X (фільм, 2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
X
X
Жанр Слешер
Режисер Тай Вест[en]
Продюсер
  • Тай Вест
  • Джейкоб Яффке
  • Кевін Турен
  • Гаррісон Крейсс
Сценарист Тай Вест
У головних
ролях
Оператор Еліот Рокетт
Композитор
Монтаж
  • Девід Кашеваров
  • Тай Вест
Кінокомпанія
  • Little Lamb
  • Mad Solar Productions
Дистриб'ютор A24
Тривалість 106 хв.
Мова англійська
Країна
Рік 2022
Дата виходу
  • США 13 березня 2022 (SXSW)
  • США 18 березня 2022
Кошторис 1 млн $
Касові збори 15,1 млн $
IMDb ID 13560574
Рейтинг R
Наступний «Перл» (2022)
CMNS: X у Вікісховищі

«X» (англ. X) — американсько-канадський фільм-слешер 2022 року, сценарій до якого написав і зняв Тай Вест[en], який також є співпродюсером та співмонтажером. Міа Ґот виконує подвійну роль протагоніста та антагоніста — молодої жінки Максін і літньої жінки Перл відповідно. Сюжет оповідає про знімальну групу, яка робить порнографічний фільм на сільській фермі літньої пари в Техасі, але виявляють, що їм загрожує малоймовірний вбивця. У фільмі також зіграли Дженна Ортеґа, Бріттані Сноу, Скотт Мескаді, Мартін Гендерсон[en], Оуен Кемпбелл[en] та Стівен Юр. Знімання фільму відбувалося в Новій Зеландії, переважно в сільській громаді Форделл[en], неподалік від міста Вангануї. Саундтрек був написаний Тайлером Бейтсом і Челсі Вулф.

Прем'єра картини відбулася 13 березня 2022 року на фестивалі South by Southwest; фільм вийшов в американський прокат 18 березня, а компанія A24 стала дистриб'ютором. Фільм отримав загалом схвальні відгуки критиків, які похвалили омаж слешерам XX століття, зокрема «Техаській різанині бензопилою» (1974), а також виконання Ґот, Ортеґи та Сноу. «X» є першою картиною однойменної серії[en], що складається з приквелу «Перл» (2022) і продовження «Максін», яке перебуває в розробці.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1979 році, під час золотої доби порно, акторка Максін Мінкс вирушає в подорож у Техасі зі своїм хлопцем-продюсером Вейном Ґілроєм, іншими акторами Боббі-Лінн Паркер і Джексоном Гоулом, режисером-аматором Ар-Джей та його дівчиною Лоррейн Дей, щоб зняти порнографічний фільм «Доньки фермера». Вони прибувають на ферму Говарда та Перл, літньої пари, у гостьовому будинку якої починають знімання. Перл запрошує Максин у свій будинок, де вона нарікає на свій вік і ревнує до молодості Максін, роблячи спробу сексуального зближення.

Вночі знімальна група відпочиває в гостьовому будинку, де Лоррейн просить про свою участь у зніманні. Ар-Джей виступає проти цієї ідеї та звинувачує групу в спонуканні Лоррейн до знімання, хоча вони запевняють його в протилежному. Після знімання сцени сексу між Лоррейн та Джексоном, Ар-Джей вирішує залишити групу на фермі, поки вони сплять, але його зупиняє Перл і намагається спокусити. Коли Ар-Джей відмовляє їй, вона вбиває його ножем. Лоррейн та Вейн помічають зникнення Ар-Джея і вирушають на його пошуки. Під час обшуку сараю Перл вбиває Вейна, тоді як Говард запрошує Лоррейн у свій будинок, стверджуючи, що Перл зникла, і просить її принести ліхтарик із підвалу. Коли Лоррейн залишає підвал, вона виявляє, що двері замкнені. Намагаючись знайти вихід, вона бачить труп чоловіка, прив'язаного до стелі.

Говард підходить до гостьового будинку і просить Джексона допомогти йому розшукати Перл. Джексон знаходить затоплену машину в ставку, що належала чоловіку в підвалі, перш ніж Говард застрелює його. Тим часом Перл входить у гостьовий будинок і оголена лягає поруч із Максін та пестить її, від чого та прокидається і кричить, розбудивши Боббі-Лінн, тоді як Перл тікає. У фермерському будинку Лоррейн використовує сокиру, щоби пробити щілину у дверях підвалу, але Говард ламає їй пальці. Боббі-Лінн йде за Перл до озера, що розташовується поруч, і намагається відвести її від води, але Перл штовхає її в озеро, де Боббі-Лінн вбиває алігатор.

Максін вдається втекти до фургона, де вона знаходить труп Ар-Джея та проколоті шини. Озброївшись револьвером Вейна, Максін входить у фермерський будинок і звільняє Лоррейн, яка звинувачує Максін у тому, що сталося. Лоррейн панікує і вибігає через парадні двері, але Говард вбиває її пострілом із рушниці. Коли Говард і Перл починають переміщати тіло Лоррейн, у неї стається конвульсія, що лякає Говарда і в нього трапляється серцевий напад, через що той помирає. Максін забирає ключі від вантажівки Говарда та Перл і намагається вистрілити в Перл, але виявляється, що револьвер не заряджений. Перл вистрілює в Максін із рушниці, проте вона ухиляється, а віддача рушниці відкидає Перл через двері. Вона просить допомоги, але Максин відмовляє і переїжджає Перл вантажівкою, після чого їде з ферми. Наступного ранку поліція прибуває до будинку, щоб розслідувати події, і знаходить камеру Ар-Джея, розмірковуючи про те, що на неї знято.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Міа Ґот Максін «Макс» Мінкс / Перл Максін «Макс» Мінкс / Перл
Дженна Ортеґа Лоррейн «Рейн» Дей Лоррейн «Рейн» Дей
Бріттані Сноу Боббі-Лінн Паркер Боббі-Лінн Паркер
Скотт Мескаді Джексон Гоул Джексон Гоул
Мартін Гендерсон[en] Вейн Ґілрой Вейн Ґілрой
Оуен Кемпбелл[en] Ар-Джей Ніколс Ар-Джей Ніколс
Стівен Юр Говард Говард
Джеймс Ґейлін[en] Дентлер шериф Дентлер
Саймон Праст[en] телеєвангеліст
Джеффрі Долан заступник шерифа
Метью Савілл Мітчелл офіцер Мітчелл
Брайоні Скіллінґтон продавець магазину

Виробництво[ред. | ред. код]

У листопаді 2020 року було оголошено, що компанія A24 стане дистриб'ютором нового фільму Тая Веста[en], тоді як Міа Ґот, Скотт Мескаді та Дженна Ортеґа виконають одні з ролей[1]. У лютому 2021 року до акторського складу приєдналася Бріттані Сноу[2]. Знімальний період[en] тривав з 16 лютого до 16 березня на Північному острові Нової Зеландії[3][4]. Протягом двох тижнів після приїзду до країни знімальна група знаходилась на обов'язковому карантині через пандемію коронавірусної хвороби[5]. Деякі сцени були зняті в місті Вангануї, а також його околицях. Основним знімальним майданчиком стала ферма в сільській громаді Форделл[en], неподалік від Вангануї, де було побудовано великий сарай[6]. Знімання також проходили в містечку Буллс[en], де знімальна група використала для фільму стару ратушу[7]. Кошторис «X» становив приблизно 1 мільйон $[8].

Бейтс і Вулф спільно написали саундтрек до фільму.

Ґот носила багато накладного макіяжу для зображення Перл. Вона сказала, що проводила в гримерній до десяти годин, після чого працювала на знімальному майданчику близько дванадцяти годин, тоді як візажист Сара Рубано стежила за цілісністю макіяжу[9]. У сцені, де Перл завдає удару Ар-Джей у шию, було використано висувний реквізитний ніж, протез шиї з прорізом і трубку, через яку виходила театральна кров[en]. Ефект обезголовлення Ар-Джей після цього був досягнутий за допомогою манекена голови, каскадера та фальшпідлоги; каскадер лежав на спині, його голова та плечі знаходилися під фальшпідлогою і були приховані протезом верхньої частини тіла. Потім каскадер рухав своїм тілом під час знімання сцени, що в поєднанні з безтілесною головою манекена створювало ілюзію того, що у Ар-Джея конвульсії. Для сцени, у якій Перл протикає Вейну очі вилами, нідерландська студія MimicFX виготовила манекен верхньої частини тіла та голови персонажа[10].

Саундтрек до фільму було написано Тайлером Бейтсом та Челсі Вулф; він також містить кавер-версію композиції «Oui, Oui, Marie[en]», яка була виконана Вулф[11]. За словами Бейтса, вони прагнули «створити вокально-орієнтований саундтрек, обрамлений органічними синтезаторами та атмосферою, що нагадує звукову естетику артгаусних фільмів жахів[en] 70-х років»[a]. Вулф, яка раніше не займалася саундтреками, головним чином привнесла свій голос у музику та спробувала використати неспівочі звуки, щоб імітувати емоції персонажів. Бейтс описав саундтрек як суміш музики до фільмів «Дитина Розмарі» (1968) та «Деббі підкорює Даллас[en]» (1978)[12]. Лейбл звукозапису A24 Music випустив саундтрек 25 березня 2022 року[11]. Окрім оригінальної музики у фільмі звучать такі композиції, як «In the Summertime[en]» гурту Mungo Jerry, «Act Naturally[en]» у виконанні Лоретти Лін, і «(Don't Fear) The Reaper» гурту Blue Öyster Cult. На додаток до цього в одній зі сцен персонажі Бріттані Сноу та Скотта Мескаді виконують пісню «Landslide[en]» гурту Fleetwood Mac. За підбір ліцензованої музики відповідав музичний супервайзер Джо Радж[13].

Аналіз[ред. | ред. код]

Нейт Роско з Fangoria[en] написав у своєму есе, що фільм є прикладом сучасного погляду на піджанр жахів психобідді, у якому літні жінки зображуються як гротескні, жорстокі персонажі. Роско також зазначив, що основна тема фільму обертається навколо старіння, молодості та туги за минулим: «Черпаючи натхнення з найтемніших куточків мистецтва та експлуатації, саме відносини між вродою, старінням та самооцінкою найбільш помітно проступають через архітектуру „X“»[b]. Крім цього, він зауважив, що фільм співчутливо представляє антагоніста Перл, написавши, що часом «не можна не відчувати нищівної жалості до цієї трагічної фігури»[c][14].

Критики зауважили вплив кількох фільмів на «X», а деякі з них зазначили омаж фільму «Техаська різанина бензопилою» (1974)[15][16][17]. Серед інших картин, на думку критиків, що вплинули на «X», є «Психо» (1960), «Хардкор[en]» (1979), «Сяйво» (1980), Алігатор[en] (1980)[16] та «Ночі в стилі бугі» (1997). Річард Роупер[en] написав, що фільм також містить «відлуння» таких порнографічних фільмів, як «Сумне кіно[en]» (1969) та «Деббі підкорює Даллас» (1978)[15].

Маркетинг й випуск[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер на YouTube

У січні 2022 року A24 випустила офіційний трейлер до фільму[18]. Прем'єра «X» відбулася 13 березня на фестивалі South by Southwest[19]; фільм вийшов в американський прокат 18 березня[18]. У квітні він вийшов як «відео на вимогу» в таких сервісах, як Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube та VUDU[9]. Наступного місяця компанія Lionsgate випустила фільм як домашнє відео на Blu-ray та DVD. Версія для Blu-ray містить фічуретку «Той X-фактор», а також «розширену сцену» вигаданого порнографічного фільму «Доньки фермера», що знімали персонажі «X»[20].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

«X» зібрав 11,8 мільйона $ у США та Канаді, і 3,3 мільйона $ на інших територіях, на загальну суму 15,1 мільйона $ у всьому світі, що зробило його касовим успіхом із кошторисом в 1 мільйон $[21][22].

У Сполучених Штатах та Канаді «X» вийшов разом із фільмами «Магічна битва 0[en]», «Костюм» та «Мати[en]», і, за прогнозами, у перші вихідні мав принести 2—5 мільйонів $[23]. У перші вихідні фільм заробив 4,3 мільйона $ у 2865 кінотеатрах, посівши четверте місце[24]. Під час відкриття чоловіки склали 55 % аудиторії, а на частку осіб віком від 18 до 34 років припало 73 % продажів квитків. За етнічним складом 50 % становили європеоїди, 22 % латиноамериканці, 12 % афроамериканці та 16 % азійці чи інші люди[25]. Фільм зібрав 2,2 мільйона $ за другі вихідні та 1 мільйон $ за треті[26][27]. Він залишив десятку найкращих фільмів за касовими зборами в четверті вихідні із 359 тисячами $, що становило падіння зборів на 65 %[28].

Відгуки[ред. | ред. код]

На оглядовому агрегаторі Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 94 % на основі 220 відгуків, а середній рейтинг — 7.7/10. У консенсусі агрегатора йдеться: «„X“ [представляє] свіжий погляд на класичну формулу слешера [та] знаменує місце, де Тай Вест рішуче повертається до свого коріння жахів»[d][29]. Metacritic, який використовує середнє зважене, присвоїв фільму 79 зі 100 балів на основі 35 відгуків критиків, які позначені як «загалом схвальні»[30]. Глядачі, опитані PostTrak[en], дали фільму 68 % позитивних оцінок, а 45 % сказали, що однозначно рекомендують його[25].

Оуен Глейберман з Variety назвав фільм «навмисною, люблячою і ретельною пошаною» «Техаській різанині бензопилою», а також «підступним і захопливим повільним атракціоном жаху, що шокує, разом із його унікальним тривожним чинником, пов'язаним із тим фактом, що тутешні демони — давні зразки людства, які насправді мають частку… людяності»[e][16]. Джон Дефор із The Hollywood Reporter похвалив акторський склад і зазначив, що «до того, як почнеться кров (і навіть у середині дії), Вест, здається, справді замислюється про біль безповоротної юності та співчуває тим, чиї останні роки поглинені нею»[f][31]. Тодд Ґілкріст з A.V. Club поставив фільму оцінку «B+», написавши, що фільм «досліджує те, як молодість в інших, здається, пробуджує почуття та вплив віку в нас самих, не кажучи вже про те, як ми чинимо опір або реагуємо на це, коли це відбувається»[g], і назвав картину «кривавими, напористими веселощами»[32]. Еббі Олсезе, пишучи для RogerEbert.com[en], поставила фільму три зірки із чотирьох, підсумувавши: «„X“ приносить масу задоволення; [фільм] також відчувається легковажним, що легко могло б бути чимось набагато більшою»[h][33].

Девід Сімс із The Atlantic назвав фільм «сучасною класикою», порівнявши його з «Техаською різаниною бензопилою» (2022), який, на його думку, творчо провалився у порівнянні з «X»[34]. Річард Ропер з Chicago Sun-Times[en] дав картині три з половиною зірки із чотирьох, назвавши її «одним із тих фільмів, у яких у певні моменти ви відчуваєте огиду, а потім смієтеся з усієї цієї залитої кров'ю абсурдності. Це новий поворот в історичному слешері — розумний, дивний і фантастично розпусний»[i][15]. А. О. Скотт[en], у рецензії на фільм для The New York Times, написав, що «X» «не соромиться апелювати до вуайєризму. У кровопролитті немає нічого сором'язливого чи артистичного. […] Весту, на відміну від його [персонажів]-порнографів, є, що сказати, і є тіла, які може показати. Насамперед у нього є естетика, яка не зводиться до жаху чи збудження. „X“ сповнений мрійливих, нав'язливих планів зверху та моментів дивовижної ніжності»[j][35]. Альфред Ван Дер Цвам з Voices from the Balcony дав фільму три з половиною зірки з п'яти, написавши, що «„X“ загалом досягає успіху як цікавий, спокійно зворушливий, ностальгічний і, зрештою, скромний фільм жахів, приправлений відмінним саундтреком 70-х»[k][36].

Валері Комплекс із Deadline назвала картину «новим любовним листом до жанру слешерів», написавши: «Я віддаю належне Весту за те, що він має бачення і дотримується своїх натхнень. Він знає, що хоче зробити і як це зробити безкомпромісно. „X“ — це поверхова розвага […], але все ж таки задовільний зразок незалежного фільму жахів, якому варто дати шанс»[l][37]. Дмитро Самаров з Chicago Reader[en] дав фільму переважно негативну рецензію, написавши, що «навіть звичайнісінький фанат жахів не пропустить» відсилання «X» до «Техаської різанини бензопилою» (1974), але «на відміну від шедевра Тоуба Хумера, який має право говорити про економічний відчай і культурне зіткнення в Америці 70-х років, Вест просто хоче покарати всіх, хто брав участь у кривавих діях, що розігруються для сміху»[m][17].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат Прим.
2022 MTV Movie & TV Awards Найналяканіше виконання Міа Ґот Номінація [38]
Hollywood Critics Association Midseason Film Awards[en] Найкраща акторка Номінація [39]
Найкращі жахи «X» Друге місце
Найкращий незалежний фільм Номінація
Saturn Awards Найкращий фільм жахів Номінація [40]
Hollywood Music in Media Awards Кращий музичний супровід у фільмі Джо Рудж Номінація [41]
Sunset Circle Awards Найкраща акторка Міа Гот[n] Номінація [42]
Найкращий фільм жахів «X» Перемога
П'ятірка запальних режисерів Тай Вест[en][o] Номінація
Boston Society of Film Critics Awards Найкращий оператор Еліот Рокетт[o] Перемога [43]
St. Louis Film Critics Association Awards[en] Найкращий фільм жахів «X» Друге місце [44]
North Texas Film Critics Association Awards Найкращий новачок Дженна Ортеґа Номінація [45]
2023 Austin Film Critics Association Awards[en] Премія «Прорив року» Дженна Ортеґа[p] Перемога [46][47]
Seattle Film Critics Society Awards[en] Злодій року Перл (у виконанні Мії Гот)[n] Номінація [48]
Hollywood Critics Association Awards[en] Найкращий фільм жахів «X» В очікуванні [49]

Продовження[ред. | ред. код]

Докладніше: X (серія фільмів)[en]

У березні 2022 року стало відомо, що Вест таємно зняв приквел «Перл» паралельно з першим фільмом, написавши сценарій разом з Ґот[5]. Події фільму розгортаються у 1918 році, тоді як Ґот зіграла роль молодої Перл[50]. Пізніше у вересні, за кілька днів до випуску приквела, було оголошено продовження «X» під назвою «Максін». Події третьої частини відбуваються у Лос-Анджелесі у 1980-х роках[51].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. англ. [...] create a vocal-centric score framed with organic synthesizers and atmospheres that evoke a sonic aesthetic of '70s arthouse horror films.
  2. англ. Snatching its inspo from the shadiest recesses of art and exploitation, it is the relationship between beauty, aging and self-worth that creeps most conspicuously through the architecture of X.
  3. англ. [...] one can't help but feel crushingly sorry for this tragic figure.
  4. англ. A fresh spin on the classic slasher formula, X marks the spot where Ti West gets resoundingly back to his horror roots.
  5. англ. [...] a wily and entertaining slow-motion ride of terror that earns its shocks, along with its singular quease factor, which relates to the fact that the demons here are ancient specimens of humanity who actually have a touch of… humanity.
  6. англ. Before the gore begins (and even mid-action), West seems to truly consider the pain of irretrievable youth, and feel for those whose final years are consumed by it.
  7. англ. [...] examines the way that youth in others seems to bring out the feeling and impact of age in ourselves, not to mention how we resist or respond to that when it happens.
  8. англ. X is plenty of fun; it also feels like a trifle that could easily have been much more.
  9. англ. [...] the kind of movie that has you reeling in disgust at certain moments, then laughing at the blood-spattered absurdity of it all. It's a new twist on the period-piece slasher movie, smart and strange and fantastically depraved.
  10. англ. [...] isn't shy about appealing to voyeurism. There's nothing coy or arty about the bloodletting. [...] West, unlike his pornographers, has things to say as well as bodies to show. Most of all, he has an aesthetic that isn't all about terror or titillation. X is full of dreamy, haunting overhead shots and moments of surprising tenderness.
  11. англ. X mostly succeeds as an entertaining, calmly moving, nostalgic and ultimately unassuming horror film flavoured with an excellent 70s soundtrack.
  12. англ. I give West credit for having a vision and sticking to his influences. He knows what he wants to do and how to execute it unapologetically. X is surface-level entertainment [...] but still a satisfying piece of indie horror filmmaking that's worth taking a chance on.
  13. англ. [...] unlike Tobe Hooper's masterpiece, which has a point to make about economic desperation and cultural clash in 70s America, West just wants to punish everyone involved in gory ways played for laughs.
  14. а б Одночасно номінована за «Перл».
  15. а б Одночасно номінований за «Перл».
  16. Одночасно номінована за «Наслідки», «Крик» та «Студію 666[en]».
Джерела
  1. Kroll, Justin (2 листопада 2020). Ti West's New Horror Pic 'X' Taps Mia Goth, Scott Mescudi And Jenna Ortega To Star. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 17 січня 2023.
  2. Kit, Borys (18 лютого 2021). Brittany Snow Joins Kid Cudi, Jenna Ortega in Ti West Horror Thriller 'X'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 6 червня 2021. Процитовано 17 січня 2023.
  3. Brookes, Emily; McConnell, Glenn (2 лютого 2021). Rapper Kid Cudi is in New Zealand to shoot a film — and possibly tour. Stuff (англ.). Архів оригіналу за 3 лютого 2021. Процитовано 17 січня 2023.
  4. Film and TV Projects Going Into Production. Variety Insight (англ.). 4 квітня 2021. Архів оригіналу за 6 травня 2021. Процитовано 17 січня 2023.
  5. а б Yamato, Jen (14 березня 2022). Inside Ti West and Mia Goth's already filmed secret prequel to A24 slasher 'X'. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  6. Griffiths, Ethan (23 лютого 2021). Filming for Kid Cudi, Jenna Ortega movie X under way in Whanganui. The New Zealand Herald (англ.). Архів оригіналу за 23 лютого 2021. Процитовано 17 січня 2023.
  7. Griffiths, Ethan (2 березня 2021). Ohakea Hall and Whanganui's Cobham Bridge star in Kid Cudi, Jenna Ortega film. The New Zealand Herald (англ.). Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 17 січня 2023.
  8. Cusson, Katie (4 липня 2022). Pearl: Why the Secretly Filmed Prequel to Ti West's X is a Brilliant Idea. MovieWeb (англ.). Архів оригіналу за 4 липня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  9. а б Gingold, Michael (14 квітня 2022). Mia Goth and Brittany Snow get into the skin of "X". Rue Morgue (англ.). Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  10. Navarro, Meagan (13 квітня 2022). 'X' Hair & Makeup Designer Sarah Rubano Breaks Down Two of the Gnarliest Kills. Bloody Disgusting (англ.). Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  11. а б 'X' Soundtrack Album Details. Film Music Reporter (англ.). 11 березня 2022. Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  12. Crouch, Rachael (3 травня 2022). Tyler Bates and Chelsea Wolfe on Creating the Dark, Funky X Soundtrack. Consequence of Sound (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  13. Hough, Q. V. (25 травня 2022). X Soundtrack: Every Featured Song in the 2022 Horror Movie. Vague Visages (англ.). Архів оригіналу за 25 травня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  14. Roscoe, Nate (23 березня 2022). X Marks the THOT (That Hag Over There). Fangoria (англ.). Архів оригіналу за 19 вересня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  15. а б в Roeper, Richard (17 березня 2022). 'X' marks a smart, inventive take on gory horror and old-school porn. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  16. а б в Gleiberman, Owen (14 березня 2022). 'X' Review: '70s Horror Meets '70s Porn in the Rare 'Chain Saw' Homage That Earns Its Fear. Variety (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  17. а б Samarov, Dmitry (18 березня 2022). X. Chicago Reader (англ.). Архів оригіналу за 19 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  18. а б Orlando, Anthony (13 січня 2022). A24 Just Dropped An Insane Trailer For Their Next Horror Film, "X". BuzzFeed (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  19. D'Alessandro, Anthony (2 лютого 2022). SXSW's Lineup For Return To In-Person Festival Includes Movies With Sandra Bullock, Nicolas Cage, Pete Davidson, Rose Byrne & More. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  20. Remley, Hilary (29 березня 2022). 'X': Ti West's Horror Film Gets Blu-ray and DVD Release Dates. Collider (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  21. X (2022). The Numbers (англ.). Архів оригіналу за 17 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  22. X. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 29 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  23. Robbins, Shawn (16 березня 2022). Weekend Box Office Forecast: The Batman Eyes Third #1 Frame as Jujutsu Kaisen 0: The Movie, The Outfit, Umma, and X Debut. Boxoffice Pro (англ.). Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  24. Domestic 2022 Weekend 11. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  25. а б D'Alessandro, Anthony (20 березня 2022). 'The Batman' Hitting $300M+ Today, Crunchyroll Anime Pic 'Jujutsu Kaisen 0' Solid With $17M+. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  26. Domestic 2022 Weekend 12. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  27. Domestic 2022 Weekend 13. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 4 квітня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  28. Domestic 2022 Weekend 14. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 11 квітня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  29. X. Rotten Tomatoes (англ.). Архів оригіналу за 14 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  30. X (2022) Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  31. Defore, John (14 березня 2022). Ti West's 'X': Film Review | SXSW 2022. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  32. Gilchrist, Todd (14 березня 2022). Ti West works more genre-manipulating magic with X. The A.V. Club (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  33. Olcese, Abby (14 березня 2022). X movie review & film summary (2022). RogerEbert.com (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  34. Sims, David (19 березня 2022). The Slasher Film X Is a Modern Classic. The Atlantic (англ.). Архів оригіналу за 19 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  35. Scott, A. O. (17 березня 2022). 'X' Review: Trash, Art and the Movies. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  36. Van Der Zwam, Alfred (5 травня 2022). X (2022) Review. Voices from the Balcony (англ.). Архів оригіналу за 5 травня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  37. Complex, Valerie (18 березня 2022). 'X' Film Review: Director Ti West Delivers A Love Letter To Slasher Cinema. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  38. Shanfeld, Ethan (5 червня 2022). MTV Movie and TV Awards Full Winners List: Zendaya, Tom Holland Win Top Honors. Variety (англ.). Архів оригіналу за 6 червня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  39. Belzer, Austin (2 липня 2022). The 5th Annual HCA Midseason Awards Winners. Austin B Media (англ.). Архів оригіналу за 2 липня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  40. Tinoco, Armando (12 серпня 2022). Saturn Awards Nominations: 'The Batman', 'Nightmare Alley', 'Spider-Man', 'Better Call Saul' Top List. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 12 серпня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  41. Anderson, Erik (3 листопада 2022). 'Black Panther,' 'Bros,' 'Everything Everywhere All at Once,' 'Guillermo del Toro's Pinocchio' lead Hollywood Music in Media Awards (HMMA) nominations. AwardsWatch (англ.). Архів оригіналу за 17 листопада 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  42. Sunset Circle Awards Year Three Winners & Nominees. Sunset Circle Awards (англ.). Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  43. Neglia, Matt (11 грудня 2022). The 2022 Boston Society Of Film Critics (BSFC) Winners. Next Best Picture (англ.). Архів оригіналу за 11 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  44. Neglia, Matt (18 грудня 2022). The 2022 St. Louis Film Critics Association (StLFCA) Winners. Next Best Picture (англ.). Архів оригіналу за 18 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  45. Neglia, Matt (21 грудня 2022). The 2022 North Texas Film Critics Association (NTFCA) Winners. Next Best Picture (англ.). Архів оригіналу за 21 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  46. Partridge, Jon (3 січня 2023). 2022 Austin Film Critics Association Award Nominations. Асоціація кінокритиків Остіна (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  47. Partridge, Jon (11 січня 2023). 2022 Austin Film Critics Association Award Winners. Асоціація кінокритиків Остіна (англ.). Архів оригіналу за 11 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  48. "Everything Everywhere All At Once" Leads the 2022 Seattle Film Critics Society Nominations. Спілка кінокритиків Сіетла (англ.). 9 січня 2023. Архів оригіналу за 9 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  49. Anderson, Erik (15 грудня 2022). 6th Hollywood Critics Association Film Awards nominations: 'Everything Everywhere All At One,' 'The Banshees of Inisherin' lead. AwardsWatch (англ.). Архів оригіналу за 15 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  50. Wixson, Heather (14 березня 2022). Ti West Talks PEARL, the Already-Completed X Prequel. Fangoria (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  51. Fleming Jr., Mike (12 вересня 2022). Ti West Reveals 'X' Trilogy Finale With 'MaXXXine' Teaser Following Tonight's 'Pearl' TIFF Midnight Madness Premiere. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2022. Процитовано 17 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

  • X на сайті IMDb (англ.)