Ubuntu One

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з UbuntuOne)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ubuntu One
Ubuntu One Logo
Тип соціальне онлайн сховище
Розробник Canonical Ltd.
Стабільний випуск (2014)
Операційна система Ubuntu, Android, iOS, Windows
Мова програмування Python
Стан розробки сховище закрито
Ліцензія Серверна частина — пропрієтарна, клієнтська — GPLv3
Вебсайт web.archive.org/web/20131231040314/https://one.ubuntu.com/

Ubuntu Oneхмарне сховище даних, розроблене компанією Canonical для користувачів Ubuntu, яке працювало з 2009 по 2014 рік. Ця служба дозволяла користувачам зберігати і синхронізувати файли в Інтернеті, а також між комп'ютерами. Ubuntu One — це також назва клієнтської програми, за допомогою якої відбувається синхронізація даних.

Особливості[ред. | ред. код]

Ubuntu One працювало на Amazon EC2 і використовувало S3 для зберігання файлів. Серверне програмне забезпечення написане переважно на Python, з використанням деяких компонентів Twisted, Django та Zope.

Однойменна клієнтська програма Ubuntu One була доступна у дистрибутивах Ubuntu, версій від 9.04 до 14.04. Існувала бета-версія для Microsoft Windows. Об'єм дискового простору, що надавався безкоштовно, дорівнював 5 ГБ, додаткові 20 ГБ були доступні за $ 2,99 на місяць.

Пропонувалася музика для телефонів на основі iPhone і Android. Пакет Mobile коштував 3,99 USD на місяць.

Ubuntu One був офіційно відкритий з виходом Ubuntu 9.10. Одночасно з версією Ubuntu 10.04 було додано можливість купувати музику.

Ubuntu One схожий на такі послуги, як SpiderOak, Dropbox, Box.net, Mozy, Wuala, Humyo, iDisk і Live Mesh.

Критика[ред. | ред. код]

Ubuntu One піддавався критиці через закритий початковий код серверної частини.

Закриття сервісу і відкриття коду[ред. | ред. код]

Навесні 2014 компанія Canonical ухвалила рішення[1] щодо закриття хмарного сховища Ubuntu One і пов'язаних з ним сервісів (синхронізація файлів, потокове мовлення музики тощо). Ubuntu One припинив працювати 1 червня 2014 року; після цієї дати для зареєстрованих користувачів сервісу виділялося ще два місяці, протягом яких вони могли завантажити збережені дані, які були видалені з серверів 1 серпня 2014 року.

Підтримка Ubuntu One не ввійшла до складу випуску Ubuntu 14.04; її також вилучили з підтримуваних на той час старіших гілок.

Як причина закриття Ubuntu One називалася необхідність значних інвестицій для підтримки сервісу на гідному рівні і неможливість конкурувати з іншими безкоштовними хмарними сховищами, які пропонують 25-50 Гб безплатного дискового простору.

У серпні 2015, коли минуло більше року від закриття сервісу Ubuntu One, компанія Canonical опублікувала початкові тексти серверної частини цього хмарного сховища.[2][3] Код написаний мовою Python і відкритий під ліцензією AGPLv3.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. The service has been discontinued. Архів оригіналу за 5 квітня 2014. Процитовано 4 квітня 2014.
  2. Ubuntu One file syncing code Open Sourced. Архів оригіналу за 12 серпня 2015. Процитовано 12 серпня 2015.
  3. Открыт код облачного хранилища Ubuntu One. Архів оригіналу за 23 серпня 2015. Процитовано 12 серпня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]