Ксантореєві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Xanthorrhoeaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ксантореєві
Xanthorrhoea glauca
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Асфоделові (Asphodelaceae)
Підродина: Xanthorrhoeoideae
Рід: Ксанторея (Xanthorrhoea)
Sm., 1798
Типовий рід
Xanthorrhoea
Підродини

Asphodeloideae
Hemerocallidoideae
Xanthorrhoeoideae

Синоніми

Aloaceae Batsch
Asphodelaceae Juss.
Dianellaceae Salisb.
Geitonoplesiaceae R.Dahlgren ex Conran
Hemerocallidaceae R.Br.
Johnsoniaceae Lotsy
Phormiaceae J.Agardh

Вікісховище: Xanthorrhoeaceae

Ксантореєві[1][2](Xanthorrhoeaceae Dumort., 1829) — родина однодольних рослин порядку холодкоцвіті (Asparagales). За системою APG IV родина понижена до рівня підродини у межах родини асфоделових (Asphodelaceae).

Систематика[ред. | ред. код]

Алое (Aloe ferox)
Гавортія (Haworthia maxima)
Діанела (Dianella sandwicensis)
Лілійник (Hemerocallis esculenta)
Ксанторея (Xanthorrhoea quadrangulata)
Джонсонія (Johnsonia pubescens)

Ксантореєві поділяються на три підродини, що містять за різними джерелами 34-38 родів.

Список підродин і родів[3][ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Хоча родина ксантореєвих була описана бельгійським ботаніком Бартелемі Дюмортьє ще в 1829 році, протягом довгого часу списки родів, що до неї включались, суттєво різнились. Наприклад, згідно систематики, наведеної Арменом Тахтаджяном у книзі «Жизнь растений» 1974 року, до ксантореєвих входило 9 родів:

  1. Acanthocarpus Lehm.
  2. Baxteria R.Br.
  3. Calectasia R.Br.
  4. Chamaexeros Benth.
  5. Dasypogon R.Br.
  6. Kingia R.Br.
  7. Lomandra Labill.
  8. Romnalda P.F.Stevens
  9. Xanthorrhoea Sm.

Потім 8 з них були виключені з родини. Чотири Acanthocarpus, Chamaexeros, Lomandra і Romnalda увійшли до підродини Lomandroideae родини Asparagaceae (Холодкові) і чотири Baxteria, Calectasia, Dasypogon і Kingia були виділені в окрему родину Dasypogonaceae. До 2009 року, коли була опублікована класифікація APG III, в родині Xanthorrhoeaceae лишався тільки один її типовий рід Xanthorrhoea[6]. Згідно нової класифікації, до ксантореєвих були приєднані підродини Asphodeloideae (Асфоделові) і Hemerocallidoideae (Лілійникові), що до того мали статус родин.

Біологічна характеристика[ред. | ред. код]

Роди ксантореєвих дуже різноманітні як щодо життєвої форми, так і за будовою квіток. Квіти, як правило, розміщуються на голих квітконосах, що утворюються з прикореневої розетки листя. Асфоделові — багаторічні трави, чагарники, чагарнички, іноді дерева. Багато родів цієї підродини є сукулентами. Лілійникові — багаторічні трав'янисті рослини з підземним кореневищем. Ксанторея належить до рідкісної життєвої форми — трав'яні дерева.

Спільним для всіх ксантореєвих є ксероморфна будова їх вегетативних органів і особливо листків, завжди дуже вузьких (рідко досягають 10-12 мм завширшки) і жорстких, з потужними тяжами склеренхімів, а також з порівняно товстостінними клітинами багатьох інших тканин, в тому числі навіть клітин палісадної паренхіми. Наявність антрахінонів в органах ксантореєвих є також об'єднуючою біохімічною характеристикою.

Поширення[ред. | ред. код]

Роди з підродини Asphodeloideae поширені переважно у Старому Світі, зустрічаються в Австралії та Новій Зеландії, але основна частина родів зосереджена у Південній Африці. Зустрічаються в природних умовах і на території України.

Більша частина рослин підродини Hemerocallidoideae родом з тропічних і помірних районів Євразії та Австралії. Вони також зустрічаються в Новій Зеландії, на багатьох островах Тихого океану, західній частині Південної Америки. Рід Caesia є корінним в Південній Африці, а також Австралії.

Рослини підродини Xanthorrhoeoideae, що містить один деревний рід — ксанторея, мешкають в Австралії.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина деревовидних видів цієї родини служить будівельним матеріалом і йде на різні вироби. Смолу, що місцеве населення виділяє з ксанторей, використовують для виготовлення лаку, але не дуже високої якості. Особливо відома в цьому відношенні жовта смола ксантореї смолистої. Вона має гострий смак і горить з приємним бензойним запахом. У меншій кількості використовують коричневу або червону смолу інших ксанторей. Смолу їх застосовують також у вигляді клею. У аборигенів Австралії ніжки суцвіть ксанторей йшли на виготовлення списів, наконечники до яких приклеювали цією смолою.

Рослини з підродинн Asphodeloideae і Hemerocallidoideae широко використовують в народній медицині. Особливо відомим в цьому відношенні є рід Алое, зокрема Aloe vera, який використовують також у косметиці. Багато видів підродин асфоделових і лілійникових мають також декоративне значення і вирощуються як кімнатні або садові рослини. Зокрема, широкої популярності набув рід Лілійник, для якого виведено багато сортів і гібридів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [[Гайдаржи Марина Миколаївна|М. Гайдаржи.]] Соматичні зміни у [[сукулент]]них рослин родини [[Asphodelaceae]] Juss. в [[онтогенез]]і та [[філогенез]]і // [[Вісник Львівського університету. Серія біологічна]]. 2004. Вип. 36. С. 101—107 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 жовтня 2014. Процитовано 3 травня 2015.
  2. [[https://web.archive.org/web/20141006135559/http://crimea.gov.ru/textdoc/ua/6/act/1323pr.pdf Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.] Додаток 1 до Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 21.06.2013 р. № 1323-6/13 Перелік видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Автономної Республіки Крим]
  3. За даними сайтів Xanthorrhoeaceae «Germplasm Resources Information Network» (GRIN) [Архівовано 23 вересня 2015 у Wayback Machine.] і Xanthorrhoeaceae «The Plant List» [Архівовано 18 червня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  4. а б в г д Лише в GRIN
  5. Лише в The Plant List
  6. [Список родів родини Xanthorrhoeaceae на сайті [[Королівські ботанічні сади в К'ю|Королівських ботанічних садів у К'ю]] (англ.). Архів оригіналу за 3 вересня 2009. Процитовано 4 травня 2015. Список родів родини Xanthorrhoeaceae на сайті Королівських ботанічних садів у К'ю (англ.)]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]