Елізабет Слейден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Слейден
Elisabeth Sladen
Елізабет Слейден у 2003 році
Елізабет Слейден у 2003 році
Елізабет Слейден у 2003 році
Ім'я при народженні Елізабет Клара Хіт-Слейден
Інші імена Елізабет Міллер
Народилася 1 лютого 1946(1946-02-01)
Ліверпуль, Англія
Померла 19 квітня 2011(2011-04-19) (65 років)
Лондон, Англія
  • рак
  • Громадянство Велика Британія Велика Британія
    Діяльність Акторка, телеведуча, письменниця
    Роки діяльності 1965—2011
    Чоловік Браян Міллер
    Діти Седі Міллер
    Провідні ролі Сара Джейн Сміт
    IMDb ID 0805207

    CMNS: Елізабет Слейден у Вікісховищі

    Елізабет Слейден[2] (повне ім'я — Елізабет Клара Хіт-Слейден, англ. Elisabeth Clara Heath-Sladen; 1 лютого 1946(1946-02-01), Ліверпуль — 19 квітня 2011(2011-04-19), Southalld, Лондон) — британська акторка та телеведуча. Відома насамперед як виконавиця ролі Сари Джейн Сміт у британському телесеріалі «Доктор Хто», у якому знімалась з 1973 до 1976 року разом з Джоном Пертві та Томом Бейкером і багаторазово поверталась до цієї ролі як в «Докторі Хто», так і в його спінофах «К-9 і команда» (1981) та «Пригоди Сари Джейн» (2007—2011).

    Елізабет з дитинства цікавилася балетом і театром та почала з'являтись на сцені в середині 1960-х років, хоча в той час найчастіше була постановницею. 1970 року переїхала в Лондон і виграла кілька ролей на телебаченні, знявшись в поліцейській драмі «Автомобілі Z[en]», завдяки чому її порекомендували на роль у «Доктор Хто». Після закінчення знімання у серіалі отримувала й інші ролі як на телебаченні, так і на радіо, проте в середині 1980-х вирішила закінчити кар'єру, щоб присвятити час сім'ї.

    У 2000-х роках Елізабет Слейден привернула увагу громадськості появами у проєктах, пов'язаних з «Доктором Хто», а згодом стала виконавицею головної ролі в серіалі «Пригоди Сари Джейн». У 2010 році серіал здобув нагороду Королівського телевізійного товариства за найкращу дитячу драму. Елізабет регулярно з'являлась в «Докторі Хто», давала коментарі та інтерв'ю для його випусків на DVD. Померла від раку 19 квітня 2011 року.

    Дитинство[ред. | ред. код]

    Елізабет Клара Хіт-Слейден народилася 1 лютого 1946 року в Ліверпулі, Англія.[2] Вона була єдиною дитиною Тома Слейдена, ветерана Першої та Другою світових війн, та його дружини Гледіс Слейден (у дівоцтві Трейнер).[2]

    З раннього дитинства цікавилась сценою, у п'ять років почала займатись танцями. Танцювала в одній постановці з Королівським балетом[en]. Була однокласницею Едвіни Каррі[en] та зіграла з нею в щонайменш одній шкільній виставі. Середню освіту здобула в Середній школі для дівчат Ейгберт-Вейл.

    Кар'єра[ред. | ред. код]

    Рання кар'єра[ред. | ред. код]

    Елізабет навчалась у театральній школі Елліота-Кларка. 1965 року вперше з'явилась у фільмі «Пором через Мерсі»[en] як статистка в титрах.[3] Пізніше приєдналась до Hillbark Players у їхній постановці під відкритим небом «Багато галасу з нічого», граючи Геро.[4]

    Після двох років навчання в театральній школі Елізабет Слейден почала працювати в репертуарній компанії Liverpool Playhouse як помічниця режисера.[5] Вперше з'явилась на сцені, у ролі покоївки у фільмі «Дванадцята ніч»[2]. Через кілька місяців акторка зіграла труп у фільмі «Фізики»[2]. Елізабет була настільки хорошою помічницею режисера, що це заважало її акторській кар'єрі. Цю проблему вона змогла вирішити, лише випадково припустившись помилки. Пізніше в інтерв'ю Слейден зазначала, що кілька разів свідомо помилялась, внаслідок чого почала отримувати ролі на сцені. Згодом перейшла до щотижневої репертуарної роботи, подорожуючи різними місцями Великої Британії. 1966 року Елізабет та Браян переїхали до Манчестера, а 8 червня 1968 року одружилися. Елізабет Слейден з'являлася в численних ролях, зокрема в ролі Дездемони[en] в «Отелло», що стало її першою появою в ролі головного жіночого персонажа. Вона також час від часу брала участь у програмах на Radio Leeds[en] і Granada Television[en], а у 1970 році з'явилась у ролі Аніти Рейнольдс у шести епізодах довготривалої мильної опери «Вулиця Коронації»[6]

    У 1969 році Елізабет разом з чоловіком знялася у виставі «Як любить друга половина», після чого восени 1970 року вони переїхали в Лондон. Першою телевізійною роллю Слейден у Лондоні стала поява у серіалі «Автомобілі Z»[2][7] Обидві частини «Автомобілів Z» втрачені і внесені до списку зниклих в архівній бібліотеці BBC[8] Пізніше вона зіграла терористку в епізоді «Doomwatch», а також епізодичні ролі у «Автомобілях Z», «Суспільній думці»[9], «Some Mothers Do 'Ave 'Em»[10] та «Спеціальному відділенні».[11]

    Сара Джейн Сміт[ред. | ред. код]

    У 1973 році Кеті Меннінг[en], яка зіграла супутницю Третього Доктора в «Докторі Хто», залишила серіал. Продюсер «Автомобілі Z» Рон Креддок порекомендував Елізабет Слейден продюсеру «Доктора Хто» Баррі Леттсу[en].[5] Елізабет прийшла на прослуховування, не знаючи, що це роль супутниці, і була шокована прискіпливістю Леттса. ЇЇ познайомили з Джоном Пертві, якого в той час вона вважала лякаючим.[12] Роль Сари Джейн Сміт спочатку віддали актрисі Апріл Уокер, але під час репетиції дебютної серії «Воїн часу»[en] виникли сумніви щодо пари Уокер і Пертві, тому на роль затвердили Елізабет Слейден.

    Акторка знялась у трьох з половиною сезонах «Доктора Хто» разом із Джоном Пертві в ролі Третього Доктора й Томом Бейкером у ролі Четвертого Доктора[5]. Згодом Елізабет кілька разів поверталась до образу Сари Джейн Сміт. 1981 року новий продюсер «Доктора Хто» Джон Натан-Тернер[en] попросив її повернутися в серіал, щоб полегшити перехід між Томом Бейкером і новим Доктором Пітером Девісоном. Вона відмовилася, але прийняла його пропозицію, щодо участі в пілотній серії допоміжного проєкту під назвою «К-9 і компанія», головним героєм якого став K-9[en], собака-робот із «Доктора Хто». Попри те, що серіал зібрав 8,4 мільйона переглядів і отримав позитивні відгуки від керівництва BBC, пілот закрили через «логістику та зміни в управлінні BBC».[13] Наступна поява Елізабет Слейден у цій ролі відбулася в епізоді «П'ять Докторів»[en] (1983).[14]

    Елізабет знову зіграла Сару Джейн у фільмі «Виміри в часі» 1993 року, а в 1995 році зняла відео «Простій» разом із колишнім колегою Ніколасом Кортні[en] в ролі Бригадира Летбрідж-Стюарта і Деборою Уотлінг[en] у ролі Вікторії Уотерфілд. Це була її остання поява на екрані як Сари Джейн Сміт на досить тривалий час.

    Слейден озвучила роль Сари Джейн у кількох аудіоп'єсах. Дві з них були записані для BBC Radio, «Рай смерті» (Radio 5[en], 1993) і «Привиди N-простору» (Radio 2, 1996). 1997 року Слейден виграла Зал слави актриси в Cult TV Awards. Big Finish Productions випустили дві серії аудіопригод Сари Джейн Сміт. Її чоловік Браян Міллер з'явився в історії «Місто-привид», а дочка Седі в аудіозаписах. Елізабет Слейден також давала інтерв'ю та коментарі на DVD до багатьох сезонів «Доктора Хто», в яких вона зіграла головну роль.

    Після успішного відродження «Доктора Хто» у 2005 році Елізабет знялася в ролі Сари Джейн в епізоді «Шкільна зустріч», разом з Девідом Теннантом у ролі Десятого Доктора. Слейден багато працювала над характером своєї героїні — напередодні показу «Шкільної зустрічі» Daily Mirror опублікували її слова: «Раніше Сара Джейн була трохи картонною. Кожного тижня вона говорила „так, Докторе, ні Докторе“, і вам довелося добудовувати її характер у своїй свідомості, тому що ніхто б не зробив цього за вас». Вона також схвально відгукнулася про характери героїв у новому серіалі.[15] Акторка стала гостем на щорічній премії Cult TV Awards.

    Елізабет Слейден на зніманні серіалу «Пригоди Сари Джейн»

    Після успішного повернення на сцену, Елізабет Слейден знялася в «Пригодах Сари Джейн», спін-оффі «Доктора Хто», присвяченому Сарі Джейн. Продюсером нового серіалу став Рассел Т Девіс[en]. Перший 60-хвилинний випуск транслювали на Новий рік 2007, а у вересні цього ж року розпочався 10-серійний сезон. Наприкінці 2008 року вийшов другий сезон, що складався з 12 серій. Такий же формат затвердили і для третього та четвертого сезонів. Сезон, який спочатку мав складався з 12 епізодів, був замовлений для трансляції наприкінці 2011 року, проте через несподівану смерть Елізабет в квітні 2011 року, остання частина так і не була знята, а серіал офіційно закрили. Перші 6 епізодів вийшли в жовтні 2011 року. Проєкт здобув нагороду Королівського телевізійного товариства у 2010 році як найкраща дитяча драма.[16] Слейден також озвучувала оригінальні аудіоісторії на компакт-диску для «Пригод Сари Джейн», які випустили в листопаді 2007 року: «Блискуча Буря» і «Тринадцятий камінь». Це був перший раз, коли BBC Audiobooks замовили новий контент для ексклюзивного випуску на аудіо.[17] Наступні аудіоісторії виходили щороку до 2010 року, усіх їх озвучила Елізабет.[17]

    Пізніше акторка повернулася в «Доктор Хто» у завершальних епізодах четвертого сезону: «Вкрадена Земля» та «Кінець мандрівки». Її останньою появою у серіалі стала епізодична сцена в «Кінець часу»[en][18]. Незадовго до своєї смерті Елізабет цікавилась новим проєктом від Big Finish, з Четвертим Доктором[19].

    Інші ролі[ред. | ред. код]

    Під час знімання у «Докторі Хто» Елізабет Слейден, відвідувала численні публічні заходи, покликані популяризувати проєкт. Після того як акторка залишила серіал, вона припинила відвідувати подібні заходи, оскільки вважала, що новий акторський склад може вважати це поганим тоном[20].

    У 1976 році, після закінчення зйомок, Елізабет повернулася в Ліверпуль разом з чоловіком та зіграла в низці п'єс. В цей перелік входить роль у «Муні та його каравани». Подальші виступи включають дворічну роботу ведучою дитячої програми «Stepping Stones», головну роль в драмі від ITV «Send in the Girls», роль дружини коміка у стендап-шоу «Візьміть мою дружину» та невелику роль секретаря у фільмі «Гонщик Срібної мрії»[21].

    У 1981 році колишній продюсер «Доктора Хто» Баррі Леттс затвердив її на головну жіночу роль у постановці BBC Classics «Гулівер у Ліліпутії». Персонаж леді Флімнап, був спеціально написаний для Елізабет, і, як пізніше зізналась сама акторка, став її улюбленим. Слейден продовжувала з'являтися в різних телевізійних рекламних роликах та взяла участь у виставі «Аліса у Дивокраї» (зіграла Соню)[22].

    Після народження дочки Седі в 1985 році Елізабет завершила кар'єру, поставивши сім'ю на перше місце, але все ж час від часу виступала на телебаченні.[20]

    У 1991 році знялася в ролі Алекси разом з Коліном Бейкером в аудіопригоді «The Stranger» для BBV Audio. Пізніше з'являлась в аудіодрамі Кейт Орман «Берніс Саммерфілд - Прогулянка до Вавилону». Після появи в «Рай смерті» у 1993 році Слейден відновила свої регулярні виступи в Сполученому Королівстві. 1995 року вона зіграла доктора Пет Хьюленд у чотирьох епізодах «Максимум практики», а в 1996 році — Софію у «Віра в майбутнє» та з'явилася в 15 епізодах шкільної програми BBC «Numbertime». Це був її останній виступ на телебаченні до епізоду «Доктора Хто», «Шкільна зустріч». У 2008 і 2009 роках Елізабет Слейден з'являлась в пантомімічній виставі «Пітер Пен» в Королівському театрі, граючи місіс Дарлінг і русалку[23].

    Останній захід для фанатів Елізабет відбувся в Британському інституті кінематографії 12 жовтня 2010 року, під час спеціального показу фільму «Смерть Доктора». Її останнім публічним виступом стала церемонія вручення нагород Дитячої премії БАФТА 28 листопада 2010 року.

    Автобіографія[ред. | ред. код]

    «Елізабет Слейден: Автобіографія» була видана посмертно 7 листопада 2011 року компанією Aurum Press Ltd.[24] Книгу представили на виставці «Doctor Who Experience» в Кенсінгтон-Олімпія 26 листопада 2011 року в присутності Браяна Міллера, Седі Міллер, Тома Бейкера та Терренс Дікс[en]. BBC випустили версію книги в аудіо компакт-диску, яку озвучила випускниця «Доктора Хто» Керолайн Джон[en] 1 грудня 2011 року[25]. Передмову до книги написав Девід Теннант.

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    Елізабет Слейден вийшла заміж за актора Браяна Міллера 8 червня 1968 року в Ліверпулі. Їхня дочка, Седі Міллер, з'явилась разом з матір'ю в документальному фільмі 1993 року «Тридцять років в ТАРДІС[26]», одягнана в копію комбінезона, який Елізабет одягала на знімання епізоду «Рука Страху»[en].

    Смерть[ред. | ред. код]

    У лютому 2011 року в Елізабет Слейден діагностували рак. Після недовготривалої боротьби з хворобою вона померла 19 квітня 2011 року, у віці 65 років[22][27][28]. ЇЇ смерть була широко освічена в ЗМІ Великої Британії: BBC News, Daily Mirror і Liverpool Echo — у некрологах майже кожної британської газети. Перший епізод шостого сезону «Доктора Хто», «Неможливий астронавт»[en], який вийшов у ефір у наступну суботу, розпочинався зі слів присвячених її пам'яті. Одразу після цього на CBBC[en] вийшла спеціальна програма під назвою «Моя Сара Джейн: данина поваги Елізабет Слейден», а на каналі BBC Four[en] показали останню серія класичного «Доктора Хто» з її участю — «Рука Страху». У 2012 році новою супутницею Доктора стала Клара Освальд, яку зіграла Джена Коулман. Деякі фанати вважають це даниною поваги Елізабет Слейден, оскільки Клара — її друге ім'я.

    У Британській академії телебачення та кіномистецтва під час знімання відеокліпів про людей, які померли у 2011 році, Елізабет показали останньою[29]. Співачка і авторка пісень Таліс Кімберлі[en] написала пісню «Добраніч, Саро Джейн»[30], а Том Бейкер згадав Елізабет на своєму офіційному сайті, написавши «солодкі спогади про щасливі дні з Ліз Слейден, прекрасною, дотепною, доброю і такою талановитою Ліз Слейден»[31].

    Данина поваги Сарі Джейн Сміт, яку зіграла Елізабет Слейден, була показана в останньому епізоді серіалу «Пригоди Сари Джейн» 19 квітня 2011 року.

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Фільми[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
    1965 ф Пором через Мерсі[en][3] Ferry Cross the Mersey Невказано
    1980 ф «Гонщик Срібної мрії»[21] Silver Dream Racer Секретар банку

    Телебачення[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль Мережа Реліз Примітки
    1968 ITV Playhouse[en][32] Покоївка в готелі ITV Сезон 2, епізод 18
    1970 Вулиця коронації Coronation Street[33] Аніта Рейнольдс ITV Грала роль Аніти Рейнольдс в 6-ти епізодах
    1971 Автомобілі Z[en] Z-Cars[34] Валері Холлінгсворт BBC 1 Сезон 7, епізод 30, 31
    1972 Doomwatch[35] Сара Коллінз BBC 1 Сезон 3
    Автомобілі Z Z-Cars[7] Роза BBC 1 DVD Сезон 8, епізод 7
    Публічне око Public Eye[9] Поліцейська ITV DVD Сезон 3, епізод 6
    1973 Some Mothers Do 'Ave 'Em[10] Джуді BBC 1 DVD Сезон 1, епізод 5
    Спеціальне відділення Special Branch[11] Поліцейська ITV DVD Сезон 3, епізод 12
    1973-

    1976

    Доктор Хто Doctor Who Сара Джейн Сміт BBC 1 VHS & DVD Сезони 11-14, 80 епізодів
    1977-

    1980

    Stepping Stones Ведуча ITV
    1978 Send in the Girls[36] Беверлі ITV Сезон 1, епізод 5
    1979 Take My Wife[37] Джозі Хол ITV З'явилася в усіх 6-ти епізодах
    1980 Бетзі Betzi[38] Графиня Бертран ITV Фільм
    In Loving Memory[en] Мері Бенет ITV DVD Сезон 2, епізод 1
    Play for Today[en][39] Джо BBC 1 Сезон 11, епізод 9
    1981 К-9 і компанія K-9 and Company[40] Сара Джейн Сміт BBC 1 VHS DVD і Blu-ray Пілотна серія
    1982 Гуллівер у Ліліпутії Gulliver in Lilliput[41] Леді Флімнап BBC 1 VHS Фільм
    1983 П'ятеро Докторів Doctor Who: The Five Doctors[42] Сара Джейн Сміт BBC 1 VHS І DVD Спеціальний повнометражний епізод
    1985 Демпсі і Мейкпіс[en] Dempsey and Makepeace[43] Міс Барет ITV DVD Сезон 2, епізод 3
    1986 Аліса в країні чудес Alice in Wonderland[44] Соня BBC 1 Фільм
    1989 Чисто англійське вбивство[en] The Bill[45] Місіс Престон ITV DVD Сезон 5, епізод 6
    1993 Доктор Хто: Виміри в часі[en] Doctor Who: Dimensions in Time[46] Сара Джейн Сміт BBC 1 Спеціальний епізод
    1994 Men of the World[en][47] Лотарингія BBC 1 Сезон 1, епізод 3
    1995 Простій Downtime[48] Сара Джейн Сміт VHS Спін-оф Доктор Хто, випущений безпосередньо на VHS
    1996 Peak Practice[49] Доктор Пет Хьюленд ITV DVD Сезон 4, епізоди 1, 3, 7, 9
    Faith in the Future[en][50] Софі ITV Сезон 2, епізод 8
    2001 Numbertime[en] Тара Бунді BBC Two Епізод 9
    2006-

    2010

    Доктор Хто Doctor Who[51][52][53][54] Сара Джейн Сміт BBC One і

    BBC HD

    DVD & Blu-ray 4 епізоди: «Шкільна зустріч», «Вкрадена Земля», «Кінець мандрівки», «Кінець часу»
    2007-

    2011

    Пригоди Сари Джейн The Sarah Jane Adventures[55] Сара Джейн Сміт CBBC DVD & Blu-ray 53 серії та 5-хвилинний спеціальний випуск Comic Relief
    2010 Інопланетні файли Сари Джейн Sarah Jane's Alien Files[56][57] Сара Джейн Сміт CBBC З'являється на титульному екрані кожного епізоду та

    як ведуча у 1 та 4 епізоді.

    Особисті виступи[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль Мережа Реліз Примітки
    1976 Nationwide[en][58] Інтерв'ю BBC One DVD Рука страху Видання від 13 травня 1976 року
    Multi-Coloured Swap Shop[en][59] Інтерв'ю BBC One DVD Рука страху Сезон 1, видання 1, від 2 жовтня 1976 року
    1993 30 років у Тардіс 30 Years in the Tardis[26] Інтерв'ю BBC One 29 листопада 1993 р.
    1994 Навіть більше 30 років у Тардіс Even More Than 30 Years in the Tardis Інтерв'ю БАФТА Розширений документальний фільм, який показали на БАФТА 5 листопада

    1994 року. Додаткові кадри не включені

    у випуск VHS.

    Більше 30 років у Тардісі More Than 30 Years in the Tardis Інтерв'ю UK Gold[en] Бокс-сет VHS і

    DVD «Доктор Хто».

    Розширений документальний фільм

    вийшов на VHS 7 листопада 1994 року

    Пізній вечір у прямому ефірі Late Night Live[60] Інтерв'ю Meridian[en]
    1996 The Secrets of Dr Who Tape 1[61] Інтерв'ю Slow Dazzle

    Worldwide

    Касета Безкоштовно з офіційним календарем на 1997 рік
    1997 In-Vision Introductions[62] Інтерв'ю UK Gold
    2000 Творці міфів: Елізабет Слейден Myth Makers Vol. 50: Elisabeth Sladen[63] Інтерв'ю VHS і DVD
    Це твоє життя - Том Бейкер[en] This Is Your Life — Tom Baker[64] Інтерв'ю BBC One
    K9 Unleashed[65] Інтерв'ю VHS і DVD Документальний фільм
    2002 Chronotrip[66] Інтерв'ю VHS Документальний фільм
    Big Finish Magazine CD 2 Інтерв'ю Big Finish Компакт-диск Безкоштовно для передплатників Big Finish
    2003 Осіріанська готика Osirian Gothic[67] Інтерв'ю DVD Піраміди Марса Документальний фільм
    Серіальні трилери Serial Thrillers[68] Інтерв'ю DVD Піраміди Марса Документальний фільм
    Історія Доктора Хто The Story of Doctor Who[69] Інтерв'ю BBC One
    Doctor Who @ 40 Weekend[70] Інтерв'ю UK Gold 22/23 листопада 2003 року
    2004 Ultimate Sci-Fi Top 10[71] Інтерв'ю Sky One[en] Телевізійний міні-серіал. Епізод «Топ-10 роботів»
    2005 Доктор Хто: Конфіденційно[en] Doctor Who Confidential[72][73][74] Інтерв'ю BBC Three[en] Сезон 1, епізоди 3, 4 і 12
    2006 Генезис класики Genesis of a Classic[75] Інтерв'ю DVD Генезис Далеків Документальний фільм
    Блакитний Пітер[en] Blue Peter[76] Інтерв'ю BBC One DVD Пригоди Сари

    Джейн

    Знімання в телевізійному центрі BBC
    Доктор Хто: Конфіденційно Doctor Who Confidential[77] Інтерв'ю BBC Three Сезон 2, епізод 3
    BBC Сніданок[en] BBC Breakfast[78] Інтерв'ю BBC One Видання від 27 квітня 2006 року.
    Увесь Доктор Хто[en] Totally Doctor Who[79] Інтерв'ю BBC One Сезон 1, епізод 13
    Зміна часу Changing Time[80] Інтерв'ю DVD Рука страху Документальний фільм
    Створений для війни Built for War[81] Інтерв'ю DVD Експеримент

    Сонтара

    Документальний фільм
    Блакитний Пітер Blue Peter[82] Інтерв'ю BBC One Знімання в телевізійному центрі BBC
    BBC Сніданок BBC Breakfast[83] Інтерв'ю BBC One Видання від 8 грудня 2006 року.
    2007 Are Friends Electric[84] Інтерв'ю DVD-робот Документальний фільм
    Початок кінця: створення фільму «Воїн часу» Beginning the End: Making

    'The Time Warrior[85]

    Інтерв'ю DVD Воїн часу Документальний фільм
    Planetary Performance[86] Інтерв'ю DVD Планета зла Документальний фільм
    Інтерв'ю CBBC CBBC Interview[87] Інтерв'ю CBBC Знімання в телевізійному центрі BBC
    Блакитний Пітер Blue Peter[88] Інтерв'ю BBC One Знімання в телевізійному центрі BBC
    Темна сторона A Darker Side[89] Інтерв'ю DVD Планета зла Документальний фільм опубліковано на домашньому відео
    Святкування Celebration[90] Інтерв'ю DVD П'ятеро Докторів Документальний фільм
    Teaching Awards 2007 Ведуча премії BBC Two Знімання відбувалося в Лондонському Паладіумі. Від 21 жовтня 2007 року
    TMI[91] Інтерв'ю BBC Two Знімання в телевізійному центрі ВВС
    2008 Доктор Хто: Конфіденційно Doctor Who Confidential[92] Інтерв'ю BBC Three Сезон 4, епізод 5
    GMTV[93] Інтерв'ю ITV 1 Видання від 27 червня 2008 року
    Доктор Хто: Конфіденційно Doctor Who Confidential[94] Інтерв'ю BBC Three Сезон 4, епізод 12
    Шоу Алана Тітчмарша The Alan Titchmarsh Show[95] Інтерв'ю ITV 1 Видання 29 вересня 2008 року
    TMI[en][96] Інтерв'ю BBC Two Знімання в телевізійному центрі ВВС
    Націольні телевізійні премії National Television Awards[en] Отримувач нагороди ITV 1 Знімання відбувалося в Королівському Альберт-Холі.

    29 жовтня 2008 року

    2009 Доктор Хто: Конфіденційно Doctor Who Confidential[97] Інтерв'ю BBC Three Сезон 4, епізод 15
    Зіткнення Clash[98] Суддя BBC One Епізод 3. 21 липня 2009 року
    Доктор Хто: Найкращі моменти[en] Doctor Who Greatest Moments[99] Інтерв'ю BBC Three DVD Країна мрій Сезон 1, епізод 2
    Доктор Хто: Найкращі моменти Doctor Who Greatest Moments[100] Інтерв'ю BBC Three DVD Країна мрій Сезон 1, епізод 4
    The Wright Stuff[en][101] Запрошений експерт Channel 5 Видання від 30 жовтня 2009 року
    2010 TMI[en][102] Інтерв'ю CBBC Знімання в телевізійному центрі ВВС. Дата 8 жовтня 2010 року
    Історія партнерства Sidekick Stories[103] Інтерв'ю BBC Four
    The Wright Stuff[en][104] Запрошений експерт Channel 5 Видання від 14 жовтня 2010 року
    2013 Доктор Хто: Супутники Doctor Who The Companions[105] BBC America[en] DVD «Доктор Хто: Повна серія 7»

    (Blu-ray)

    31 березня 2013 року

    Данина поваги[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Мережа Примітки Дата випуску
    2011 Моя Сара Джейн: данина поваги Елізабет Слейден My Sarah Jane: A Tribute to Elisabeth Sladen[106] CBBC Архівні кадри 23 квітня 2011
    БАФТА BAFTA BBC One Архівні кадри 22 травня 2011
    2011: Ми пам'ятаємо Review 2011: We Remember[107] BBC News Архівні кадри 31 грудня 2011

    Радіо та CD аудіо драми[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль Автор Радіостанція /

    Виробнича компанія

    Дата виходу

    в ефір

    1976 Дослідження Землі: Машина часу[en] Exploration Earth: The Time Machine[108] Сара Джейн Сміт Бернард Венейблс BBC Radio 4 4 жовтня 1976 року
    Доктор Хто і Пескатони[en] Doctor Who and the Pescatons[109] Сара Джейн Сміт Віктор Пембертон[en] BBC Audio Липень 1976 (випуск LP)
    1993 Рай смерті[en] The Paradise of Death[110] Сара Джейн Сміт Баррі Леттс BBC Radio 5[en] 27 серпня 1993 р. — 24 вересня 1993 р
    1994 Новий одяг сера Коліна Sir Colin's New Clothes[111] Учасниця акторського

    складу

    Кріс Аллен BBC Radio 4 30 березня 1994 року
    1996 Привиди N-простору[en] The Ghosts of N-Space[112] Сара Джейн Сміт Баррі Леттс BBC Radio 2 20 січня -

    24 лютого 1996 року

    1998 Берніс Саммерфілд - Прогулянка до Вавилону[en] Bernice Summerfield -Walking To Babylon[113] Нінан-аштамму Кейт Орман[en] Big Finish Productions 20 січня -

    листопад 1998 року

    2001 Актор говорить: Елізабет Слейден The Actor Speaks: Elisabeth Sladen[114] Сейді Міллер і

    Марк Джей Томпсон

    MJTV Листопад 2001 року
    2002 Сара Джейн Сміт: Повернення[en] Sarah Jane Smith: Comeback[115] Сара Джейн Сміт Терренс Дікс[en] Big Finish Productions 31 травня 2002 року
    Сара Джейн Сміт: Зв'язок з ТАО[en] Sarah Jane Smith: The TAO Connection[116] Сара Джейн Сміт Баррі Леттс Big Finish Productions 8 серпня 2002 року
    Сара Джейн Сміт: Випробування нервів[en] Sarah Jane Smith: Test of Nerve[117] Сара Джейн Сміт Девід Бішоп[en] Big Finish Productions 5 вересня 2002 року
    Сара Джейн Сміт: Місто-привид[en] Sarah Jane Smith: Ghost Town[118] Сара Джейн Сміт Руперт Лейт Big Finish Productions 10 жовтня 2002 року
    Сара Джейн Сміт: Дзеркало, сигнал, маневр[en] Sarah Jane Smith: Mirror, Signal, Manoeuvre[119] Сара Джейн Сміт Пітер Ангелідес Big Finish Productions 7 листопада 2002 року
    2003 Доктор Хто: Загреус[en] Doctor Who: Zagreus[120] Міс Лайм Алан Барнс[en] і

    Гарі Рассел[en]

    Big Finish Productions 20 січня — листопад 2003 року
    2005 Доктор Хто на BBC: Подорож у часі через архіви BBC Doctor Who at the BBC:

    A Time Travelling Journey Through

    the BBC Archives[121]

    Оповідач Майкл Стівенс AudioGO Ltd 19 січня 2005 року
    Доктор Хто на BBC: Том 2 Doctor Who at the BBC, Volume 2[122] Оповідач Майкл Стівенс AudioGO Ltd 29 квітня 2005 року
    Доктор Хто на BBC: Том 3 Doctor Who at the BBC, Volume 3[123] Оповідач Майкл Стівенс AudioGO Ltd 24 жовтня 2005 року
    2006 Сара Джейн Сміт: Поховані таємниці[en] Sarah Jane Smith: Buried Secrets[124] Сара Джейн Сміт Девід Бішоп Big Finish Productions Січень 2006 року
    Сара Джейн Сміт: Снігова сліпота[en] Sarah Jane Smith: Snow Blind[125] Сара Джейн Сміт Девід Бішоп Big Finish Productions Лютий 2006 року
    Сара Джейн Сміт: Фатальні наслідки[en] Sarah Jane Smith: Fatal Consequences[126] Сара Джейн Сміт Девід Бішоп Big Finish Productions Березень 2006 року
    Сара Джейн Сміт: Країна мрій[en] Sarah Jane Smith: Dreamland[127] Сара Джейн Сміт Девід Бішоп Big Finish Productions Квітень 2006 року
    2007 Доктор Хто на BBC: Десятий Доктор Doctor Who at the BBC: The Tenth Doctor Оповідач Ендрю Пікслі Аудіокниги BBC 17 вересня 2007 року
    Блискуча буря The Glittering Storm[128] Оповідач Стівен Коул[en] Аудіокниги BBC 5 листопада 2007 року
    Тринадцятий камінь The Thirteenth Stone[129] Оповідач Джастін Річардс[en] Аудіокниги BBC 5 листопада 2007 року
    2008 Капсула часу The Time Capsule[130] Оповідач Пітер Ангелідес Аудіокниги BBC 13 листопада 2008 року
    Будинок-привид The Ghost House[131] Оповідач Стівен Коул Аудіокниги BBC 3 листопада 2008 року
    2009 Доктор Хто і планета павуків Doctor Who and the Planet of the Spiders[132] Оповідач Терренс Дікс Аудіокниги BBC 4 червня 2009 року
    Білий вовк The White Wolf[133] Оповідач Гарі Рассел Аудіокниги BBC 3 вересня 2009 року
    Люди тіней The Shadow People[134] Оповідач Скотт Хендкок[en] Аудіокниги BBC 3 вересня 2009 року
    2010 Доктор Хто на BBC: Повернення легенди Doctor Who at the BBC: A Legend Reborn[135] Оповідач Ендрю Пікслі Аудіокниги BBC 4 лютого 2010 року
    Примарний світ Wraith World[136] Оповідач Каван Скотт[en] і

    Марк Райт

    Аудіокниги BBC 7 жовтня 2010 року
    Смертельне завантаження Deadly Download[137] Оповідач Джейсон Арнопп[en] Аудіокниги BBC 7 жовтня 2010 року

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Deutsche Nationalbibliothek Record #1034962922 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
    2. а б в г д е Sladen, Elisabeth; Jeff Hudson (November 2011). Elisabeth Sladen: the autobiography.
    3. а б Ferry Cross the Mersey (1964) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    4. A brief history of Hillbark Players. web.archive.org. 6 травня 2012. Архів оригіналу за 6 травня 2012. Процитовано 8 листопада 2021.
    5. а б в Obituary: Elisabeth Sladen. Digital Spy (брит.). 19 квітня 2011. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    6. YOUNG ON TIME TRAVEL; How Elisabeth Sladen has rolled back the years in The Sarah Jane Adventures. - Free Online Library. www.thefreelibrary.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    7. а б Martinus, Derek (16 листопада 1971), Who Were You With?: Part 2, Z Cars, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    8. missing episodes. web.archive.org. 8 вересня 2011. Архів оригіналу за 8 вересня 2011. Процитовано 8 листопада 2021.
    9. а б Wickes, David (29 листопада 1972), Many a Slip, Public Eye, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    10. а б Mills, Michael (15 березня 1973), The Hospital Visit, Some Mothers Do 'Ave 'Em, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    11. а б "Special Branch" Hostage (TV Episode 1973) - IMDb, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    12. Баррі Леттс, коментар до DVD, The Time Warrior
    13. Hearn, Marcus (2013). Doctor Who : the vault. London: BBC Books. ISBN 978-1-84990-581-7. OCLC 861766639.
    14. Elisabeth Sladen: Actress who came to fame as Dr Who's assistant and. The Independent (англ.). 22 жовтня 2011. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    15. Mirror.co.uk (17 квітня 2006). EXCLUSIVE: DR WHO'S 'CUT-OUT' GIRL BACK. mirror (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    16. RTS Programme Awards 2010 | Royal Television Society. web.archive.org (англ.). Архів оригіналу за 30 квітня 2011. Процитовано 8 листопада 2021.
    17. а б BBC - Doctor Who - News - The Sarah Jane Audios. web.archive.org. 7 березня 2008. Архів оригіналу за 7 березня 2008. Процитовано 8 листопада 2021.
    18. Star Trek Comedy And Doctor Who Tragedy — Revealed!. Gizmodo (en-us) . Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    19. Big Finish - News. web.archive.org. 24 квітня 2011. Архів оригіналу за 24 квітня 2011. Процитовано 8 листопада 2021.
    20. а б Keal, Graham (12 жовтня 2009). How Doctor Who star Elisabeth Sladen has rolled back the years in The Sarah Jane Adventures. Daily Record (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    21. а б Silver Dream Racer (1980) - IMDb, архів оригіналу за 30 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    22. а б Elisabeth Sladen. www.telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    23. Doctor Who News - Elisabeth Sladen autobiography for November. www.doctorwhonews.net (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    24. Theatre Royal Windsor. web.archive.org. 4 березня 2009. Архів оригіналу за 4 березня 2009. Процитовано 8 листопада 2021.
    25. Sladen, Elisabeth (℗2011), Elisabeth Sladen : the autobiography, AudioGO, ISBN 978-1-4458-7826-3, OCLC 759173679, процитовано 8 листопада 2021
    26. а б Doctor Who: 30 Years in the Tardis (TV Movie 1993) - IMDb, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    27. BBC - Doctor Who - Elisabeth Sladen - News & Features. web.archive.org. 23 квітня 2011. Архів оригіналу за 23 квітня 2011. Процитовано 8 листопада 2021.
    28. Doctor Who actress Elisabeth Sladen dies. BBC News (брит.). 20 квітня 2011. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    29. Matt Smith Misses Out on BAFTA Award. The Doctor Who Site. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    30. Goodnight, Sarah-Jane, by Talis Kimberley. Talis Kimberley (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    31. Evenden, Matt. Lis Sladen – Tom Baker Official (амер.). Архів оригіналу за 26 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    32. "ITV Playhouse" If Only the Trains Come (TV Episode 1968) - IMDb, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    33. Elisabeth Sladen. IMDb. Архів оригіналу за 26 вересня 2011. Процитовано 8 листопада 2021.
    34. Martinus, Derek (15 листопада 1971), Who Were You With?: Part 1, Z Cars, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    35. "Doomwatch" Say Knife, Fat Man (TV Episode 1972) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    36. Horsbrugh, Oliver (29 березня 1978), Beware the Gentle People, Send in the Girls, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    37. Take My Wife..., Granada Television, 17 січня 1979, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    38. Whatham, Claude (23 вересня 1978), Betzi, Anglia, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    39. Bain, Bill (16 грудня 1980), Name for the Day, Play for Today, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    40. Black, John (28 грудня 1981), K-9 and Company: A Girl's Best Friend, British Broadcasting Corporation (BBC), архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    41. Gulliver in Lilliput, 3 січня 1982, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    42. Moffatt, Peter; Nathan-Turner, John; Roberts, Pennant (23 листопада 1983), The Five Doctors, Doctor Who, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    43. Wharmby, Tony (14 вересня 1985), Love You to Death, Dempsey and Makepeace, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    44. Alice in Wonderland, British Broadcasting Corporation (BBC), 5 січня 1986, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    45. Tronson, Robert (19 січня 1989), Life and Death, The Bill, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    46. Doctor Who: Dimensions in Time (TV Short 1993) - IMDb, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    47. Kinane, Terry (28 березня 1994), Lost in France, Men of the World, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    48. Barry, Christopher; Barnfather, Keith (2 вересня 1995), Downtime, Dominitemporal Services, Reeltime Pictures, Tropicana Holdings, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    49. Peak Practice (TV Series 1993–2002) - IMDb, архів оригіналу за 30 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    50. Boden, Sylvie (27 грудня 1996), Body Language, Faith in the Future, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    51. Hawes, James (13 жовтня 2006), School Reunion, Doctor Who, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    52. BBC - Doctor Who - The Stolen Earth - Episode Guide. www.bbc.co.uk (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    53. BBC - Doctor Who - Journey's End - Episode Guide. www.bbc.co.uk (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    54. "Doctor Who" The End of Time: Part Two (TV Episode 2010) - IMDb, архів оригіналу за 30 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    55. BBC - Press Office - The Sarah Jane Adventures. www.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 10 грудня 2020. Процитовано 8 листопада 2021.
    56. CBBC - Sarah Jane's Alien Files, Episode 1. BBC (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    57. CBBC - Sarah Jane's Alien Files, Episode 4. BBC (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
    58. Рука страху DVD. Пасхальне яйце.
    59. Oliver, Ian (2 жовтня 1976), Episode #1.1, Multi-Coloured Swap Shop, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    60. DOOMWATCH.org: R.I.P Elisabeth Sladen. DOOMWATCH.org. Архів оригіналу за 26 березня 2012. Процитовано 8 листопада 2021.
    61. Шуфілд, Пол Д. (вересень 1996 р.). «Інтерв'ю Ліз Слейден».
    62. TVARK | UK Gold. web.archive.org. 19 лютого 2012. Архів оригіналу за 19 лютого 2012. Процитовано 8 листопада 2021.
    63. Barry, Christopher, Myth Makers Vol. 50: Elisabeth Sladen, Reeltime Pictures, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    64. Gorman, John (18 березня 2000), Tom Baker, This Is Your Life, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    65. Barnfather, Keith (10 травня 2000), K9 Unleashed, Reeltime Pictures, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    66. Cioletti, Jeff (15 лютого 2002), Chronotrip, Far Away Discourse Productions, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    67. Osirian Gothic, BBC Worldwide, 1 березня 2004, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    68. Stradling, Ed (1 березня 2004), Serial Thrillers, BBC Worldwide, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    69. The Story of 'Doctor Who' (TV Movie 2003) - IMDb, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 8 листопада 2021
    70. - YouTube. www.youtube.com. Архів оригіналу за 26 жовтня 2013. Процитовано 8 листопада 2021.
    71. Ultimate Sci-Fi Top 10 (TV Mini Series 2004– ) - IMDb, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    72. Page, Adam (9 квітня 2005), TARDIS Tales, Doctor Who Confidential, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    73. Lee, Tony; Page, Adam (16 квітня 2005), I Get a Side-Kick Out of You, Doctor Who Confidential, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    74. "Doctor Who Confidential" The World of Who (TV Episode 2005) - IMDb, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    75. Genesis of a Classic (Video 2006) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    76. Episode dated 24 April 2006, Blue Peter, 24 квітня 2006, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    77. Page, Adam (29 квітня 2006), Friends Reunited, Doctor Who Confidential, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    78. Episode dated 27 April 2006, Breakfast, 27 квітня 2006, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    79. Episode #1.13, Totally Doctor Who, 6 липня 2006, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    80. Changing Time: Living and Leaving Doctor Who (Video 2006) - IMDb, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    81. Built for War (Video 2006) - IMDb, архів оригіналу за 30 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    82. Episode dated 16 October 2006, Blue Peter, 16 жовтня 2006, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    83. Episode dated 8 December 2006, Breakfast, 8 грудня 2006, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    84. Are Friends Electric (Video 2007) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    85. Sheppard, Brendan (2 липня 2007), Beginning the End: Making 'The Time Warrior', 2 Entertain, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    86. Planetary Performance: Acting in Doctor Who, 2 Entertain, 15 жовтня 2007, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    87. Lis Sladen CBBC interview (укр.), архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    88. Episode dated 26 September 2007, Blue Peter, 26 вересня 2007, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    89. Stradling, Ed (15 жовтня 2007), A Darker Side, BBC Worldwide, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    90. Celebration (Video 2008) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    91. Episode #2.7, TMi, 20 жовтня 2007, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    92. "Doctor Who Confidential" Sontar-Ha! (TV Episode 2008) - IMDb, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    93. Gordon, Erron (27 червня 2008), Episode dated 27 June 2008, GMTV, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    94. "Doctor Who Confidential" Friends and Foe (TV Episode 2008) - IMDb, архів оригіналу за 28 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    95. Episode dated 29 September 2008, The Alan Titchmarsh Show, 29 вересня 2008, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    96. Episode #3.5, TMi, 25 жовтня 2008, архів оригіналу за 5 квітня 2012, процитовано 9 листопада 2021
    97. The Eleventh Doctor, Doctor Who Confidential, 3 січня 2009, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    98. BBC - Press Office - Network TV Programme Information BBC Week 29 Tuesday 21 July 2009. www.bbc.co.uk (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    99. The Companions, Doctor Who Greatest Moments, 27 серпня 2009, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    100. Donna, Doctor Who Greatest Moments, 17 вересня 2009, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    101. Pinn, Nick (30 жовтня 2009), Episode #11.50, The Wright Stuff, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    102. CBBC - Sam & Mark's TMi Friday, Episode 5. BBC (брит.). Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 9 листопада 2021.
    103. Sidekick Stories (TV Movie 2010) - IMDb, архів оригіналу за 26 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    104. Pinn, Nick (14 жовтня 2010), Episode #14.49, The Wright Stuff, архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    105. Doctor Who: The Complete Series 7 (Blu-ray) - DVD. web.archive.org. 14 жовтня 2013. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 9 листопада 2021.
    106. CBBC - My Sarah Jane: A Tribute to Elisabeth Sladen. BBC (брит.). Архів оригіналу за 29 квітня 2011. Процитовано 9 листопада 2021.
    107. BBC News Channel - Review, 2011, We Remember. BBC (брит.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    108. BBC - Cult - Doctor Who - CD - Genesis of the Daleks - Exploration Earth. www.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    109. BBC - Press Office - Doctor Who and the Pescatons. www.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 9 листопада 2021.
    110. Doctor Who News - Elisabeth Sladen 1946-2011. www.doctorwhonews.net (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    111. DOOMWATCH.org: R.I.P Elisabeth Sladen. DOOMWATCH.org. Архів оригіналу за 26 березня 2012. Процитовано 9 листопада 2021.
    112. DOCTOR WHO (1996). Dr Who : the ghosts of N-space: 2 cassettes. [Place of publication not identified]: BBC. ISBN 0-563-38883-8. OCLC 650483945.
    113. 1.3. Bernice Summerfield: Walking to Babylon - Bernice Summerfield - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    114. MJTV (1 січня 2001). The Actor Speaks - Volume 2 - Elisabeth Sladen. MJTV. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 25 листопада 2021.
    115. Dicks, Terrance; James, Jeremy; Big Finish Productions (℗2002), Sarah Jane Smith. Comeback, Big Finish Productions, ISBN 1-903654-92-0, OCLC 51091756, процитовано 9 листопада 2021
    116. 1.2. Sarah Jane Smith: The Tao Connection - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    117. 1.3. Sarah Jane Smith: Test of Nerve - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    118. 1.4. Sarah Jane Smith: Ghost Town - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    119. 1.5. Sarah Jane Smith: Mirror, Signal, Manoeuvre - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    120. 050. Doctor Who: Zagreus - Doctor Who - The Monthly Adventures - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 9 листопада 2021.
    121. Doctor Who at The BBC: Volume 1: A Time Travelling Journey Through the BBC Archives (Audio Download): Elisabeth Sladen, Nicholas Courtney, Michael Stevens, BBC Worldwide Ltd: Amazon.co.uk: Books. www.amazon.co.uk. Архів оригіналу за 15 березня 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    122. Elisabeth Sladen – Doctor Who At The BBC: Volume 2 (2004, CD) (рос.), архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    123. Doctor Who At The BBC Volume 3 (2005, CD) (рос.), архів оригіналу за 25 листопада 2021, процитовано 9 листопада 2021
    124. 2.1. Sarah Jane Smith: Buried Secrets - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    125. 2.2. Sarah Jane Smith: Snow Blind - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    126. 2.3. Sarah Jane Smith: Fatal Consequences - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    127. 2.4. Sarah Jane Smith: Dreamland - Sarah Jane Smith - Big Finish. www.bigfinish.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    128. Cole, Stephen (℗2007), The Sarah Jane adventures. The glittering storm, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4056-7824-7, OCLC 191702279, процитовано 9 листопада 2021
    129. Richards, Justin (℗2007), The Sarah Jane adventures. The thirteenth stone, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4056-7823-0, OCLC 191702389, процитовано 9 листопада 2021
    130. Anghelides, Peter (2008), The Sarah Jane adventures : the time capsule, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4084-0060-9, OCLC 868787957, процитовано 9 листопада 2021
    131. Richards, Justin (2008), The Sarah Jane adventures : the ghost house, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4084-0059-3, OCLC 868787824, процитовано 9 листопада 2021
    132. Dicks, Terrance (2009), Doctor Who and the Planet of the Spiders, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4056-8768-3, OCLC 351329855, процитовано 9 листопада 2021
    133. Russell, Gary (2009), The white wolf, Gary Russell., BBC Audiobooks Ltd, ISBN 978-1-4084-2668-5, OCLC 868787984, процитовано 9 листопада 2021
    134. Handcock, Scott (℗2009), The shadow people, BBC Audiobooks, ISBN 978-1-4084-2669-2, OCLC 502162695, процитовано 9 листопада 2021
    135. Amazon.com: Doctor Who at the BBC: A Legend Reborn (Audible Audio Edition): BBC Audiobooks Ltd, Elisabeth Sladen, BBC Worldwide Ltd: Books. www.amazon.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 9 листопада 2021.
    136. Scott, Cavan; Sladen, Elisabeth (2010), Wraith world, AudioGO Ltd, ISBN 978-1-4084-8033-5, OCLC 706835740, процитовано 9 листопада 2021
    137. Arnopp, Jason (2010), The Sarah Jane adventures. Deadly download, AudioGO Ltd, ISBN 978-1-4084-6664-3, OCLC 706828161, процитовано 9 листопада 2021

    Посилання[ред. | ред. код]