Верхня Сілезія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 28: Рядок 28:


== Дивись також ==
== Дивись також ==
* [[Lower Silesia]]
* [[Нижня Сілезія]]
* [[Трамвайне сполучення Верхньої Сілезії]]
* [[Silesian Interurbans]]
* [[Агломерація міст Верхньої Сілезії]]
* [[Upper Silesian Metropolitan Union]]
* [[Верхньосілезький промисловий район]]
* [[Upper Silesian Industrial Area]]
* [[Верхньосілезький вугільний басейн]]
* [[Upper Silesian Coal Basin]]
* [[Wojciech Korfanty]]


==Джерела==
==Джерела==

Версія за 15:44, 29 травня 2008

Це стаття про історичний регіон. Про прусську провіннцію Проовінція Верхня Сілезія.
Мапа Верхньої Сілезії, 1746

Верхня Сілезія (чеськ. Horní Slezsko; нім. Oberschlesien; [Silesia Superior] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога); пол. Górny Śląsk; Сілезька: Gůrny Ślůnsk) - південно-східна частина історичного і географічного регіону Сілезія; Нижня Сілезія знаходиться на північному заході. Весь час Верхня Сілезія була під контролем Польщі, Богемії, Австрії, Пруссії, і Німеччини. Зараз поділена між Польщею (Опольське воєводство і Сілезьке воєводство) і Чехією (Чеська Сілезія, або Сілезько-Моравський край).

Верхня Сілезія розтошована на Сілезький височині, між верхів'ями річок Одеру і Вісли. Загальне населення Верхньосілезького Промислового району 3,487,000 осіб.

Опольська Сілезія, Тешинська Сілезія і Австрійська Сілезія історичні частини Верхньої Сілезії.

Історія

Герб Верхньої Сілезії у 19-му сторіччі.

За часів Святополка I і короля Арнульфа Каринтійського в дев'ятому сторіччі, Сілезія була частиною Великої Моравії і після її падіння на початку десятого сторіччя, Сілезію завоювала Богемія. Ранішні мешканці Сілезіі, силінгі, залишилися біля Зобтенських гір і в поселенні Немпч (походить від слов'янського назви німців).

Невдовзі Верхню Сілезію завоювали польські князі і протягом декількох сотень років була частиною Польщі. У 1335 Сілезія повернулося під владу Богемії. Багато міст знищили монголи, але вони були відновленні. У 1300-х приток поселенців до Верхньої Сілезії, був зупинений, із-за чуми. Латина, чеська і німецька мови використовувалися у містах і містечках і тільки з 1550-х, часів Реформації, з'являються записи з польськими іменами . Велика кількість сілезців стали протестантами, коли вся Верхня Сілезія належала Гогенцоллернам Бранденбург-Ансбах. За часів Габсбурзької династії було повернення до католицизму, що запроваджувався єзуїтами.

Нижня Сілезія і більша частина Верхньої Сілезії стали частиною Пруссії у 1742, протягом Першої Сілезької війни. Незначна частина залишилася в межах Богемської корони під головуванням Габсбургів як князівство Верхньої і Нижної Сілезії, або Австрійська Сілезія.

У 19-му сторіччі Верхня Сілезія стала промисловою областю, використовуючи її багаті поклади вугілля і залізної руди.

У 1919 після Першої Світової війни, східна частина, яка мала більшість етнічних поляків, відійшла до Польщі, як Автономне Сілезьке Воєводство, тоді як західна частина здебільшого німецькомовне залишилась за Німеччиною, як Провінція Верхня Сілезія. З 1919-1921 відбувалося три Сілезьких повстання серед польськомовної частини Верхньої Сілезії. Під час Верхньосілезького плебісциту 60 відсотків голосів було подано проти з'єднання з Польщею.

Після 1945 майже вся Верхня Сілезія стала частиною Польщі. Більшість німецькомовного населення були депортованні відповідно до рішеннь Потсдамської конференції. Ця програма депортації також включала німецькомовних мешканців Нижньої Сілезії, східної Померанії, Данцигу і Східної Пруссії. Ці німецькі вигнанці були транспортовані до сучасної Німеччини (зокрема колишня Східна Німеччина) і були замінені поляками, більшість з колишніх польських провінцій, анексованних СРСР на сході. Незначна частина Верхньої Сілезії відійшла до Чехословаччини, як Чеська Сілезія.

Депортація німецькомовних мешканців повністю не виключили присутність населення, яке вважало себе німцями. Верхня Сілезія в 1945 мала значну кількість двомовних, які говорили як на німецькій мові, так і на польських діалектах, і їх польська мова була достатня, щоб їм дозволили залишитися в області. З падінням комунізму і приєднанням Польщі до Євросоюзу, німців виявилось достатньо у Верхній Сілезії, щоб визнати німецьку меншину польським урядом.

Дивись також

Джерела

Excerpted from: Virchow RC. Collected Essays on Public Health and Epidemiology. Vol 1. Rather LJ, ed. Boston, Mass: Science History Publications; 1985:204–319.