Ваніль (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ваніль
Vanilla planifolia
Vanilla planifolia
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні ( Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Орхідні (Orchidaceae)
Підродина: Vanilloideae (Vanilloideae)
Триба: Vanilleae (Vanilleae)
Рід: Ваніль (Vanilla)
Plum. ex Mill., 1752[1]

Див. Список видів роду ваніль

Посилання
Вікісховище: Vanilla
Віківиди: Vanilla
IPNI: 30907-1
ITIS: 43714
NCBI: 51238

Ваніль (лат. Vanílla) — рід багаторічних ліан родини зозулинцевих, плоди декількох видів також називаються «ваніль» та використовуються як прянощі.

Латинська родова назва походить від ісп. vainilla — «стручечок». Але з ботанічної точки зору, плід ванілі, як і всіх орхідних, називається коробочка (на відміну від справжнього стручка не має перегородки).

Відомий вид, що використовують як пряність — ваніль (Vanilla planifolia).

Поширення[ред. | ред. код]

Плоди ванілі

Види роду поширені у тропічних та субтропічних регіонах всієї земної кулі. Культивується ця пряність у багатьох країнах екваторіального поясу,[2] часто разом з культурою дерев какао, до яких ваніль прикріплюється додатковими коренями[3].

Більш ніж половина світового обсягу виробництва ванілі припадає на Мадагаскар (частка у 2006 році — 59 %). Також серед найбільших виробників — Індонезія (23 %) та Китай (близько 10 %).

Історія[ред. | ред. код]

Ваніль була відома вже майя (під назвою «цицбік»). Тотонаки вірили, що про ваніль («кашішанат», «шанат») є плодом кохання царівни Цакопонціси і царевича Скатаношґи. Для них вона була священною рослиною, її використовували як ліки, парфуми та косметичний інгредієнт. Ацтеки додавали ваніль («тлільхочітль») до напою з какао[4]. Ванільні стручки також використовувалися в ролі грошей. Під час правління імператора Монтесуми ацтеки збирали податки ванільними стручками.

Іспанський конкістадор Ернан Кортес привіз ваніль та шоколад до Європи у 1520-і роки. В Іспанії, Італії, Австрії ваніль відома з середини XVI століття. В інших країнах Європи — з початку XIX століття.

Протягом довгого часу ваніль в Європу привозили з Мексики, і її вартість була виключно високою. Спроби вирощувати ваніль за межами Мексики не приносили успіху: рослина приживалася, але стручки не зав'язувалися. Проблема полягала в тому, що на батьківщині ваніль запилювали ендемічні бджоли — меліпони, які не водилися в інших країнах. Лише в 1841 році дванадцятирічний чорношкірий раб з острова Реюньйон, Едмонд Альбіус, відкрив спосіб ручного запилення ванілі. Після цього рослина широко поширилася світом, а острів Реюньйон став одним з головних експортерів ванілі[5].

Види[ред. | ред. код]

Систематика роду Vanilla є складною.[6]

Відомо понад сто видів ванілі[7] (докладніше див. Список видів роду ваніль), з них лише три культивують для виробництва прянощів:

Інші види ванілі вважаються декоративними.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gardeners Dictionary, Edition 6. London
  2. Kew World Checklist of Selected Plant Families. Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 29 березня 2015. 
  3. Ваніль // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1978. — Т. 2 : Боронування — Гергелі. — 542, [2] с., [30] арк. іл. : іл., портр., карти + 1 арк с.
  4. Олексій Мустафін. Одруження ванілі. Коли кмітливість має значення. Еспресо. 2020-07-08. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 28 грудня 2020. 
  5. Н. Ручкина. Назва=Ваніль. Архівована копія // Хімія і життя. — 2011. — № 1. Архівовано з джерела 7 листопада 2016. Процитовано 2016-11-23.
  6. Bory, Séverine; Michel Grisoni, Marie-France Duval and Pascale Besse (21 липня 2007). Biodiversity and preservation of vanilla: present state of knowledge. Genetic Resources and Crop Evolution (Springer Netherlands). 55 (4): 551–571. doi:10.1007/s10722-007-9260-3. ISSN 1573-5109. [недоступне посилання з грудня 2021]
  7. Види роду Vanilla [Архівовано 5 вересня 2017 у Wayback Machine.] у базі сайту The Plant List.

Посилання[ред. | ред. код]