Джефф Кунс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джефф Кунс
англ. Jeff Koons[1]

Народження 21 січня 1955(1955-01-21)[2][3][…] (69 років)
Йорк, Пенсільванія, США[5][6][7]
Країна  США[8]
Жанр натюрморт[3] і публічне мистецтво[3]
Навчання Maryland Institute College of Artd і Школа інституту мистецтв Чикагоd
Діяльність скульптор, художник, фотограф, художник інсталяцій, дизайнер
Напрямок Поп-арт, постмодернізм, концептуальне мистецтво і мінімалізм
Вчитель Ed Paschked
Член Королівська академія мистецтв і Американська академія мистецтв і наук
Твори Balloon Dog (Blue)d, Balloon Dog (Magenta)d, Kiepenkerld, Puppyd, Rabbitd і Vaccum (Jeff Koons)d
У шлюбі з Чиччоліна[9]
Роботи в колекції Тейт, Національна галерея Вікторії, Philippe Méaille Collectiond, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[10], Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[11], Astrup Fearnley Museum of Modern Artd, The Broadd, Музей Гіршгорна і сад скульптур, Музей Соломона Гуггенгайма, Музей американського мистецтва Вітні, Смітсонівський музей американського мистецтва[12], Міський музей (Амстердам)[13][14], Музей Гуггенгайма в Більбао, Hessel Museum of Artd[15], Design Museum Den Boschd[16] і Музей Бойманса - ван Бенінгена[17]
Нагороди

Член Американської академії мистецтв і наук[d]

Berliner Bärd (2001)

Сайт jeffkoons.com

CMNS: Джефф Кунс у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Джефф Кунс (англ. Jeff Koons, нар. 21 січня 1955, Йорк, Пенсільванія, США) — американський художник. Відомий своєю пристрастю до кітчу, особливо в скульптурі. Його роботи входять у число найдорожчих творів сучасних художників.

Біографія[ред. | ред. код]

Джефф Кунс народився в Йорку, Пенсільванія. Будучи підлітком, захоплювався Сальвадором Далі. Джефф Кунс відвідував школу при Художньому інституті Чикаго і Мерилендський художній коледж[20].

Після коледжу Кунс працював брокером на Волл-стріт. Він отримав визнання у 1980-х роках, після чого створив студію-завод у Сохо (Нью-Йорк). Він очолив штат з більш ніж 30 співробітників, кожен з яких відповідав за окремі аспекти його роботи (простежується явний зв'язок з «Фабрикою» Енді Уорхола).

Зараз художник є президентом корпорації Jeff Koons LLC зі штаб-квартирою в Нью-Йорку і 135 співробітниками. Фактично це фабрика по виробництву предметів сучасного мистецтва — Кунс створює образи і моделі на комп'ютері, а колектив працює над їх втіленням у матеріалі.

Творчість[ред. | ред. код]

Творчість Кунса класифікують як неопоп або постпоп, напрями, що виникли в 80-ті роки як реакція на концептуалізм і мінімалізм.

Ранні роботи Кунса — концептуальна скульптура, одна з найбільш відомих — «Три м'ячі 50/50 Бак», 1985 року, яка складалася з трьох баскетбольних м'ячів, які плавають у воді, що заповнювала прозору ємність наполовину.

У 1990-ті роки Джефф Кунс створив серію величезних скульптур зі сталі, що імітували іграшки з довгастих повітряних кульок. Гра в такі кульки, як говорив Кунс, в дитячі роки справила на нього враження. Серія «Банальність», кульмінацією якої стало створення у 1988 році позолоченою скульптури Майкла Джексона («Michael Jackson and Bubbles») в натуральну величину. Три роки потому, вона була продана на аукціоні sotheby's в Нью-Йорку за більш ніж п'ять мільйонів доларів.

Шлюб із Чіччоліною[ред. | ред. код]

У 1991 році Джефф Кунс одружився з італійською порнозіркою Ілоною Шталлер, більше відомою під ім'ям Чиччоліна. У 1992 році у пари народився син Людвіг, незабаром після цього шлюб розпався. Гучну славу художнику принесли скульптури серії «Зроблено на небесах», що зображують у різних позах його заняття любов'ю з колишньою дружиною.

Скульптура цуценяти в Більбао

«Щеня»[ред. | ред. код]

У 1992 році Кунс був запрошений створити скульптуру для виставки в Німеччині. Результатом стало «Щеня», 13-метрова скульптура тер'єра, прикрашена квітами. У 1995 році скульптура була демонтована і заново встановлена в Музеї сучасного мистецтва в Sydney Harbour. У 1997 році фігура була придбана Фондом Соломона Р. Гуггенхайма і встановлена на терасі Музею Гуггенхайма в Більбао. Три людини, під виглядом садівників, спробували підірвати скульптуру, але були спіймані поліцією. Після установки «Щеня» став однією з визначних пам'яток Більбао. Так, влітку 2000 року ця скульптура була відправлена у Нью-Йорк на тимчасову виставку в Рокфеллер-центрі.

Балерина, що сидить[ред. | ред. код]

Файл:Balerina Jeff Koons.jpg

У травні 2017 року біля Рокфеллер Центру в Нью-Йорку була виставлена надувна скульптура Кунса — «Балерина, що сидить», за зразком порцелянової роботи 1974 року українського скульптора Оксани Жникруп[21]. Назва роботи в Оксани Жникруп — «Балерина Лєночка на пуфику».

Останні роботи[ред. | ред. код]

Директор Лос-анджелеського музею мистецтва (LACMA) оприлюднив план побудувати перед входом в його будинок 48-метровий кран, на якому буде підвішена копія локомотива 1940-х років. Паровоз, за задумом Джеффа Кунса, буде періодично пихкати і випускати пар, повідомила газета Нью-Йорк таймс. Вартість проєкту та строки його реалізації поки невідомі, але дирекція музею вже отримала підтримку Елі Брода[en], найбільшого американського колекціонера сучасного мистецтва, чия колекція, зокрема, включає двадцять робіт Кунса. LACMA оголосив, що заплатить за композицію «Поїзд», яка буде готова, як очікується, у 2014 році, $25 млн.

Компанія BMW доручила Кунсу розписати гоночний болід заводської команди для колекції.

Над оформленням обкладинки нового альбому співачки Lady Gaga — Artpop так само працював Джефф Кунс. У центр композиції Кунс помістив реалістичну статую співачки в натуральну величину власного виготовлення. Напис Artpop на обкладинці прикрашає фірмова яскрава надувна куля Кунса. На задньому фоні можна розгледіти колаж з фрагментів Народження Венери Боттічеллі. Леді Гага представила роботу Кунса так: «Я неймовірно рада поділитися з вами тим, що є частиною мого серця, тим, що я глибоко лелію. Ця обкладинка відображає мене як ніщо інше». Співачка також повідомила, що скульптуру Кунса можна буде побачити на вечірці з нагоди виходу альбому. Artpop надійшов у продаж 11 листопада 2013 року[22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.govinfo.gov/content/pkg/BILLS-107hconres237ih/html/BILLS-107hconres237ih.htm
  2. RKDartists
  3. а б в Wainwright L. S. Encyclopædia Britannica
  4. Discogs — 2000.
  5. Deutsche Nationalbibliothek Record #119082292 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  6. Artnet — 1998.
  7. Архів образотворчого мистецтва (Чехія)
  8. Museum of Modern Art online collection
  9. El PaísMadrid: Grupo Prisa, 1991. — ISSN 1576-3757; 1134-6582
  10. https://www.sfmoma.org/artist/jeff_koons/
  11. http://www.moma.org/collection/works/61607
  12. https://americanartsiedu/artist/Jeff-Koons-31947
  13. Mound of Flowers
  14. [zonder titel]
  15. https://bard.emuseum.com/people/881/jeff-koons
  16. Puppy — 1998.
  17. колекція Бойманса онлайн — 2010.
  18. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  19. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.
  20. “Я хороший босс”, — Джефф Кунс, президент Jeff Koons LLC. Архів оригіналу за 22 квітня 2018. Процитовано 24 травня 2017.
  21. У "Балерині, що сидить" Кунса помітили плагіат української фарфористки Жникруп. Українська правда _Життя. Архів оригіналу за 3 червня 2017. Процитовано 25 травня 2017.
  22. Обкладинку нового альбому Lady Gaga створив один із найдорожчих художників сучасності / Новини Львова та Тернополя. figaro.lviv.ua. Процитовано 24 травня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]