Енгельгардт Василь Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Васильович Енгельгардт
Василь Енгельгардт. 1780-ті роки. Портрет із видання великого князя Миколи Михайловича.
Ім'я при народженні рос. Василий Васильевич Энгельгардт
Народився 12 квітня 1755(1755-04-12)
Помер 24 травня 1828(1828-05-24) (73 роки)
Вільшана, Черкаський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Громадянство Російська імперія
Національність росіянин швейцарського походження
Діяльність поміщик, сенатор
Титул дійсний таємний радник
Посада сенатор
Військове звання генерал-поручик
Конфесія православ'я
Рід Енґельгардти
Батько Енгельгардт Василь Андрійовичd
Мати Потьомкіна Олена Олександрівнаd
Діти Енгельгардт Павло Васильович, Енгельгардт Василь Васильович[d] і Енгельгардт Катерина Василівна[d]
Нагороди
орден Святого Георгія IV ступеня орден Святого Володимира 1 ступеня Орден Святого Олександра Невського орден Святого Володимира II ступеня орден Святого Володимира III ступеня орден Святого Станіслава Орден Святого Іоанна Єрусалимського
Герб
Герб

Васи́ль Васи́льович Енгельга́рдт (рос. Василий Васильевич Энгельгардт; 12 квітня 1755(17550412), Російська імперія — 24 травня 1828, Вільшана) — російський поміщик, племінник князя Потьомкіна, дійсний таємний радник, сенатор.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Василь Енгельгардт народився в сім'ї ротмістра смоленської шляхти Василя Андрійовича з роду Енгельгардтів і його дружини Марфи Олександрівни Потьомкіної, рідної сестри Григорія Потьомкіна, князя Таврійського. Рідний брат Варвари Голіциної, Катерини Енгельгардт, Олександри Браницької і Тетяни Юсупової.

Замолоду Василь служив в армії. У 1778 році командував Білоруським гусарським полком і дослужився до чину генерал-поручика (1790). Кавалер орденів святого Володимира 1-го і 2-го ступенів, святого Георгія 4-го ступеня, святого Олександра Невського. У 1797 році був призначений сенатором і став дійсним таємним радником, а 1800 року звільнився зі служби.

Успадкував від князя Потьомкіна в Смоленській губернії його маєток Чижово, де служив управителем дядько Михайла Глинки, і садибу Покровське з повторенням вілли «Ротонда» (проект, імовірно, Івана Старова). В 1813 році придбав у спадкоємців графа Завадовського маєток Ляличі, на схід від Суража.

Василь Енгельгардт володів майже 18 тисячами душ кріпаків чоловічої статі, багатьма селами, зокрема Моринцями й Кирилівкою. На Київщині мав понад вісім тисяч кріпаків. У 1816 році до ревізького реєстру кріпаків Енгельгардта вписано дворічного Тараса Шевченка.

Серед поміщиків Енгельгардт мав репутацію хорошого господаря, що дбав про своїх кріпаків і водночас суворо карав їх за крадіжки і пияцтво. Помер у Вільшані Київської губернії, похований під вівтарем побудованої ним кам'яної церкви в Чижові.

Діти[ред. | ред. код]

Від «польської княгині» Василь Енгельгардт мав п'ятьох незаконних дітей, яких у травні 1801 року офіційно усиновив та удочерив:

  • Андрій Васильович (1780—1834), полковник.
  • Василь Васильович (1785—1837), відставний полковник, багач, картяр, власник будинку на Невському проспекті з концертним залом (нині будинок № 30), у якому давав публічні концерти й костюмовані бали, де бували також члени царської родини. Спілкувався з Пушкіним у петербурзьких літературних і театральних колах (1819—1820). Поет цінував Енгельгардта за те, що той «охоче грав у карти» і «дуже вдало бавився словами».
  • Олександра Василівна (1787—1808), дружина капітана Івана Богдановича Краєвського († 1858).
  • Катерина Василівна (1797—1818), дружина генерала Никанора Свєчина.
  • Павло Васильович (1798—1849), полковник лейб-гвардії Уланського полку. Тарас Шевченко був його кріпаком.

Література[ред. | ред. код]

  • Русский биографический словарь, том 24, c. 252