Марґо Роббі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марґо Роббі
англ. Margot Robbie
Ім'я при народженні Margot Elise Robbie
Інші імена Maggot[3]
Народилася 2 липня 1990(1990-07-02) (33 роки)
Делбіd, Австралія
Національність Австралійка
Громадянство  Австралія
Релігія Християнство
Діяльність акторка, кіноакторка, модель, кінопродюсерка, акторка озвучення
Alma mater Somerset Colleged
Роки діяльності 2008 — дотепер
Чоловік Том Екерлі
Брати / сестри Кемерон Роббіd
Провідні ролі Гарлін Квінзель
IMDb nm3053338
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: Марґо Роббі у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Марґо Е́ліс Роббі (англ. Margot Elise Robbie, англ. вимова: [ˈmɑːrɡoʊ ˈrɒbi]; нар. 2 липня 1990(19900702), Голд-Кост) — австралійська акторка й продюсерка, співзасновниця продюсерської компанії LuckyChap Entertainment. Починала кар'єру з австралійських фільмів кінця 2000-х років. Пізніше знялася у серіалі «Сусіди» (2008—2011), здобувши дві номінації на премію Logie у 2009 та 2011 роках.

Після переїзду до США Роббі знялася в одній з головних ролей серіалу «Пен Амерікан» каналу ABC (2011—2012). У 2013 дебютувала у романтичній комедії-драмі Річарда Кертіса, «Коханий з майбутнього» та у біографічній драмі Мартіна Скорсезе, «Вовк із Волл-стріт». У 2014 році співзаснувала продюсерську компанію LuckyChap Entertainment. У 2015 знялася у романтичній комедії-драмі «Фокус», а також з'явилася у фільмі про Другу світову війну — «Французька сюїта» та виконала головну роль у науково-фантастичному фільмі «Z означає Захарія». Того ж року зіграла камео у фільмі «Гра на пониження». У 2016 році втілила Джейн Портер в пригодницькому фільмі «Легенда про Тарзана» та Гарлі Квінн у супербойовику «Загін самогубців».

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 2 липня 1990 року в місті Голд-Кост, Квінсленд, Австралія. Дитинство провела на фермі дідуся. Закінчила коледж Саммерсет, а потім переїхала в Мельбурн для початку акторської кар'єри.

Кар'єра[ред. | ред. код]

2008—2011: початок[ред. | ред. код]

Дебютувала в кіно у 2008 році. Найбільш відомі ролі — в серіалах «Сусіди»[5][6] та «Пен Амерікан[en]». Після прибуття до Лос-Анджелесу у 2011 році Роббі прослуховувалась для нових серій Ангелів Чарлі. Проте в Sony Pictures Television воліли взяти її на роль у серіалі каналу ABC «Пен Амерікан» разом з Крістіною Річчі, де Роббі зіграла стюардесу Лауру Кемерон. Серіал «Пен Амерікан» був скасований після першого сезону через низькі рейтинги, попри загалом позитивну критику авдиторії.

2012—2016: прорив[ред. | ред. код]

У 2012-му Роббі приєдналася до акторського складу романтичної комедії Річарда Кертіса «Коханий з майбутнього» разом з Домналом Глісоном, Рейчел Мак-Адамс та Білом Наї. Фільм вийшов 4 вересня 2013 року у Великій Британії та 1 листопада 2013 у США, отримав позитивні відгуки, зібравши $87 млн при бюджеті в $12 млн.

2013 року Марго Роббі знялася в біографічній драмі Мартіна Скорсезе «Вовк із Волл-стріт» з Леонардо Ді Капріо та Джона Хілл. Фільм став комерційно успішним, отримавши $ 392 млн та номінацію на п'ять нагород Академії оскар, у тому числі й у номінації за найкращий фільм. За роль другої дружини Джордана Белфорта Роббі отримала високу оцінку критики, особливо за її бруклінський акцент. Була номінована на премію «MTV Movie Award» у категорії «Найкращий прорив» та отримала премію «Empire Award» у категорії «Найкращий дебют».

У 2014 році разом з Томом Екерлі та їхніми друзями Софією Керр і Джосі Макнамарою заснувала продюсерську компанію LuckyChap Entertainment[en][7].

У 2015 році Роббі знялася з Віллом Смітом у романтичній комедії-драмі «Фокус», втіливши шахрайку, яка вчиться у героя Смітта шахрайського мистецтва. Фільм вийшов 27 лютого 2015 року й отримав у цілому змішані відгуки, проте роботу Роббі оцінили добре. «Фокус» зібрав понад $ 150 мільйонів у світі. Роббі здобула номінацію на премію «BAFTA» «Висхідна зірка». У 2015 році Роббі також зіграла провідну роль Енн Барден в екранізації «Z — Значить Захарія» разом з Крісом Пайном та Чіветелом Еджіофором. Фільм знімали в Новій Зеландії. Його прем'єра відбулася 24 січня 2015 року на Кінофестивалі «Санденс». Стрічка отримала загалом позитивні відгуки, а гра Роббі — високу оцінку критики. Акторка з'явилася у документальному фільмі, присвяченому 30-річчю фільму «Сусіди» в березні 2015 та «Французька сюїта», а також виконала камео у фільмі Гра на пониження.

У 2016 році Марго Роббі з Тіною Фей знялися у фільмі «Павільйон сміху», екранізації твору Кіма Баркера «Таліби у випадковому порядку: Дивні дні в Афганістані і Пакистані». Тут вона зіграла британську журналістку Таню Вандепаувел. Показ відбувся 4 березня 2016 року у Paramount Pictures. Пізніше цього ж року Роббі втілила Джейн Портер у фільмі Девіда Єйтса «Легенда про Тарзана», разом з Александром Скашгордом та Семюелом Л. Джексоном. Фільм вийшов 1 липня 2016. Третім її фільмом у 2016 році стала роль Гарлі Квінн у супербойовику від Warner Bros «Загін самогубців» про команду суперлиходіїв з усесвіту DC Comics. У картині вона працювала з такими акторами, як Уілл Сміт, Джаред Лето, Віола Девіс та Джоел Кіннаман. Фільм вийшов 4 серпня 2016 року й лише за перші вихідні зібрав $135,1 млн, ставши найкасовішим серпневим фільмом в історії.

З 2017: популярність і визнання критики[ред. | ред. код]

Роббі співпрацювала з Домналом Глісоном у фільмі Саймона Кертіса «Прощавай, Крістофер Робін» (2017), біографічній драмі про життя творця Вінні-Пуха А. А. Мілна та його родини. Фільм та її гра отримали непогані глядацькі відгуки (71 % зі 100 на сервісі відгуків Rotten Tomatoes і 7.1 бали з 10 на IMDb) і посередню реакцію критики[8]. Проте фільм провалився в прокаті й мав невисокі касові збори[9].

Значно успішнішим був наступний фільм з Роббі — біографічна спортивна драма «Я, Тоня», де Роббі втілила головну героїню — спортсменку з фігурного катання Тоню Гардінг. Під час підготовки акторка зустрічалася з прототипом своєї персонажки, переглядала кадри та інтерв'ю Гардінг. Крім цього, Роббі працювала зі спеціалістами над своїм голосом, щоб максимально наблизити тембр і говорити з тихоокеанським північно-західним акцентом Гардінг. Також брала уроки фігурного катання протягом кількох місяців безперервно з хореографинею Сарою Кавахарою.[10][11] Прем'єра фільму «Я, Тоня» відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто у 2017 році. Практично в усіх рецензіях на фільм критика високо оцінювала майстерність Роббі й те, як вона вжилася в роль. Фільм отримав рейтинг 90 % зі 100 % на Rotten Tomatoes (глядачі поставили трохи нижчу оцінку — 88 %).[12] Кінокритик Джеймс Люксфорд із британського видання Metro зазначив, що це «найкращий виступ Роббі на сьогоднішній день».[13] Марк Кермод з видань The Observer і The Gardian написав, що «як стрибок з трьома переворотами навколо осі, який зробив фігуристку Тоню знаменитістю, так і виступ Марго Роббі — це торнадо, яке врівноважує поступовий розвиток характеру персонажки і дивовижна фізична майстерність».[14] Роббі отримала численні нагороди за свою роботу, включаючи номінації на премію «Оскар», премію BAFTA, премію «Золотий глобус», премію Гільдії кіноакторів та кінопремію «Вибір критиків» — все за найкращу жіночу роль[15].

Роббі розпочала 2018 рік з озвучки мультфільму «Кролик Петрик» (озвучувала Кролика Флопсі). Це комп'ютерно-анімаційна комедія від режисера Вілла Глюка, заснована на книжковій серії письменниці Беатрікс Поттер. Анімаційний фільм мав успіх у прокаті, зібравши 351,26 мільйона доларів у всьому світі при бюджеті виробництва 50 мільйонів доларів.[16] Це була перша роль озвучування в кар'єрі Роббі.[17]

Після успіху фільму «Барбі» Марґо Роббі у січні 2024 року розповіла про бажання взяти паузу в акторській кар'єрі на невизначений термін. Роббі сказала, що «зараз усім набридло бачити мене, тому, напевно, слід на деякий час зникнути з екранів». Акторка додала, що планує зняти власний фільм, як режисерка[18].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Батько — Майк Роббі (Mike Robbie), фермер. Мати — Саррі Роббі (Sarrie Robbie), фізіотерапевтка. Брати й сестри — Кемерон Роббі (Cameron Robbie), молодший брат.

У 2014 році Роббі почала зустрічатися з новозеландцем Генрі Айткеном (Henry Aitken).[19], з яким познайомилася на зйомках фільму «Z — Значить Захарія». За інформацією «The Daily Mail», стосунки обірвалися після того, як акторка закінчила зйомки й залишила країну.

У 2013 році познайомилася з британським кінопродюсером Томом Екерлі, з яким у 2016 році одружилася.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Акторка[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
20082022 с Сусіди Neighbours Донна Фрідмен Браун (355 епізодів)
2008 с Огляд із Майлсом Барлоу Review with Myles Barlow Келлі (Епізод: "Stealing, Dickheads, Risk")
2008 с Відділ вбивств City Homicide Кейтлін Брентфорд (Епізод: "Somersaulting Dogs")
2008 ф Віджіланте Vigilante Кассандра
2009 ф I.C.U. I.C.U. Трістан Вотерс
20112012 с Пен Амерікан Pan Am Лаура Кемерон (14 епізодів)
2013 ф Коханий з майбутнього About Time Шарлотта
2013 ф Вовк із Волл-стріт The Wolf of Wall Street Наомі Лапалья
2014 ф Жорстокий талант Violent Talent Райлі
2015 ф Z означає Захарія Z for Zachariah Енн Барден
2015 с Top Gear Top Gear у ролі самої себе (Епізод: "Tribute To The Land Rover Defender")
2015 ф Фокус Focus Джесс Баррретт
2015 ф Французька сюіта Suite Française Селін
2015 ф Гра на пониження The Big Short камео
2016 ф Павільйон сміху Whiskey Tango Foxtrot Таня Вандерпол
2016 ф Легенда про Тарзана The Legend of Tarzan Джейн Портер
2016 с Суботнього вечора в прямому ефірі Saturday Night Live ведуча (Епізод: "Margot Robbie / The Weeknd")
2016 ф Загін самогубців The Suicide Squad Гарлі Квінн
2017 ф Прощавай, Крістофер Робін Goodbye Christopher Robin Дафна де Селінкур
2017 ф Я, Тоня I, Tonya Тоня Гардінг
2018 ф Кролик Петрик Peter Rabbit Флопсі (озвучування)
2018 кф Flopsy Turvy Флопсі (озвучування)
2018 ф Термінал Terminal Енні
2018 ф Правила бійні Slaughterhouse Rulez Одрі
2018 ф Марія — королева Шотландії Mary Queen of Scots Єлизавета I
2019 ф Дрімленд Dreamland Еллісон Уеллс
2019 ф Одного разу... в Голлівуді Once Upon A Time In Hollywood Шерон Тейт
2019 с Лялечки Dollface Імельда (Епізод: "Mama Bear")
2019 ф Сенсація Bombshell Кайла Поспісіл
2020 ф Хижі Пташки Birds of Prey Гарлі Квінн
2021 ф Кролик Петрик 2: Втеча до міста Peter Rabbit 2: The Runaway Флопсі (озвучування)
2021 ф Загін самогубців 2 The Suicide Squad Гарлін Квінзель / Гарлі Квінн
2022 ф Амстердам Amsterdam Валері
2022 ф Вавилон Babylon Неллі Ларой
2023 ф Місто астероїдів Asteroid City телевізійна акторка
2023 ф Барбі Barbie Барбі
2024 ф Одинадцять друзів Оушена Ocean's Eleven

Продюсерка[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2017 ф Я, Тоня I, Tonya продюсерка
2018 ф Термінал Terminal продюсерка
2019 ф Дрімленд Dreamland продюсерка
20192022 с Лялечки Dollface виконавча продюсерка
2020 ф Хижі Пташки Birds of Prey продюсерка
2020 ф Перспективна дівчина Promising Young Woman продюсерка
2021 с Покоївка Maid виконавча продюсерка
2023 ф Барбі Barbie продюсерка
2023 ф Солтберн Saltburn продюсерка

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагорода Рік Категорія Робота Результат
Оскар 2018 Найкраща жіноча роль Я, Тоня Номінація
2020 Найкраща жіноча роль другого плану Сенсація Номінація
2024 Найкращий фільм Барбі В очікуванні
BAFTA 2015 Висхідна зірка Н/Д Номінація
2018 Найкраща жіноча роль Я, Тоня Номінація
2019 Найкраща жіноча роль другого плану Марія — королева Шотландії Номінація
2020 Сенсація Номінація
Одного разу... в Голлівуді Номінація
2024 Найкраща жіноча роль Барбі В очікуванні
Найкращий британський фільм Солтберн В очікуванні
Золотий глобус 2018 Найкраща жіноча роль — комедія або мюзикл Я, Тоня Номінація
2020 Найкраща жіноча роль другого плану Сенсація Номінація
2023 Найкраща жіноча роль — комедія або мюзикл Вавилон Номінація
2024 Барбі Номінація
Найкращий фільм — комедія або мюзикл Номінація
Кінематографічні та касові досягнення Перемога
Премія Гільдії кіноакторів США 2018 Найкраща жіноча роль Я, Тоня Номінація
2019 Найкраща жіноча роль другого плану Марія — королева Шотландії Номінація
2020 Сенсація Номінація
Найкращий акторський склад у фільмі Номінація
Одного разу... в Голлівуді Номінація
2023 Вавилон Номінація
2024 Барбі В очікуванні
Найкраща жіноча роль В очікуванні
Супутник 2018 Найкраща акторка

— кінофільм

Я, Тоня Номінація
2019 Найкраща акторка

другого плану

Марія — королева Шотландії Номінація
Сенсація Номінація
2021 Найкраща акторка

— комедія або мюзикл

Хижі Пташки (та фантастична Харлі Квін) Номінація
Кінопремія «Вибір критиків» 2016 Найкраща акторка в жанрі екшн Загін самогубців Перемога
2018 Найкраща акторка Я, Тоня Номінація
Найкраща комедійна акторка Перемога
2020 Найкраща акторка другого плану Сенсація Номінація
Найкращий акторський склад Номінація
2023 Найкраща акторка Вавилон Номінація
Critics Choice Super Awards 2021 Найкраща акторка в супергеройському кіно Хижі Пташки (та фантастична Харлі Квін) Перемога
2022 Загін самогубців: Місія навиліт Номінація
AACTA International Awards 2018 Найкраща жіноча роль Я, Тоня Перемога
2019 Найкраща жіноча роль другого плану Марія — королева Шотландії Номінація
2020 Одного разу... в Голлівуді Номінація
Сенсація Перемога
Незалежний дух 2018 Найкраща акторка Я, Тоня Номінація
Премія Лондонського гуртка кінокритиків 2020 Найкраща акторка

другого плану

Сенсація Номінація
Сатурн 2017 Найкраща кіноакторка другого плану Загін самогубців Номінація
2021 Найкраща кіноакторка Хижі Пташки (та фантастична Харлі Квін) Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #1053737955 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  3. https://revistamonet.globo.com/celebridades/noticia/2023/01/margot-robbie-interrompe-entrevista-e-vai-a-loucura-ao-ser-surpreendida-por-amigas-de-infancia-em-red-carpet.ghtml
  4. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.
  5. Happy Birthday Margot Robbie. Архів оригіналу за 2 вересня 2008. Процитовано 2 лютого 2014.
  6. 'Neighbours' star reveals audition shock. Архів оригіналу за 13 липня 2015. Процитовано 2 лютого 2014.
  7. Нижник, Марина (2 липня 2020). Марго Роббі виповнилося 30 років: як вона увійшла у топ-100 найвпливовіших людей світу. Апостроф. Архів оригіналу за 20 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.
  8. Goodbye, Christopher Robin Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  9. Goodbye Christopher Robin Box Office Mojo. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  10. ‘I, Tonya’: Margot Robbie on Becoming Tonya Harding. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  11. How to Turn Margot Robbie Into Tonya Harding. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  12. I Tonya Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 27 серпня 2021.
  13. I, Tonya review: Margot Robbie’s disgraced skater is her best performance yet. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  14. I, Tonya review – Margot Robbie doesn’t put a foot wrong. Архів оригіналу за 21 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  15. Margot Robbie Awards. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  16. Peter Rabbit Box Office Mojo. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 27 серпня 2021.
  17. Margot Robbie filmography. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  18. Украина, Комментарии (15 січня 2024). Марго Роббі припиняє акторську кар'єру на невизначений термін. Коментарі Україна (укр.). Процитовано 20 січня 2024.
  19. https://web.archive.org/web/20140913173025/http://showbiz-cop.ru/rost-i-ves-zvezd/2154-rost-ves-i-drugie-fakty-o-margo-robbi

Посилання[ред. | ред. код]