Роберт Бейден-Павелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Бейден-Павелл
Ім'я при народженні англ. Robert Stephenson Smyth Powell
Псевдо B.-P.
Народився 22 лютого 1857(1857-02-22)[1][2][…]
Паддінгтон, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Сполучене Королівство
Помер 8 січня 1941(1941-01-08)[1][2][…] (83 роки)
Ньєрі, Кенія
Поховання Ньєрі і Baden-Powell graved
Країна  Велика Британія
Місце проживання Pax Hilld
Outspan Hoteld
Діяльність scout leader, письменник, політик, скульптор, офіцер
Alma mater Rose Hill School, Alderleyd, Школа Чартергаус і Rose Hill Schoold
Знання мов англійська[2][4]
Учасник Друга англо-бурська війна і Siege of Mafekingd
Членство 5th Dragoon Guardsd, 50th (Northumbrian) Divisiond, Південноафриканська поліцейська служба і 13th Hussarsd
Роки активності з 1876
Титул Baron Baden-Powelld і баронет
Посада Chief Scoutd і член Палати лордів[d]
Військове звання генерал-лейтенант
Конфесія християни
Батько Baden Powelld[5]
Мати Henrietta Grace Smythd[5]
Брати, сестри Agnes Baden-Powelld[5], Warington Baden-Powelld, Baden Baden-Powelld, George Baden-Powelld і Frank Baden-Powelld
У шлюбі з Олав Бейден-Павелл[5]
Діти Peter Baden-Powell, 2nd Baron Baden-Powelld, Betty Clayd[6] і Heather Grace Baden-Powelld[6]
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0046019

Лорд Роберт Стефенсон Сміт Бейден-Павелл[7] (англ. Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, ['beɪdən 'pəʊəl]; 22 лютого 1857 — 8 січня 1941) — британський воєначальник, засновник скаутського і гайдівського рухів. Менш відомий як письменник і художник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Народився в Паддінгтоні (район Лондона), 22 лютого 1857 року, було шостим з восьми синів. Його сім'я була не цілком звичайною. Його батько, англіканський священик Джордж Бейден-Поуелл був також професором теології і геометрії в Оксфордському університеті. Мати була дочкою британського адмірала Вільяма Сміта. Дід Роберта, Джозеф Брюер Сміт, колись поїхав в Америку як колоніст, але потім повернувся в Англію і дорогою додому пережив аварію корабля. До того ж ім'я Роберт Стефенсон — це ім'я його хрещеного батька, який був сином всесвітньо відомого винахідника Джорджа Стефенсона. Таким чином, в жилах Роберта Баден-Поуелла одночасно текла кров священика і сина колоніста — відважного шукача пригод.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Коли Роберту було три роки, його батько помер, залишивши матір з сімома маленькими дітьми. Мати, Генрієтта Грейс, була сильною жінкою, впевненою, що її діти матимуть успіх. Баден-Павелл скаже про неї в 1933 році: «Головний секрет мого успіху належить моїй матері». Всіх дітей вона намагалася виховати життєрадісними, фізично витривалими і самостійними. Тривалі подорожі на власному парусному човні разом з чотирма братами водами морського узбережжя в будь-яку пору року і в будь-яку погоду і полювання в лісі гартували тіло і характер Роберта, прищеплювали любов до природи.

У 1870 році, після відвідування школи Rose Hill (Танбридж Велз[en]), Роберт вступив до престижної приватної школи Чартергаус в Лондоні, де він отримав стипендію. У школі він особливо відрізнявся знанням природничих наук і спортивними досягненнями. Роберт завжди був у центрі подій, коли починався якийсь рух на шкільному дворі, і швидко став відомий як першокласний воротар у місцевій футбольній команді. Саме тоді його друзі вперше починають називати його Бі-Пі (скорочено від Баден-Павелл; саме так згодом його будуть називати скаути всього світу). У той час він мав широку гаму захоплень: грав на піаніно, скрипці, мав хороші акторські здібності і з задоволенням брав участь у виставах, часто організовував експедиції в навколишні ліси. Коли б до нього не звернулися, він завжди міг влаштувати таке видовище, яке б захоплювало всю школу. Талант художника дозволив йому пізніше добре ілюструвати свої твори. Канікули ж зазвичай як і раніше витрачалися на експедиції під вітрилом і на каное з братами.

Роберт в Індії[ред. | ред. код]

Капітан 13-го гусарського полку Баден-Павелл (1883 рік)

У 19-річному віці Роберт поступив на військову службу. На відбірковому іспиті серед кількох інших кандидатів він зайняв друге місце і відразу був призначений до гусарського полку, обійшовши стажування в офіцерській школі. Цей полк ще під час Кримської війни отримав права кінної піхоти в знаменитій «Легкій Бригаді» англійської армії. Крім блискучого несення військової служби, Бі-Пі став капітаном (на 26-му році життя) і отримав найбажаніший у всій Індії трофей за «заклання свині», тобто за полювання на диких кабанів на коні тільки за допомогою невеликого списа. Під час служби в Індії Роберт спеціалізувався на військовій розвідці. Йому довелося побувати також в Афганістані, на Балканах, на Мальті, в Південній Африці та інших країнах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #118505718 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б в SNAC — 2010.
  4. CONOR.Sl
  5. а б в г Kindred Britain
  6. а б Lundy D. R. The Peerage
  7. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/385-20. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • William Hillcourt, Olave Baden-Powell. Baden-Powell: The Two Lives Of A Hero. — New York : Gilwellian Press d/b/a Scouter's Journal Magazine, 1992. — 457 p. — ISBN 0-8395-3594-5.(англ.)
  • Баден-Поуэль, Роберт Стефенсон Смис // Б (Blanc) порох — Бомба : [рос.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911. — (Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.] ; 1911—1915, т. 4). (рос.)
  • Алег Грушэцкі. Што такое скаўтынг // «Першацвет» № 3, 1994. С. 59-60.
  • Кудряшов Ю.В. Российское скаутское движение. Исторический очерк. — Архангельск : Издательство Поморского государственного университета, 1997.
  • Jeal, Tim. Baden-Powell. — Лондон : Hutchinson, 1989. — ISBN 0-09-170670-X.
  • Drewery, Mary. Baden-Powell: the man who lived twice. — Hodder and Stoughton. — ISBN 0-340-18102-8.