11].

Трек-лист[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
1.«There There»5:24
2.«Paperbag Writer»3:59
3.«Where Bluebirds Fly»4:32
13:55

Персоналії[ред. | ред. код]

Radiohead

Додатково

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б John Robinson. Bagpuss, Ex-Lax And The Angriest Thing We've Ever Written (англ.). NME. Процитовано 10 травня 2023.
  2. а б в г Official Hail to the Thief Interview CD, april 2003 (англ.). Процитовано 10 травня 2023.
  3. 2 + 2 = 5 by Radiohead (англ.). Процитовано 10 травня 2023.
  4. Review of Brad Osborn, Everything in its Right Place: Analyzing Radiohead (Oxford University Press, 2016) (англ.). Процитовано 10 травня 2023.
  5. Interview with Thom, Xfm, 2003 (англ.). Xfm. Процитовано 10 травня 2023.
  6. а б Michael Odell. Silence! Genius At Work (англ.). Q Magazine. Процитовано 10 травня 2023.
  7. а б Craig McLean. OK, no computers (англ.). Дейлі телеграф. Процитовано 10 травня 2023.
  8. Web Leak Fails To Derail Radiohead’s ‘Thief’ (англ.). Billboard. Процитовано 10 травня 2023.
  9. Radiohead — There, There
  10. 46th Annual GRAMMY Awards (англ.).
  11. MTV Video Music Awards 2003: the winners (англ.). Ґардіан. Процитовано 10 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]