Toei Animation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Toei Animation
яп. 東映アニメーション
Тип анімаційна студія і публічна компанія
Форма власності кабусікі-ґайся
Галузь випуск аніме, анімація
Засновано 1956
Штаб-квартира Район Накано
Власник(и) Toei Company
Холдингова компанія Toei Company
Дочірні компанії Animax
toei-anim.co.jp(яп.)
Мапа
CMNS: Toei Animation у Вікісховищі

Toei Animation (яп. 東映動画) — японська анімаційна студія. Заснована 1956 року. За більш, ніж 50 років існування, студія «Toei Animation» створила безліч популярних аніме. Зараз Toei є провідною компанією у виробництві аніме в Японії, незважаючи на те, що популярність вона набула за хіти, випущені багато років тому. З «Toei Animation» співпрацювали такі режисери-аніматори, як Хаяо Міядзакі і творець «Могили Світлячків» Ісао Такахата. Проте, всі вони пішли зі студії.

Історія[ред. | ред. код]

Будучи створеною в 1956 році, студія орієнтувалася на Disney, намагаючись стати його японським аналогом. Першими роботами стали фільми, засновані на японських історіях. У травні 1957 року, випустили перший короткометражний фільм, наступною стрічкою стала повнометражка «Біла змія». Усі ранні роботи були чорно-білими. Пізніше «Toei Animation» зняла серію фільмів за мотивами казок, а саме: «Пригоди Гуллівера» (1965), «Лускунчик Китаро» (1968), «Казки Андерсена» (1968), «Принцеса підводного царства» за мотивами «Русалочки», «Кіт у чоботях» (1969). Головний герой останнього, Кіт П'єро, зображений на логотипі студії.

На початку 70-х «Toei Animation» продюсувала багато аніме-версій робіт Го Нагаї, такі як «Гарнюня Хані» та інші. У цей же час студія популяризує дівчаток-чарівниць. Першою їх роботою в цьому руслі став серіал «Відьма Саллі». Пізніше були «Лулу — ангел квітів» і «Кудесниця Мег». Таким чином, «Toei Animation» стала одними з перших подвижників жанру махо-сьодзьо. Може, якби не їх новаторські ідеї тоді, зараз би аніме культура не мала таких чудесних творів, як «Дівчинка-чарівниця Мадока».

Ще з 1973-го року Toei почала просування своєї продукції за кордон і співпрацю із зарубіжними анімаційними студіями. Таким чином, деякі їхні роботи націлені на американську публіку, і деякою мірою відрізняються від аніме. Так, наприклад, могли б Ви подумати, що серіали «Першого покоління Трансформерів» були намальовані саме «Toei Animation», а до популярних зараз «Поняша» («My Little Pony») вони також доклали руку.

Вже з 1985 року студія перша використовує комп'ютеризацію у створенні аніме, а в лютому наступного року світ побачив безсмертний «Драгонболл», що став хітом. У березні 1986-го цей серіал навіть отримує французьку премію «Prix d'Or» від гумористичного журналу PIF, взявши гран-прі.

Наступний крок в освоєнні комп'ютерної анімації студія робить в грудні 1991-го, коли встановлює виробниче програмне забезпечення «CATAS» (Computer Aided Toei Animation System). І тут же на наступний рік виходить новий хіт — легендарний «Сейлор Мун»! Він буквально відразу ж стає популярним, і тримається на вершині хіт-парадів протягом 5 років.

Вже в 1998-му студія випускає першу OVA по «One Piece», з 1999 року починається випуск серіалу, який триває і зараз. Думаю, ні для кого не секрет, яке місце займає цей серіал в сучасному хіт-параді аніме. Буквально недавно в 2012 році вийшов 12 повнометражний фільм — «One Piece: Z».

Створення нового напрямку аніме[ред. | ред. код]

А в 2006-му році «Toei Animation» спільно з видавництвом «Gentosha» організувала новий анімаційний проект — Ґа-німе (яп. Ga-nime (画 ニメ), від «ілюстрація», «Ґа» і «аніме», разом — «художня анімація»). Твори, що випускаються в його рамках, являють собою мультфільми, в яких графічний ряд складається з змінюваних статичних картинок, супроводжуваних голосом і музичним оформленням. Першими Ґа-німе стали роботи художників Есітака Амено і Амемію Кейта, на чию основу лягли адаптації робіт Осаму Даза, Сакутаро Хагіварі і Говарда Філліпса Лавкрафта (Лавкрафт — у якійсь мірі праотець такої чудової речі, як тентаклі). Крім того, студія разом з Накамура Кендзі випустила одні з найбільш неординарних аніме всіх часів: «Трапеція» і «Мононоке».

Напрямки розвитку[ред. | ред. код]

За всю свою історію існування «Toei Animation» робить безліч кроків у напрямку до комп'ютеризації анімаційного процесу. Ставши першовідкривачем у багатьох напрямках, зараз їх принципи роботи спрямовані на становлення студії номером 1 в:

  • Творити речі, які забезпечать мрії та прагнення дітям у всьому світі.
  • Стати № 1 в анімаційному бізнесі, як серце кіноіндустрії 21-го століття.
  • Встановити стандарт для цифрового виробництва зображення.

Список випущених аніме[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]