Єврейське колонізаційне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єврейське колонізаційне товариство
Тип організація
Засновник Maurice de Hirschd
Засновано 11 вересня 1891
Лондон
Штаб-квартира Оттава

Єврейське колонізаційне товариство (англ. Jewish Colonization Association; івр. יק"א‎; ЄКТ) — єврейська міжнародна благодійницька організація.

Єврейське колонізаційне товариство засновано у вересні 1891 року в Лондоні бароном Морісом де Гіршем з метою «Допомагати еміграції євреїв з будь-яких частин Європи або Азії й, в першу чергу, з країн, де вони піддаються додатковому оподаткуванню, політичним і/або усілякого роду іншим обмеженням, до будь-яких інших частин світу, щоб засновувати колонії для сільськогосподарських, торгових та інших цілей» (спершу малися на увазі переважно регіони Північної та Південної Америк).

У 1892 році в Петербурзі було відкрито відділення Єврейського колонізаційного товариства на чолі з бароном Г. О. Гінцбургом. ЄКТ заснувало декілька десятків єврейських сільськогосподарських колоній здебільшого в Аргентині і Канаді. Проєкт створення сільських колоній не користувався дуже великою популярністю й навряд чи його можна назвати успішним, адже більшість євреїв-переселенців більш охоче селилися в містах, не бажаючи жити в сільській місцевості.

Після смерті Моріса де Гірша, характер діяльності Єврейського колонізаційного товариства розширився. Збори діячів ЄКТ у Парижі 1896 року ухвалили не тільки сприяти переселенню євреїв, але також допомагати розвитку землеробства і ремеслам там, де євреї вже проживали компактно (переважно, на заході Російської імперії, зокрема в Україні, на Галичині, що входила до складу Австро-Угорщини, Бессарабії і Трансильванії тощо).

До 1914 року Єврейське колонізаційне товариство створило або профінансувало близько 40 технічних і сільськогосподарських шкіл у Російській імперії. Інструктори ЄКТ, що працювали в землеробських єврейських поселеннях у Росії, допомагали удосконалювати методи ведення сільського господарства, запроваджували нові культури, започатковували кооперативи та інші об'єднання виробників і торгівців сільськогосподарської продукції. Також відкривались позикові та ощадні каси для допомоги євреям.

У 1899 році барон Едмон де Ротшильд передав під «юрисдикцію» (в управління) ЄКТ колонії в Палестині. У 1923 році вони були передані в засноване Ротшильдом Палестинське єврейське колонізаційне товариство.

У період після Першої світової війни масштаби діяльності Єврейського колонізаційного товариства скоротилися, а згодом воно взагалі припинило своє існування.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]