Нахімовський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нахімовський район
Герб Нахімовського району
Будівля Нахімовської райради
Будівля Нахімовської райради
Основні дані
Країна: Україна Україна
Місто: Севастополь
Утворений: 25 лютого 1938 року, 24 квітня 1957 року
Населення: 103 876 1 серпня 2011
Площа: 231,5 км²
Густота населення: 448,7 осіб/км²
Географічні координати: 44°42′ пн. ш. 33°36′ сх. д. / 44.700° пн. ш. 33.600° сх. д. / 44.700; 33.600Координати: 44°42′ пн. ш. 33°36′ сх. д. / 44.700° пн. ш. 33.600° сх. д. / 44.700; 33.600
Населені пункти: 14
Районна влада
Адреса адміністрації: м. Севастополь, вул. Горького, 3
Вебсторінка: Сторінка на сайті міськради
Голова РДА: Павло Сисуєв[1]
Мапа
Мапа

CMNS: Нахімовський район у Вікісховищі
Дошка пошани

Нахімовський район (крим. Nahimov rayonı) — міський район Севастополя, утворений 25 лютого 1938 року під назвою Північний (розташовувався на Північній стороні міста). 14 жовтня 1954 року став називатися Нахімовським, а 24 квітня 1957 року Указом Президії Верховної Ради УРСР об'єднаний з Корабельним районом (знаходився на Корабельній стороні Севастополя).

Місцевості[ред. | ред. код]

Корабельна сторона:

Північна сторона:

До 7.09.2023[2][3] до Нахімовського району також входили 14 населених пунктів — 1 смт, 12 сіл та селище, що підпорядковані одній селищній та двом сільським радам, зараз передані до Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим:

Опис[ред. | ред. код]

Район розташований у північній, північно-східній, східній частинах міста. Його північна частина межує з Бахчисарайським районом Автономної Республіки Крим, південна — з Балаклавським і західна —  з Ленінським районами Севастополя.

Загальна площа району — 23150 га, зокрема, до сільської зони відноситься 10700 га; це — другий за величиною район міста. Чисельність населення району — близько 110 тисяч.

Історія[ред. | ред. код]

Утворений 25 лютого 1938 року під назвою Північний, коли місто було розділене на три райони. 1948 року даний поділ був скасований[4].

У 1949 році поділ міста був відновлений. 14 жовтня 1954 року Північний район став називатися Нахімовським, а 1957 року був об'єднаний з Корабельним[4].

Після російської окупації Криму в 2014 році був утворений Нахімовський муніципальний округ — окупаційне утворення, наділене згідно з законом окупаційної влади міста Севастополя від 3 червня 2014 року № 17 − ЗС «Про встановлення кордонів і статус муніципальних утворень в місті Севастополі» статусом внутрішньоміського муніципального утворення у Нахімовському районі міста Севастополь.

Нахімовський район — № 3 (жовтим), окупаційний Нахімовський муніципальний округ — № 3 (червоним двічі: Корабельна сторона (південна половина) і Північна сторона)

Окупаційний муніципальний округ охоплює з 2014 року Корабельну і Північну сторони в межах міста Севастополь. За оцінкою на 1 липня 2014 року чисельність населення становила 85 459 осіб. За підсумками окупаційного перепису населення в Кримському федеральному окрузі станом на 14 жовтня 2014 року чисельність постійного населення муніципального округу склала 86 693 людини (100 % з яких — міське)[5].

Економіка[ред. | ред. код]

У Нахімовському районі розташовано близько 1700 підприємств, установ і організацій. Найбільші галузі економіки району — судноремонт, виноградарство й виноробство.

В районі розташоване найбільше підприємство Севастополя — ВАТ «Севморзавод», що володіє комплексом унікальних сухих доків, серед яких найбільший на Чорному морі Північний док, здатний прийняти судна водотоннажністю більш як 50 тисяч тонн.

У сільській зоні Нахімовського району розташовані великі радгоспи, що спеціалізуються на вирощуванні та переробці винограду і фруктів, серед них — радгосп-завод «Качинський+», що зумів за роки незалежності України пройти шлях від підприємства-банкрута до самої динамічної в розвитку агрофірми Криму, що незмінно збирає рекордні врожаї добірного винограду.

В самому серці району, неподалік від залізничного вокзалу міста, знаходиться Севастопольський виноробний завод — виробник шампанського, що широко експортується, в основному — до Західної Європи.

На території Нахімовського району розташовані два великих аеродроми — «Бельбек» і «Кача», здатні приймати літаки будь-якого класу.

Наука і освіта[ред. | ред. код]

На Північній стороні, у бухті Голландія, розташований єдиний в Україні Севастопольський інститут ядерної енергетики і промисловості, що готує фахівців для атомних і теплових електростанцій країни. Цей інститут був сформований за роки незалежності України на базі військово-морського інженерного училища, що готувало кадри для атомного підвідного флоту СРСР. У вищих навчальних закладах проходять навчання понад 4,5 тис. студентів.

У 2000 році на Корабельній стороні була відкрита Чорноморська філія Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова.

На території району функціонують: 20 загальноосвітніх шкіл, 4 школи-інтерната, школа-гімназія з українською мовою навчання і 19 шкіл з поглибленим вивченням англійської мови. Дитячий будинок, 23 дошкільних навчальних заклади, 2 професійних технічних училища.

Пам'ятники і пам'ятні місця[ред. | ред. код]

У Нахімовському районі знаходяться багато відомих пам'ятників військової історії — меморіальні комплекси на Малаховому кургані, Братерський цвинтар на Північній стороні, де поховано більш як 150 тисяч воїнів, що загинули в дні Першої і Другої оборон Севастополя, жертви катастроф на лінкорі «Новоросійськ», атомних підводних човнах «Комсомолець» і «Курськ».

Розваги[ред. | ред. код]

В Нахімовському районі знаходиться севастопольський зоопарк. Сюди можна прийти відпочити як дорослим, так і дітям. Зоопарк був відкритий 2012 року Ремігіюсом Врадієм.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]