Теліфони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Uropygi)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теліфони
Час існування: кам'яновугільний період–дотепер
Typopeltis stimpsoni
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Хеліцерові (Chelicerata)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)

Tetrapulmonata

Ряд: Теліфони (Uropygi)
Thorell, 1883[1][2]
Родини
Синоніми
Thelyphonida Latreille, 1804
Посилання
Вікісховище: Thelyphonida
Віківиди: Uropygi
EOL: 8599
ITIS: 82710
NCBI: 58151
Fossilworks: 272176

Теліфони (Uropygi, також Thelyphonida) — ряд павукоподібних. Схожі на скорпіонів, але вирізняються тим, що мають клешнеподібні педіпальпи, перша пара ніг дуже подовжена, батігоподібна, а на кінці черевця є довгий багаточленниковий джгутик. Інколи до ряду включають шизомід (Schizomida).

Поширення

[ред. | ред. код]

Теліфони поширені у південних частинах Північної Америки, у Південній Америці, Західній Африці та від Південної Азії до островів Океанії.

Вони мають плоску подовжену опістосому з джгутикоподібним тельсоном. Тіло більшості видів завдовжки 2-4 мм, але Mastigoproctus giganteus, який мешкає в Сполучених Штатах, має довжину до 7 см.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Усі теліфони є нічними хижаками, які вдень ховаються у норах або серед підстилки. В їжу вони споживають різних безхребетних, але найбільші види також їдять дрібних хребетних, наприклад жаб. Вони вбивають свою здобич, тримаючи її кліщами педіпальп і розчавлюючи її об колючі нарости біля основи пальп.

Парування починається із залицяння, наприкінці якого самець прикладає спермотеку до статевого отвору самиці. Спарена самиця викопує спеціальну гніздову камеру, відкладає яйця на мембрану, яку вона виробила там, і несить вироблені яйця з собою, прикріпленими до нижньої поверхні задньої частини тіла. Дитинчата прикріплюються до спини матері. Вони ростуть повільно, і їм потрібно до трьох років, щоб стати дорослими.

Класифікація

[ред. | ред. код]

Відомо понад 100 сучасних видів у 16 родах з єдиної родини Thelyphonidae (за даними World Uropygi Catalog[3]):

Крім того, описано сім викопних родів:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Harvey, Mark S. (2003). Uropygi. Catalogue of the Smaller Arachnid Orders of the World: Amblypygi, Uropygi, Schizomida, Palpigradi, Ricinulei and Solifugae. Canberra, AU: CSIRO Publishing. doi:10.1071/9780643090071. ISBN 978-0-643-09007-1.
  2. Uropygi (Thorell, 1883). Western Australian Museum. Field Guides & Catalogues. Western Australian Museum, Government of Western Australia. Процитовано 10 березня 2023.
  3. World Uropygi Catalog. Bern, CH: Natural History Museum. 2023. Процитовано 10 March 2023.