Vernonia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Vernonia
Vernonia noveboracensis типовий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Цикорієві (Cichorioideae)
Триба: Vernonieae
Рід: Vernonia
Schreb., 1791
Види

671, див. список видів роду Vernonia

Вікісховище: Vernonia

Vernonia (укр. Вернонія[1]) — рід квіткових рослин з родини айстрових.

Vernonia noveboracensis

Трави, кущі або дерева, іноді ліани; волосяний покрив із простих або Т-подібних волосків і сидячих кулястих залоз. Листки чергові, рідше супротивні, черешкові або малорозсічені, часто слабо окреслені, по краю цілісні, пилчасті або зубчасті, перисто-жилкуваті. Суцвіття кінцеве або пазушне, волотисте, щільно скупчене до пухкої щиткоподібної форми, іноді щитоподібне, китицеподібне або зменшене до одиночної головки. Обгортка від чашоподібної до вузькоциліндричної; філярії[en] складчасті, до 6-рядних, часто з нерівними краями, верхівка тупа, загострена або загострена в шипоподібний або ниткоподібний кінчик, зовнішні філлярії коротші, внутрішні іноді кадукові. Квітколоже плоске, ареолярне, голе або іноді коротко опушене. Квіточки (1-)3-100+; віночок рожевий, багряний, рідше білий, вузькотрубчастий, часто залозистий, з колокольчатим або колокольчасто-лійчастим відгином; часток 5. Пильовики стрижені, туповушкоподібні. Опорні гілки шилоподібні, опушені. Сім'янки циліндричні або оберненоконічні, здебільшого з (7-)10 чітко вираженими ребрами, рідше 4-5-ребристими або кутовими, рідше кульчастими, зазвичай залозистими між ребрами, голі або коротко опушені, верхівка зрізана, часто мозолисті біля основи. Папус зазвичай подвійний, зовнішній — з коротких щетинок або вузьких лусочок, зрідка відсутній, внутрішній — з багатьох чешуйчасто-вусико-перистих щетинок, опадаючих або стійких, часто забарвлених.

Поширення

[ред. | ред. код]

Представники роду зустрічаються в тропічній Азії і Африці, Північній і Південній Америці; 31 вид (вісім ендемічних, один інтродукований) у Китаї.

Використання

[ред. | ред. код]
Vernonia amygdalina

У Нігерії та Камеруні представники роду Vernonia, зокрема Vernonia amygdalina, Vernonia hymenolepis і Vernonia calvoana вирощуються на полікультурах та присадибних ділянках. З листя готують страву камерунської кухні «ндоле». Листя промивають для зменшення гіркоти, після чого сушать і використовують для приготування м'ясних страв. У Нігерії листя також використовують замість хмелю для приготування пива[2]. У Нігерії гілочки та палички цієї рослини використовують як жувальну паличку для гігієни зубів, а стебла використовують для мила в Уганді.[3][4]

Систематика

[ред. | ред. код]

Робінсон[5] запропонував відокремлення багатьох менших родів від Vernonia. Більшість його сегрегатів може бути досить важко відмежувати, а розміщення окремих видів не завжди легке; тому рід продовжує використовуватися переважно в його старому, дуже широкому значенні.

За даними спільного енциклопедичний інтернет-проєкт із систематики сучасних рослин Королівських ботанічних садів у К'ю і Міссурійського ботанічного саду «The Plant List» рід містить 671 прийнятий вид[6] (докладніше див. список видів роду Vernonia.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Pieroni, Andrea (2005). Prance, Ghillean; Nesbitt, Mark (ред.). The Cultural History of Plants. Routledge. с. 31. ISBN 0415927463.
  3. Asante, Du-Bois та ін. (2016). Antidiabetic Effect of Young and Old Ethanolic Leaf Extracts of Vernonia amygdalina: A Comparative Study. Journal of Diabetes Research. 8252741: 8252741. doi:10.1155/2016/8252741. PMC 4884890. PMID 27294153.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  4. Asante, Du-Bois та ін. (2019). Anti-inflammatory, anti-nociceptive and antipyretic activity of young and old leaves of Vernonia amygdalina. Biomedicine & Pharmacotherapy. 111: 1187—1203. doi:10.1016/j.biopha.2018.12.147. PMID 30841432.
  5. Proc. Biol. Soc. Washington 112: 220—247. 1999; у Kadereit & C. Jeffrey, Fam. Gen. Vasc. Pl. 8: 149—175. 2007
  6. Список видів роду Vernonia. The Plant List. Королівські ботанічні сади в К'ю, Міссурійський ботанічний сад. Процитовано 28.08.2022.

Джерела

[ред. | ред. код]