Поляков Максим Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Максим Валерійович Поляков
Макс Поляков
Народження: 30 червня 1977(1977-06-30) (46 років)
  Запоріжжя
Громадянство: Україна Україна
Кар'єра
Firefly Aerospace Засновник
Noosphere Ventures Partners LP Генеральний партнер
Нагороди / премії
нагороджений національною премією України «Людина Року»
Освіта Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Поляков Максим Валерійович (англ. Max Polyakov; нар. 30 червня 1977(19770630), Запоріжжя, Українська РСР) — український та американський підприємець у сфері космічних технологій та IT, економіст, громадський діяч, інвестор, філантроп.

Засновник та співзасновник аерокосмічної компанії Firefly Aerospace, ІТ компаній EOS Data Analytics, HitDynamics, Maxymiser, Murka LLC, Cupid plc, Renatus[1]. Ідейний ініціатор створення некомерційної громадської організації «Асоціація Ноосфера», інжинірингової школи Ноосфера (Україна). Генеральний партнер у венчурному фонді Noosphere Ventures Partners LP[2].

Освіта та наукова діяльність[ред. | ред. код]

Макс Поляков народився у сім'ї інженерів запорізької філії «Хартрон», українського підприємства ракетно-космічної галузі.

2011 року закінчив аспірантуру Дніпровського університету[3].

2013 року отримав вчений ступінь в області міжнародної економіки, захистивши дисертацію «Форми реалізації парадигмальної моделі інформаційного розвитку світової економіки».[4][5]

Бізнес[ред. | ред. код]

Після закінчення вишу 2001 року Поляков створив свою першу компанію AlarIT Ukraine, яка займалася розробкою ПЗ для закордонних клієнтів на аутсорсі.

У 2005 році Макс Поляков у партнерстві з британським інвестором Біллом Доббі створює компанію IDE Group з головним офісом в Единбурзі. У бізнес-групу входили такі проєкти, як EasyDate (2010 року перейменований на Cupid plc[en]), Murka, HitDynamics, Maxymiser.

З 2006 року Поляков розвиває власні національні IT-проєкти в Україні, серед яких сайти-агрегатори price.ua, avtopoisk.ru, trud.com, naydidom.com, sravni.com. Проєктні офіси розміщувалися в Дніпрі, Харкові, Запоріжжі та Києві[6].

У 2006 році партнери продали свій проєкт HitDynamics компанії Hitwise[7].

У 2010 році сервіс Cupid plc під управлінням Полякова виходить на IPO (Initial Public Offering) Лондонської фондової біржі[6]. Через рік компанія визнається технологічним проєктом з найстрімкішим розвитком за версією Deloitte[8].

На піку популярності вартість дейтінгових активів компанії Полякова Cupid plc. оцінювалася в $204,9 млн. У 2012-му дохід компанії від дейтингу склав $125,4 млн, а капіталізація досягла $204,9 млн. У 2013 році, коли Макс Поляков вже залишив Cupid, журналісти BBC Radio і Kyiv Post запідозрили компанію у створенні фейкових акаунтів на сайтах знайомств[4].

У 2012 році Макс Поляков створює Renatus[9] — компанію у сфері мобільних ігор, що видає продукти для Apple Store, Google Play, Amazon і Facebook. У цьому ж році Поляков переїжджає у США, до Кремнієвої долини, Менло Парк, Каліфорнія. Там він стає співзасновником фонду венчурних інвестицій Noosphere Venture Partners[10].

2015 року інший проєкт Maxymiser купує американська корпорація Oracle[11].

У 2015 році між Поляковим з одного боку і C. Токарева і Р. Гільфанова, власниками Lucky Labs, з іншого боку почався судовий процес з корпоративної суперечки щодо пайової участі холдингової компанії Phoenix Holdings[10]. Суд завершився у 2016 році.

У 2016 році популярний сервіс анонімних запитань і відповідей Ask.fm отримав нового власника, яким став венчурний фонд Noosphere Ventures.[12]

EOS Data Analytics[ред. | ред. код]

У 2015 році Noosphere Ventures Макса Полякова створила компанію EOS Data Analytics (EOSDA), що займається глобальним постачанням послуг з аналізу супутникових знімків на основі штучного інтелекту та розробкою рішень для дистанційного зондування Землі[13].Чотири роки потому EOSDA реалізувала проект з супутникового моніторингу сільськогосподарського землекористування у співпраці зі Світовим банком та ЄС[14][15].

EOS Data Analytics бере участь у проєкті GoldenEye в рамках ініціативи ЄС "Horizon 2020", спрямованої на підвищення безпеки, впливу на навколишнє середовище та прибутковості гірничодобувної промисловості шляхом створення платформи, яка поєднує технології спостереження Землі та зондування на місці. Проєкт націлений на п'ять гірничодобувних майданчиків по всій Європі у Фінляндії, Косово, Німеччині, Болгарії та Румунії.

У жовтні 2021 року Dragonfly Aerospace оголосила про угоду з EOS Data Analytics щодо надання їй своєї нової супутникової платформи µDragonfly Bus класу 100 кг. Угода передбачає, що EOSDA встановить на неї дві електрооптичні камери DragonEye[16].

3 січня 2023 року ракетою Falcon 9 компанії SpaceX з космодрому на мисі Канаверал (CCSFS) у Флориді було виведено на низьку навколоземну орбіту EOS SAT-1 — початковий супутник сузірʼя EOS SAT, першого агро-орієнтованого угруповання супутників, запущеного компанією, що займається дистанційним зондуванням[17]. EOS SAT-1 був створений компанією Dragonfly Aerospace, постачальником технологій систем космічної зйомки, і оснащений двома камерами DragonEye з високою роздільною здатністю[18][19].

Firefly Aerospace[ред. | ред. код]

Докладніше: Firefly Aerospace
Firefly Alpha піднімається з майданчика на базі космічних сил Ванденберг (2 вересня 2021 року)

Бізнесмен залучив до роботи над легкою ракетою Firefly Alpha українських вчених та інженерів, що значно прискорило процес її створення. У травні 2018 року у місті Дніпро був відкритий R&D-центр Firefly, в якому працює 140 українських фахівців[20]. 2017 року Поляков та Noosphere Ventures купують американський космічний стартап Firefly Space Systems ракетного інженера Тома Маркусика, який до цього працював у Virgin Galactic, Blue Origin, SpaceX.[21]

Натхненний ідеєю Нового космосу — здешевленням космічних запусків шляхом впровадження інновацій в космічні технології, Маркусик у 2014 році створює власну компанію, щоб будувати ракети-носії легкого та середнього класу Alpha і Beta. Однак, залучених інвестицій не вистачає, і через два роки проект виявляється на межі закриття. Макс Поляков підтримав ідеї Маркусика, дав компанії друге дихання та нове ім'я — Firefly Aerospace.

У листопаді 2018 року Firefly Aerospace потрапила в список компаній, відібраних НАСА для програми освоєння Місяця із загальним бюджетом $2,6 млрд,[22][23] з яких Firefly отримала $93.3 млн у вигляді прямого контракту з НАСА.[24][25]

У 2019 компанія Firefly Aerospace підписала договір про співпрацю з Aerojet Rocketdyne, колишнім підрозділом Boeing.[26][27]

У листопаді 2019 року успішно пройшли випробування двигунів 1 і 2 ступенів. Команда готується до першого запуску ракети-носія Alpha, який запланований на 2020 рік зі стартового майданчика SLC-2W авіабази Ванденберг.

У 2019 році військово-повітряні сили США обрали Firefly для участі в програмі Orbital Services Program-4 (OSP-4).[28]

У грудні 2019 року група первинних акціонерів Firefly Space Systems подала позов до суду з заявою, про шахрайство і навмисне банкрутство компанії Томом Маркусіком. За заявою відповідачів, серед яких є і Поляков, зазначено, що позов є провокаційним, а претензії позивачів необгрунтованими, через три роки після, того як оновлений Firefly Aerospace домігся значних успіхів. Судова справа знаходиться в процесі розгляду[29].

У лютому 2020 року Snopes опублікували розслідування з припущеннями щодо можливого зв'язку Полякова з деякіми сайтами знайомств[30] пов'язаних з компанію «Cupid plc», які використовували несправжні жіночі профілі, про що йшлося в розслідуванні BBC та Kyiv Post[31][32]. Noosphere Venture спростувала цю інформацію.[33]

У квітні 2020 року Firefly оголосила про угоду з компанією Spaceflight пуск якої запланований у 2021 році з авіабази Ванденберг[34][35]

У травні 2020 року Firefly отримали сертифікацію AS9100 й команда перейшла від розробки до фази виробництва ракети-носія Alpha.[36][37]

3 вересня 2021 року легка ракета-носій FireFly Alpha вибухнула через кілька хвилин після старту з бази Ванденберг Космічних сил США в Каліфорнії. На підготовку до цього запуску ракети Firefly Aerospace залучила 75 млн доларів США[38][39].

Космічна програма Артеміда[ред. | ред. код]

У травні 2021 року Firefly Aerospace підписала угоду із SpaceX Ілона Маска щодо доставлення на Місяць посадкового модуля Blue Ghost, розробленого українською компанією.[40] Модуль Blue Ghost полетить на місяць на ракеті-носії Falcon 9 у межах космічної програми Артеміда від НАСА, яка ставить за мету відправити на Місяць людей в 2024 році та створити на супутнику Землі інфраструктуру для подальшого відправлення землян на Марс.[41][42][43] Сума контракту, укладеного між Firefly та НАСА, становила $93.3 млн.[24][44][45]

Соціальна діяльність[ред. | ред. код]

NES[ред. | ред. код]

У 2014 році з ініціативи Полякова в місті Дніпро створюється інжинірингова школа — Noosphere Engineering School (NES). Проект являє собою мережу лабораторій, створених на базі технічних кафедр провідних університетів України, де студенти мають можливість отримувати спеціальні знання в галузі інженерії та передових технологій, тестувати і реалізовувати свої інноваційні ідеї. За 5 років NES відкрила 7 лабораторій в Дніпрі, Черкасах, Києві, Житомирі та Рівному[46][47][48].

Асоціація «Ноосфера»[ред. | ред. код]

У 2016 році Поляков створює некомерційну громадську організацію Асоціація «Ноосфера», яка займається організацією та проведенням профільних науково-технічних івентів. З 2015 року Асоціація починає співпрацювати з Міжнародною Федерацією авіаційного спорту (FAI) і організовує заходи з ракетомодельного спорту.

Серед найпопулярніших заходів — фестиваль робототехніки BestRoboFest і конкурс інженерних стартапів Noosphere Vernadsky Challenge, де в складі журі у 2017 був руйнівник міфів Джеймі Хайнеман.[49][50][51]

Також Асоціація працює над поліпшенням інфраструктури міста Дніпро. У 2019 вони оновили парк Гагаріна[52][53] і займаються реновацією планетарію.[54][55]

Підтримка України[ред. | ред. код]

Макс Поляков, відомий насамперед як засновник аерокосмічної компанії Firefly Aerospace, пожертвував мільйон доларів для подолання гуманітарної кризи в Україні, викликаної російським вторгненням 2022 року. За словами Полякова, пожертва є відповіддю на прохання Бориса Філатова, мера Дніпра. Вона надійшла фонду «TAPS-Україна».[56][57][58]

18 серпня 2022 року, зі слів Сергія Притули, Макс Поляков допоміг Міністерству оборони України в закупівлі супутника компанії ICEYE за гроші, що були зібрані українцями за програмою «Народний байрактар».[59]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений, батько 4 дітей.

Нагороди та досягнення[ред. | ред. код]

  • 2009 — «Підприємець року» в Шотландії за версією Ernst & Young[60].
  • 2017 — почесний кавалер FAI за значний внесок у вдосконалення систем управління спортивними подіями та нарахування очок.[61][62]
  • 2018 — нагороджений національною премією України «Людина Року» за «За вагомий внесок у відродження українського космосу».[63]

Також у 2018 році Cambridge University Press опублікували книгу про підприємців, у тому числі Макса Полякова, які вплинули на становлення економіки в США: Hammer and Silicon: The Soviet Diaspora in the US Innovation Economy — Immigration, Innovation, Institutions, Imprinting, and Identity Paperback[64][65]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Max Polyakov - Founder and CEO @ EOS Data Analytics | Crunchbase.
  2. Поляков Максим Валерьевич. bp.ubr.ua. Процитовано 3 липня 2019.
  3. Как Макс Поляков превращает Украину в Кремниевую долину
  4. а б Поляков Максим Валерійович
  5. Поляков Максим Валерійович
  6. а б «Синку, ракетником ти не станеш». Історія українця Максима Полякова та його космічного стартапу Firefly
  7. HITWISE ACQUIRES HITDYNAMICS
  8. Cupid plc
  9. Max Polyakov Founder @ Renatus Media, LLC
  10. а б Noosphere Ventures
  11. Oracle Buys Maxymiser. www.oracle.com. Процитовано 4 липня 2019.
  12. Украинский фонд Noosphere Ventures выкупил сервис Ask.fm. Root Nation (ru-RU) . 5 липня 2016. Процитовано 10 грудня 2021.
  13. Редакція (10 жовтня 2019). EOS Data Analytics Макса Полякова — новое слово в сборе и анализе ГИС-данных. TechnoGuide (укр.). Процитовано 31 березня 2023.
  14. В Україні почали моніторити із космосу використання сільгоспземель. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 31 березня 2023.
  15. В Україні супутники тепер будуть моніторити стан сільськогосподарських земель. Mind.ua (укр.). Процитовано 31 березня 2023.
  16. Faleti, Joshua (27 жовтня 2021). Dragonfly Aerospace to Deliver the First Imaging Satellite for EOSDA. Space in Africa (амер.). Процитовано 31 березня 2023.
  17. Replay! SpaceX launches 1st rocket of 2023 with EOS SAT-1 - Space.com and EOSDA Broadcast (uk-UA) , процитовано 31 березня 2023
  18. В Україні почали моніторити із космосу використання сільгоспземель. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 10 січня 2020.
  19. В Україні супутники тепер будуть моніторити стан сільськогосподарських земель. Mind.ua (укр.). Процитовано 10 січня 2020.
  20. Как устроен завод частной космической компании Firefly Aerospace в Днепре — фоторепортаж
  21. Факты ICTV | Как Макс Поляков делает космос доступнее. ФАКТИ. 22 квітня 2019. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 3 липня 2019.
  22. Daines, Gary (29 листопада 2018). Firefly Aerospace Concept for Launch Vehicle with Moon Lander. NASA. Процитовано 10 січня 2020.
  23. Компанія українця потрапила в програму NASA з бюджетом понад 2,6 мільярда доларів. Економічна правда (укр.). Процитовано 10 січня 2020.
  24. а б Місячна програма Artemis: модуль україно-американської Firefly Aerospace доставить SpaceX. babel.ua (укр.). Процитовано 10 грудня 2021.
  25. Potter, Sean (4 лютого 2021). NASA Selects Firefly Aerospace for Artemis Commercial Moon Delivery. NASA. Процитовано 10 грудня 2021.
  26. Украинская компания Firefly будет использовать разработки Rocketdyne для своих ракет - Техно 24. 24 Канал (англ.). Процитовано 10 січня 2020.
  27. Firefly partners with Aerojet Rocketdyne, mulls AR1 engine for Beta launch vehicle. SpaceNews.com (амер.). 18 жовтня 2019. Процитовано 10 січня 2020.
  28. ВВС США выбрали украинскую Firefly для спецмиссий на орбиту. LIGA. 11 жовтня 2019. Процитовано 10 січня 2020.
  29. Original Firefly Shareholders Sue Firefly's Markusic, Polyakov Alleging Fraud
  30. Space Startup Firefly Aerospace Linked To Fake Dating Sites AffairDating, BuddyGays
  31. Online dating firm Cupid plc sees share value plunge. BBC (англ.). 22 березня 2013. Процитовано 21 вересня 2021.
  32. Svitlana Tuchynska (15 березня 2013). Deceptive Love: Agency hires women to encourage men to pay. Kyiv Post (англ.). Процитовано 21 вересня 2021.
  33. Statement
  34. Firefly signs launch agreement with Spaceflight
  35. Virgin Galactic debuts design of future Mach 3 high-speed aircraft, signs deal with Rolls-Royce
  36. Firefly gains Quality Certification en route to maiden Alpha launch
  37. Firefly Aerospace achieves AS9100 Quality Certification and readies for first Firefly Alpha launch
  38. Firefly Полякова невдало запустила ракету в космос. Економічна правда (укр.). 3 вересня 2021. Процитовано 20 вересня 2021.
  39. Звинувачення у шахрайстві: що відомо про українця Полякова, ракета якого впала в Каліфорнії. Букви (укр.). 3 вересня 2021. Процитовано 20 вересня 2021.
  40. Компанія українця Макса Полякова Firefly Aerospace працюватиме зі SpaceX у межах програми «Артеміда» | Громадське телебачення. hromadske.ua (укр.). Процитовано 10 грудня 2021.
  41. Firefly Aerospace. Компанія українця Макса Полякова доставить місію на Місяць разом зі SpaceX Ілона Маска (укр.). biz.nv.ua. 21 травня 2021.
  42. Компания Максима Полякова Firefly Aerospace еще ближе к полету на Луну – завершен критический обзор Blue Ghost. dnepr.news. Процитовано 10 грудня 2021.
  43. Firefly Aerospace на шаг ближе к высадке на Луну. Blue Ghost прошел обзор конструкции. AIN.UA (ru-RU) . 26 жовтня 2021. Процитовано 10 грудня 2021.
  44. Firefly Aerospace підписала контракт з NASA на $93,3 млн. www.business.ua (укр.). Архів оригіналу за 10 грудня 2021. Процитовано 10 грудня 2021.
  45. Firefly Aerospace українця Полякова доставить місію на Місяць разом зі SpaceX. Економічна правда (укр.). Процитовано 10 грудня 2021.
  46. У Черкасах вперше стартував обласний фестиваль робототехніки. http://chmr.gov.ua. 10 квітня 2019.
  47. Noosphere запустил в Днепропетровске бесплатную школу программирования, робототехники и космических систем. AIN.UA (ru-RU) . 15 квітня 2015. Процитовано 3 липня 2019.
  48. Ректор ЖНАЕУ розповів про «Noosphere Engineering School» в ефірі «UA: Житомир» — Житомирський національний агроекологічний університет. znau.edu.ua. Процитовано 10 січня 2020.
  49. Руйнівник міфів в журі українського Vernadsky Challenge. The Village Україна. 14 квітня 2017. Процитовано 10 січня 2020.
  50. Фестиваль BestRoboFest в Днепре: гигантский костюм астронавта, роботехническая мода и соревнования машин-монстров. kp.ua (ru-RU) . Процитовано 10 січня 2020.
  51. C любовью к космосу. ain.ua. Процитовано 10 січня 2020.
  52. В Днепре за спонсорские деньги реконструировали половину парка Гагарина. 34 телеканал (рос.). Архів оригіналу за 10 січня 2020. Процитовано 10 січня 2020.
  53. Как в Днепре выглядит обновлённый парк Гагарина. Новости Днепра. Наше Місто (ru-RU) . 15 вересня 2019. Процитовано 10 січня 2020.
  54. Строят или нет: как обстоят дела с реконструкцией Днепровского планетария. dp.vgorode.ua. Процитовано 10 січня 2020.
  55. Планетарий Днепра: когда открытие после реконструкции. Новости Днепра. Наше Місто (ru-RU) . 7 серпня 2019. Процитовано 10 січня 2020.
  56. Підприємець Макс Поляков передав Україні мільйон доларів і хоче зібрати ще тридцять.
  57. Max Polyakov (22 березня 2022). I donated $1,000,000 to Ukrainian citizens in response to the request of Boris Filatov, Dnipro city mayor. Facebook (укр.). Процитовано 23 березня 2022.
  58. Макс Поляков пожертвував $1 млн на підтримку України і закликав IT-компанії зібрати $30 млн. ДОУ (укр.). Процитовано 23 березня 2022.
  59. Куди пішли гроші з Байрактарів? (uk-UA) , процитовано 19 серпня 2022
  60. Поляков Макс. LB.ua. Процитовано 3 липня 2019.
  61. Max Polyakov Picks up FAI Companion of Honour Award
  62. Max Polyakov becomes FAI Companion of Honour
  63. Нагородження переможців 23 загальнонаціональної премії «Людина року-2018»
  64. Hammer and Silicon: The Soviet Diaspora in the US Innovation Economy…
  65. Hammer and Silicon: The Soviet Diaspora in the US Innovation Economy — Immigration, Innovation, Institutions, Imprinting, and Identity Paperback — June 21, 2018