Клуб Добродіїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благодійний фонд «Клуб Добродіїв»
Дата заснування 2011 (початок діяльності)
2016 (офіційна реєстрація)
Тип Благодійна організація
Голова Марія Артеменко
Офіційний сайт dobrodiy.club

Благодійний фонд «Клуб Добродіїв» — всеукраїнська благодійна організація, яка з 2011 року допомагає дітям-сиротам і родинам, що перебувають у складних життєвих обставинах. Фонд офіційно зареєстровано 2016 року. Засновницею і керівницею на волонтерських засадах є Марія Артеменко.

Основні проєкти[ред. | ред. код]

Благодійний фонд «Клуб Добродіїв» розпочав свою діяльність з особистої ініціативи Марії Артеменко, що за збігом обставин потрапила в дитяче відділення інституту раку та усвідомила своє бажання допомагати тим, хто цього найбільше потребує. Під час Євромайдану Марія волонтерила та допомагала дітям переселенців, а згодом разом з однодумцями офіційно зареєструвала благочинну організацію[1], основною спеціалізацією якої стала допомога дітям-сиротам і родинам у скрутному становищі. Команда працює над тим, щоб кожна дитина отримала шанс на успіх — незалежно від соціального статусу і життєвих обставин. «Клуб Добродіїв» пропагує ідею проти жалості, адже сиротам потрібні знання, навички і можливості, а не співчуття.[2]. Організація втілює в життя освітні курси, що розширюють горизонт можливостей для дітей-сиріт і дітей із кризових родин та підвищують їх шанси на успіх у дорослому житті[3].

Програма наставництва[ред. | ред. код]

«Клуб Добродіїв» реалізовує програму наставництва з 2016 року. Для кожної дитини важливо, аби поруч був значимий дорослий, який вірить в її успіх і підтримує. Для дітей-сиріт такою людиною може стати волонтер, що системно комунікує з дитиною, передає цінності та показує позитивний досвід стосунків. Програма наставництва діє у Києві, Львові та в областях. В рамках цієї програми «Клуб Добродіїв» провів курси фінансової та юридичної грамотності, сеанси психогімнастики, наукові табори «Юний науковець», індивідуальні курси фотографування та сотні майстер-класів.

Для дітей, що стоять на порозі випуску з дитячого будинку, фонд організовує курси професійної орієнтації і допомагає дітям визначитись із майбутньою професією та створити покроковий план вступу до вищих навчальних закладів.

Ініціатива «Освіта, а не цукерки»[ред. | ред. код]

Щоб допомогти соціально незахищеним дітям отримати навички, які можна монетизувати, знайти своє місце у світі та не боятися безробітного майбутнього за стінами дитячого будинку, «Клуб Добродіїв» проводить інформаційні акції «Даруй освіту, а не цукерки», на зібрані кошти з яких організовує для дітей освітні курси різної направленості[4][5].

З 2016 року «Клуб Добродіїв» реалізував IT-курси для дітей із кризових сімей, курси шиття, курси манікюру, курси перукарської майстерності, курси макіяжу та освітню програму «Стериліус vs Брудус» з основ гігієни.

Допомога шкільним приладдям[ред. | ред. код]

Задля допомоги дітям із сімей, що опинились на межі виживання, та дітям-сиротам, 2016 року «Клуб Добродіїв» запровадив ініціативу «Подаруй дитині шкільний рюкзак». В рамках збору було проведено низку флешмобів, де тисячі українців, серед яких відомі блогери та журналісти, публікували свої шкільні фото, розповідали про своє перше вересня, чим привертали увагу до проблеми забезпечення дітей шкільним приладдям.

2020 року проєкт підтримали 650 людей з усієї країни. 20 лідерів думок долучились до акції, створивши сторінки для збору коштів серед своєї аудиторії. На підсилення ініціативи, у матеріалі The Village спогадами про шкільні роки поділились реп-виконавиця alyona alyona, лідер гурту Bahrome Роман Бахарєв та ведуча і діджей Даша Коломієць[6].

Табір підприємця[ред. | ред. код]

Восени 2020 року «Клуб Добродіїв» реалізував проєкт «Табір підприємця». Ініціативу було спрямовано на розвиток у підлітків 13-18 років навичок роботи з продуктом, вміння генерувати ідеї, створення пропозиції та маркетингової стратегії, пошук можливостей, самопрезентації та публічних виступів. Протягом п'яти днів діти слухали спікерів, серед яких були Олександр Тодорчук, Леонід Остальцев, Ярослав Ведмідь, Діана Глостер та інші. В рамках «Табору підприємця» підлітки разом з менторами працювали над власними командними проєктами, які презентували наприкінці ініціативи.

Знайомство дітей-сиріт з Україною[ред. | ред. код]

2020 року «Клуб Добродіїв» ініціював проєкт «Відкрий Україну дітям-сиротам», щоб показати вихованцям дитячих будинків небачену досі Україну, познайомити малечу з морем та неймовірними куточками країни, оздоровити та надати сил.

В рамках проєкту 40 дітей протягом літа відвідали Олешківські піски, заповідник Асканія-Нова, узбережжя Чорного моря у місті Скадовськ та острів Джарилгач.

Програма Transition[ред. | ред. код]

Спільно з Veteran Hub «Клуб Добродіїв» провів піврічну навчальну адаптаційну програму Transition, яку пройшли понад 70 дітей. Програма побудована на схожості позиції військових, які повертаються до мирного життя, та дітей-сиріт і дітей у складних життєвих обставинах. Вони проходять схожий етап адаптації в суспільстві. Військові наново вчаться жити, а діти мають знайти себе і адаптуватися до реалій, аби стати успішними.

В рамках проєкту діти-сироти вчилися емпатії, розвивали акторську майстерність з викладачами «Дикого театру», займались творчістю, опановували гру на глюкофоні та дримбі — інструментах із терапевтичним впливом, а також знайомилися з різними професіями та вчилися продуктивному спілкуванню.

Спільний проєкт з ГО «Освіторія»[ред. | ред. код]

У грудні 2017 року «Клуб Добродіїв» долучився до проєкту «Перша професія» громадської спілки «Освіторія» та спільними зусиллями було запущено масштабний річний проєкт, в рамках якого підопічні фонду навчалися перукарській майстерності. За словами очільників «Клубу Добродіїв» проєкт покликаний допомогти соціально-незахищеним дітям отримати навички першої професії та убезпечити себе від безробітнього майбутнього за стінами інтернату[7][8]. 2019 року «Перша професія» стала одним з переможців iF Social Impact Prize 2019 в категорії «Якісна освіта»[9].

Charity Summer Sale[ред. | ред. код]

У червні 2019 року «Клуб Добродіїв» став організатором благодійного розпродажу одягу від українських дизайнерів Charity Summer Sale. Гроші, отримані від продажу, були спрямовані на освітні програми фонду. Charity Summer Sale об'єднав таких відомих українських дизайнерів як Przhonska, TTSWTRS, Bevza, Artem Klimchuk, Gasanova, Natalia Kamenska, Sayya, irAro, Yana Chervinska, Samokish, Олександра Буринська та Grass[10]. На зібрані кошти «Клуб Добродіїв» провів піврічні курси з основ програмування для 10 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах. Діти навчилися писати чат-боти, програми і розробляти ігри.

Інші проєкти[ред. | ред. код]

Допомога під час пандемії[ред. | ред. код]

У березні 2020 року, під час карантину, викликаного епідемією коронавірусної хвороби Covid-19, «Клуб Добродіїв» провів низку онлайн-заходів за участю українських та міжнародних спікерів. Основними темами вебінарів стали проблеми, що постають перед окремими особистостями та сім'ями під час глобальних викликів. Усі заходи були безкоштовними, однак кожен учасник міг пожертвувати довільну суму на медикаменти для підопічних фонду[11]. Паралельно з цим фонд активно продовжував основний напрям своєї діяльності, запустивши флешмоб #добрийвипускний на підтримку випускників дитячих будинків, які не мають базових речей, щоб розпочати доросле життя[12]. Наприкінці квітня «Клуб Добродіїв» та український бренд Orner представили проект «Добрий блокнот» — записник, що мотивує змінювати світ на краще, а також покликаний допомогти родинам, що опинилися на межі виживання під час пандемії[13]. Блокнот наповнений ілюстраціями, фактами про користь добрих справ, добірками фільмів та книг. 40 % від його вартості будуть спрямовані на підтримку родин, які залишилися без заробітку через пандемію. Завдяки отриманим коштам фондом буде організовано гуманітарну допомогу одиноким матерям, онкохворим батькам, літнім опікунам і батькам, що втратили заробіток через карантин[14].

Окрім того, «Клуб Добродіїв» започаткував масштабний збір коштів на підтримку одиноких мам та родин, що опинилися на межі виживання. За підтримки небайдужих людей та громадських організацій[15][16] на гуманітарну допомогу сім'ям, що постраждали від пандемії Covid, було зібрано понад 800 тисяч гривень (близько 100 тисяч гривень перерахувала співзасновниця Rozetka Ірина Чечоткіна, 50 тисяч — громадська діячка Ярослава Федорів[17]).

До допомоги приєдналась мережа супермаркетів «Сільпо», у додатку якої можна перерахувати бали для «Клубу Добродіїв». На ці бали згодом закуповуються набори гуманітарної допомоги на підтримку дітей, сім'ї яких опинилися за межею бідності. Завдяки зусиллям партнерів «Клуб Добродіїв» 2020 року допоміг понад 12000 дітей.

Школа волонтерів[ред. | ред. код]

Влітку 2016 року благодійним фондом було вперше проведено безкоштовний захід «Школа волонтерів», де кожен бажаючий міг взяти участь у обговоренні перших кроків волонтерства, специфіки роботи з дітьми-сиротами і дитячими будинками, а також психологічних аспектів взаємодії[18][19]. Згодом відбулися ще 2 подібні заходи, які загалом відвідало понад 1000 представників некомерційного сектору. Ці зустрічі дали поштовх для глибшого та професійнішого підходу до волонтерства, покращення імпакту волонтерів у різних сферах.

Карта волонтерів[ред. | ред. код]

За весь час роботи, «Клуб Добродіїв» співпрацював із сотнями волонтерів та перетворив цей досвід у проєкт «Карта волонтерів», реалізований на базі Platfor.ma[20]. Це інтерактивний посібник про те, як робити добрі справи, мета якого допомогти людям визначитися, як саме і кому вони можуть бути корисні, а також більше розповісти про волонтерство загалом.

Книга «Благодійність 2.0»[ред. | ред. код]

2020 року за ініціативи Марії Артеменко та за сприяння Відділу преси, освіти і культури Посольства США в Україні побачило світ видання «Благодійність 2.0» (англ. Giving 2.0), перше в Україні видання про те, як реалізувати свої добрі наміри та як працює системна благодійність у світі[21]. Це переклад книги відомої філантропки, лекторки та соціальної інноваторки Лори Арріллага-Андрессен.

Партнерська співпраця[ред. | ред. код]

Щедрий Вівторок[ред. | ред. код]

У листопаді 2018 року «Клуб Добродіїв» разом з Фондом родини Загорій, фондом «Таблеточки» та Українським форумом благодійників став ініціатором проведення Щедрого вівторка — Всеукраїнського дня добрих справ, що є частиною міжнародної благодійної ініціативи Giving Tuesday. В рамках заходів, що відбулися в 15 містах, було зібрано близько 15 мільйонів гривень[22]. Під час Щедрого вівторка було проведено низку партнерських заходів, на кшталт акції «Добре тату» від Cosmopolitan[23].

#добрапоштівка[ред. | ред. код]

Наприкінці 2015 року зусиллями «Клубу Добродіїв» та компанії Art Management[24] був реалізований проєкт #добрапоштівка, в рамках якого було зібрано понад 15 тисяч гривень для допомоги п'яти дитячим будинкам. До створення листівок, що продавалися на ярмарку «Всі. Свої» протягом 12-13 грудня, долучилися відомі українські художники: Алевтина Кахідзе, Олексій Сай, Катерина Бучацька, Маша Рева, Юлія Бєляєва та Леся Хоменко. Лейтмотивом малюнків стало святкування Дня Святого Миколая[25][26]. Окрім того, 79 листівок до свята було підписано й самим вихованцям дитбудинків[27].

Добра кофта[ред. | ред. код]

У серпні 2016 року фонд спільно з дизайнеркою Оленою Бурбою та художницею Алевтиною Кахідзе реалізував проєкт «Добра кофта», в рамках якого усі кошти, отримані від продажу спеціально розробленого дизайнерського одягу, було переведено на допомогу дітям-сиротам[21].

Люди та компанії[ред. | ред. код]

Задля ефективнішої допомоги дітям-сиротам та дітям, що перебувають у складних життєвих обставинах, благодійний фонд «Клуб Добродіїв» в різні часи співпрацював з низкою представників бізнесу, громадськими організаціями, органами влади, digital-агенціями, зірками та лідерами думок, серед яких такі відомі в Україні організації і люди як:

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • 3-тє місце в номінації «Благодійність в освіті та науці» Національного конкурсу «Благодійна Україна — 2019»[31].
  • Перемога в номінації «Якісна освіта» iF Social Impact Prize 2019 (як співпартнер проєкту «Перша професія» від «Освіторії»)[9].
Нагороди Марії Артеменко, як засновниці Фонду
  • Медаль «За працю і звитягу» (5 грудня 2019) — за громадянську мужність, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху, зміцнення обороноздатності та безпеки Української держави, активну благодійну і гуманістичну діяльність[32].
  • Top 30 Under 30 — відзнака топ-30 українських лідерів віком до 30 років[33].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Благотворительность как смысл жизни: Маша Ефросинина, Ольга Кудиненко, Евгения Драч и Мария Артеменко рассказывают, как помогать с удовольствием и пользой. «Cosmopolitan». Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 13 травня 2020.
  2. Чому ми допомагаємо іншим?. «Бизнес Арена». Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  3. The Ukrainians: інтерв’ю Марії Артеменко, засновниці «Клубу Добродіїв» (укр.) . «The Ukrainians». 25 січня 2021. Архів оригіналу за 21 травня 2021. Процитовано 21 травня 2021.
  4. Не даруйте цукерки: звернення до благодійників + 5 ідей, як справді допомогти дитбудинкам. «Platfor.ma». Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  5. Чому відвозити цукерки в інтернати – не найкраща ідея, або як допомагати, щоб допомогти. «Українська правда». Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  6. Як пережити булінг і його наслідки. Пояснюють містяни та спеціалісти. «The Village». Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  7. Освіта замість цукерок. Волонтери збирають кошти на курси для вихованців дитбудинків. «Українська правда». Архів оригіналу за 10 серпня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  8. «Клуб добродіїв» відкрив збір коштів на профосвіту дітей-сиріт. «Освіторія». Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  9. а б Проєкт «Перша Професія» відзначили престижною світовою нагородою. «Освіторія». Процитовано 13 травня 2020.
  10. «Бути добрим — модно»: гід благодійним розпродажем Charity Summer Sale. «The Village». Архів оригіналу за 10 травня 2022. Процитовано 13 травня 2020.
  11. Клуб Добродіїв запускає серію онлайн-заходів з українськими та міжнародними спікерами!. «Open. Lutsk». Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 13 травня 2020.
  12. «Клуб Добродіїв» запустив флешмоб з нагоди шкільних випускних. «Bazilik». Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 13 травня 2020.
  13. «Добрий блокнот» допомагає родинам, що опинилися на межі виживання. «The Village». Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 25 травня 2020.
  14. У wish-list: благодійний фонд випустив Добрий блокнот, що надихає змінювати світ. «Cosmopolitan». Архів оригіналу за 28 травня 2020. Процитовано 25 травня 2020.
  15. Звіт про допомогу. «Facebook». Процитовано 31 травня 2020.
  16. Звіт про допомогу. «Facebook». Процитовано 31 травня 2020.
  17. Звіт Ярослави Федорів. «Facebook». Процитовано 31 травня 2020.
  18. В Україні вийде перша книжка про системну благодійність. «Bazilik». Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 26 травня 2020.
  19. Як змінювати світ на краще: в Україні виходить великий порадник про благодійність. «Platfor.ma». Архів оригіналу за 6 грудня 2020. Процитовано 26 травня 2020.
  20. Карта волонтерів. Ваш GPS-навігатор на шляху добрих справ. «Platfor.ma». Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  21. а б ELENA BURBA, Алевтина Кахідзе і Клуб Добродіїв презентують добру кофту. «Ukrainian Fashion Week». Архів оригіналу за 28 листопада 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  22. Нація добродіїв: як українці реалізували наймасштабнішу благодійну подію року. «Громадський простір». Архів оригіналу за 17 березня 2022. Процитовано 13 травня 2020.
  23. Доброе тату от Cosmopolitan: поддержи благотворительную инициативу любимого журнала (рос.) . «Cosmopolitan». Архів оригіналу за 6 листопада 2018. Процитовано 13 травня 2020.
  24. Украинские художники представят свой взгляд на Святого Николая (рос.) . «Деловая столица». Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 13 травня 2020.
  25. #добрапоштівка: українські художники створили свої листівки до свята Миколая. Фото. «Українська правда». Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  26. Малюнки відомих художників допомогли зібрати 15 тис для дітей-сиріт. «Укрінформ». Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 13 травня 2020.
  27. Добрапоштівка зібрала 15 тисяч для сиріт. «WeLoveUa». Архів оригіналу за 4 грудня 2019. Процитовано 13 травня 2020.
  28. 10 за секунду: в Україні запустили високотехнологічне виробництво вітчизняних підгузків. «ТСН». Архів оригіналу за 15 травня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  29. Унікальний досвід ДІЛА у боротьбі з COVID-19. «Діла». Архів оригіналу за 23 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  30. Підлітків з «Табору підприємців» нагородили книжками. «Книжковий блог Yakaboo». Архів оригіналу за 23 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  31. Переможці Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2019». Офіційна сторінка конкурсу. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  32. Указ Президента України від 5 грудня 2019 року № 889/2019 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Міжнародного дня волонтера»
  33. Maria Artemenko: PR specialist promotes charitable giving in Ukraine. «Kyiv Post». Процитовано 13 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю Марії Артеменко