Кролевець-Слобідка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Кролев́ець-Слоб́́ідка
Країна Україна Україна
Область Чернігівська область
Район Новгород-Сіверський район
Громада Новгород-Сіверська міська громада
Основні дані
Засноване у XV ст.
Населення 44
Площа 0,18 км²
Густота населення 244,44 осіб/км²
Поштовий індекс 16033
Телефонний код +380 4658
Географічні дані
Географічні координати 52°03′39″ пн. ш. 33°12′01″ сх. д. / 52.06083° пн. ш. 33.20028° сх. д. / 52.06083; 33.20028Координати: 52°03′39″ пн. ш. 33°12′01″ сх. д. / 52.06083° пн. ш. 33.20028° сх. д. / 52.06083; 33.20028
Середня висота
над рівнем моря
136 м[1]
Водойми річка Рома
Місцева влада
Адреса ради 16000, Україна, Чернігівська обл., м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Карта
Кролев́ець-Слоб́́ідка. Карта розташування: Україна
Кролев́ець-Слоб́́ідка
Кролев́ець-Слоб́́ідка
Кролев́ець-Слоб́́ідка. Карта розташування: Чернігівська область
Кролев́ець-Слоб́́ідка
Кролев́ець-Слоб́́ідка
Мапа
Мапа

Кролевець-Слобідка — село в Україні, у Новгород-Сіверській міській громаді Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Населення становить 44 осіб. До 2020 орган місцевого самоврядування — Шептаківська сільська рада.

Через село протікає річка Рома.

Історія[ред. | ред. код]

Час заснування села Кролевець-Слобідка невідомий. Том І «Опису старої Малоросії» зазначає, що в акті 1660 року існує «млин Кролевський, під Новгородком стоячий». При млині й була оселена слобода на початку XVIII століття.[2] Але історія цього населеного пункту має більш давню історію. Підтверджувальна грамота московського царя Василя ІІІ від 2 січня 1552 року (правильно 1551 року) Новгород-Сіверському чоловічому Спаському монастирю містить у собі згадку, що «на рекѣ на Раме мнстырская мелница немецкоя». Водночас сама грамота є підтверджувальною двох попередніх грамот московського царя Івана IV.[3] Однак млин із житловою забудовою біля нього на річці Рома існував можливо ще за часів входження Сіверського князівства до складу Великого князівства Литовського і Руського. Згадка про млин литовської будови та млинарської осади біля нього є в «отказной книге» Рильського повіту. «На речке на Роме ж мелничноя │заплота литовского строения а на │ заплоте две клети мелничных брусовых │ а в клети двои жорны а трети нѣ поста │ влены а в другои клети четыри ступы │ да на тои ж их мелницы двор а на дворѣ │ изба да клет».[4]

Саме водяний млин дав початок селу Кролевець-Слобідка, яке виникло як млинарська осада біля монастирського млина на річці Рома, притоці річки Десна. Як і решта населених пунктів, біля млинів у нижній течії річки Рома, село Кролевець-Слобідка спочатку було невеликим хутором з одним чи декількома дворами млинарів, біля яких і утворилися села.

Село Кролевець-Слобідка входило до складу Новгородської сотні Стародубського полку, парафії церкви Архистратига Михаїла, села Леньків, та належало Новгород-Сіверському чоловічому Спаському монастирю.

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[5]:

Мова Кількість Відсоток
українська 44 100%

Назва села Кролевець-Слобідка[ред. | ред. код]

Назва села Кролевець-Слобідка утворено з двох слів, водночас перше польське, а друге – українське. Згаданий в акті 1660 року на річці Рома млин має назву Кролевський та походить із польського слова «круль» («król» – укр. «король»). Отже Кролевський млин – це Королевський млин, який був королівською власністю. Назва млина й дала першу назву населеному пункту. Однак, згаданий населений пункт має назву Кролевець-Слобідка, а не Кролевська Слобідка. Назва Кролевець також має польське походження. Польське слово «Крулевець» (Królewiec ) – королівське місто. В Україні є місто Кролевець, а в Польщі населених пунктів із такою назвою набагато більше. Друге слово в назві – «Слобода» – українське. У Польщі подібні поселення називалися «Волями» (Wola). Так називали новоутворені населені пункти, які звільнялися на деякий час (зазвичай – 15-25 років) від виконання повинностей, сплати податку. Ці пільги надавалися власниками земель, щоб притягнути селян з інших місцевостей для проживання в слободі. З закінченням терміну пільг поселенці втрачали свою незалежність. Якби Кролевець-Слобідка була осаджена за часів перебування Новгород-Сіверщини в складі Речі Посполитої (1618-1648 років), то ймовірно назва села Кролевець-Слобідка була б зафіксована в польській назві як Królewska Wola (Королівська Слобода). Однак в акті 1660 року вказаний лише млин із польською назвою «Кролевський», поряд із яким і була заснована слобода вже після Національно-визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького (1648-1657 років). Після 1657 року Новгород-Сіверському чоловічому Спаському монастирю було повернуто його колішне володіння – Кролевський млин, при якому була й осаджена слобода.

12 червня 2020 року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 730-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Чернігівської області», увійшло до складу Новгород-Сіверської міської громади.[6]

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно - територіальної реформи та ліквідації колишнього Новгород-Сіверського району, село увійшло до новоствореного Новгород-Сіверського району Чернігівської області[7].

Люди[ред. | ред. код]

В селі народився Голуб Григорій Євстахійович (?—1769) — живописець.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Погода в селі Кролевець-Слобідці.
  2. Описание старой Малоросии. Том первый. Полк Стародубский. Киев. 1888 г. Стор. 221
  3. О. Б. Русіна. Грамоти Новгород-Сіверському Спасо-Преображенському монастирю (у копіях севського походження).
  4. Т. Ф. Ващенко. К изучению отказных книг
  5. https://socialdata.org.ua/projects/mova-2001/
  6. Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Чернігівської області. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 10 липня 2022.
  7. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»