Монстро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кловерфілд
Cloverfield
Оригінальний американський плакат фільму
Жанр науково-фантастичний екшнd[1][2][3], наукове фентезі[4][5][…], Кайдзю, фільм-катастрофа, знайдений кадр, action-adventure filmd, фентезійний фільм, фільм-трилер і псевдодокументальний фільм
Режисер Метт Рівз
Продюсер Дж. Дж. Абрамс
Браян Бйорк
Сценарист Дрю Годдард
У головних
ролях
Майкл Шталь-Дейвід
Ті Джей Міллер
Джессіка Лукас
Одет Юстман
Ліззі Каплан
Майк Фогель
Оператор Майкл Бонвілейн
Композитор Майкл Джіакінно
Монтаж Кевін Штітт
Кінокомпанія Bad Robot Productions
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 85 хвилин[6]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2008
Дата виходу 18 січня 2008
Кошторис $25 мільона[7]
Касові збори 172 394 180 $[8]
IMDb ID 1060277
Наступний Вулиця Монстро, 10
cloverfieldmovie.com
CMNS: Монстро у Вікісховищі

«Cloverfield» (англ. Cloverfield — «Кловерфілд») — американський фільм-катастрофа, перший з трилогії всесвіту «Кловерфілд» (Кловерфілд, Кловерфілд.10, Парадокс Кловерфілда). Фільм знятий у 2008 році режисером Меттом Рівзом, спродюсований Дж. Дж. Абрамсом та написаний Дрю Годдардом. Весь фільм знято в стилі любительського знімання від першої особи.

Спецефекти та комп'ютерно згенеровані зображення (КЗЗ) (англ. CGI) були створені на студії Double Negative та Tippett Studio.

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідь ведеться від імені звичайних жителів Нью-Йорка, які зазнали нападу дивовижного монстра, і знімають все, що відбувається, на побутову відеокамеру.

Вмикається аматорська камера і юнак починає знімати свою дівчину, потім вони разом в магазині купують подарунок і йдуть до його брата на вечірку. Далі камера передається «великому режисеру» на ім'я Хад, він так і продовжує знімати до кінця фільму. Збирається народ на вечірку до Роба, щоб його провести до Японії, де він збирається працювати. Все йде нормально, народ гуляє і раптом гасне світло, відчуття наче землетрус, всі біжать на дах і бачать, що в місті Нью-Йорку починають руйнуватися будівлі та гасне світло.

Після вкрай туманної заяви диктора ТБ про надзвичайний стан, вони намагаються покинути Нью-Йорк, проте зробити це виявляється надзвичайно складно, адже, як з'ясовується, на місто напали безліч страшних тварюк на чолі з величезним чудовиськом під кодовою назвою Кловерфілд (Cloverfield).

Додатково виявляється, що кохана одного з хлопців, дівчина Бетті, поранена і знаходиться в найнебезпечнішому районі Нью-Йорка. Як відомо, любов здатна творити дива. Хлопець разом з трьома вірними друзями вирушає на порятунок своєї коханої, в числі друзів і наш режисер Хад з камерою в епілептичному припадку, яка показує то ноги тих, що біжать, то взагалі не зрозуміти що. Дівчину рятують, але жахливе чудовисько (Кловерфілд) знов втручається в життя молодих людей, і не дає фільму завершитися на мажорній ноті.

У головних ролях[ред. | ред. код]

  • Майкл Шталь-Девід — Роберт (Роб) Гокінс (англ. Robert "Rob" Hawkins), головний герой фільму. Перебував у парку на Манхеттені, коли був відданий наказ скинути атомну бомбу (це був єдиний спосіб покінчити з чудовиськом). При ньому було знайдено якимось чином вціліла відеокамера, на якій було знято всю епопею.
  • Майк Фогель — "Джейсон Гокінс" (англ. Jason Hawkins), його брат. Загинув, коли чудовисько зруйнувало Бруклінський міст.
  • Одет Еннейбл — Елізабет (Бет) Макінтайр (англ. Elizabeth "Beth" McIntyre), подруга Роберта. Під час нападу чудовиська перебувала у своїй квартирі та була поранена. Роберт, Лілі та Хадсон врятували її зі зруйнованого будинку. Залишилася з Робертом і загинула разом із вибухом бомби.
  • Ліззі Каплан — "Марлена Даймонд" (англ. Marlena Diamond), знайома Хадсона. Померла від укусу паразита.
  • Джессіка Лукас — Лілі Форд (англ. Lily Ford), наречена Джейсона. Востаннє її бачили, що сідає у військовий гелікоптер. Очевидно, вона врятувалася.
  • Ті Джей Міллер — Хадсон (Хад) Платт (англ. Hudson "Hud" Platt), приятель Роберта, якого попросили зняти на відеокамеру прощальну вечірку. Він знімав і всю наступну епопею. Убитий чудовиськом.
Вивіска в деяких кінотеатрах, де демонструвався фільм. «Через використання певного способу знімання фільму „Монстро“ деякі відвідувачі можуть випробувати побічний ефект, схожий на заколисування при катанні на американських гірках»

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. http://www.nytimes.com/2008/01/18/movies/18clov.html
  2. http://www.imdb.com/title/tt1060277/
  3. а б http://www.filmaffinity.com/en/film921421.html
  4. http://www.metacritic.com/movie/cloverfield
  5. http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=129846.html
  6. Cloverfield official running time. Paramount Pictures. Архів оригіналу за 13 лютого 2008. Процитовано 18 березня 2008. 
  7. Box office/business for Cloverfield. IMDb. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 13 лютого 2008. 
  8. https://www.webcitation.org/65sCz47Pn?url=http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=cloverfield.htm

Посилання[ред. | ред. код]

Нагороди
Попередник:
Останній нащадок Землі
Премія «Сатурн» за найкращий науково-фантастичний фільм
2007
Наступник:
Залізна людина