Револьвер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 49: Рядок 49:


== Автоматичні револьвери ==
== Автоматичні револьвери ==
Ще до широкого розповсюдження автоматичних пістолетів набув певного поширення автоматичний револьвер [[Автоматичний револьвер Webley-Fosbery|Webley-Fosbery]]. Барабан револьвера приводився в рух не зусиллям на спусковий гачок, а силою віддачі, що забезпечувало дещо вищу точність стрільби, в порівнянні із звичайними револьверами. За часів Першої світової війни цей револьвер був на озброєнні Королівських повітряних сил Великої Британії. Втім, автоматичні револьвери були занадто складні та дорогі у виробництві, а більшість недоліків револьвера залишилися їм притаманні, тому автоматичні револьвери не набули помітного розповсюдження. Відомі лише декілька систем, що вироблялися серійно.
Ще до широкого розповсюдження автоматичних пістолетів набув певного поширення автоматичний револьвер [[Автоматичний револьвер Webley-Fosbery|Webley-Fosbery]]. Барабан револьвера приводився в рух не зусиллям на спусковий гачок, а силою віддачі, що забезпечувало дещо вищу точність стрільби, в порівнянні із звичайними револьверами. За часів Першої світової війни цей револьвер був на озброєнні Королівських повітряних сил Великої Британії. Втім, автоматичні револьвери були занадто складні та дорогі у виробництві, а більшість недоліків револьвера залишилися їм притаманні, тому автоматичні револьвери не набули помітного розповсюдження. Відомі лише кілька систем, що вироблялися серійно.


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 01:32, 11 жовтня 2018

Німецький револьвер XVI ст. з коліщатим замком
Файл:1847Colt Walker.jpg
Капсульний револьвер Кольт Уокер 1847 р. (США) з відкритою рамою
Револьвер системи Нагана, зр. 1895 р. (Бельгія-Росія), довгий час був на озброєнні в Російській Імперії та СРСР
Сучасний револьвер Сміт-Вессон M625-6 (США) з відкидним барабаном. Зліва — «прискорювач заряджання» (speed-loader) на шість набоїв.

Револьве́р (англ. revolver — від to revolve — «обертатися») — індивідуальна багатозарядна нарізна короткоствольна стрілецька зброя з барабаном, що обертається, для стрільби на дистанцію до 100 м.

Револьвер з'явився в XVI ст. Широкого розповсюдження набув тільки з 30-х років XIX ст., після створення вдалої капсульної конструкції, продукованої Кольтом в США. У Російській імперії з кінця 19 століття і в СРСР в 20-40-х рр. перебував на озброєнні револьвер системи Нагана. У першу половину XX століття, як зброя армії поступово витіснений автоматичним пістолетом. Водночас продовжує широко використовуватись як зброя самозахисту та зберігається на озброєнні поліції у деяких країнах.

Калібр більшості бойових револьверів становить 7,62 — 11,43 мм, місткість барабану — 5 — 8 патронів.

Конструкція

Рама

Рама револьвера може бути:

  • незамкненою — відкритою зверху, як на капсульних Кольтах. Вона технологічно проста, але не досить жорстка. Не вживається з 70-х рр. XIX ст.;
  • такою, що розмикається — частина рами разом зі стволом і барабаном відкидається на шарнірі. Така схема спрощує перезаряджання, але дуже чутлива до стану шарніра та замка рами. Була розповсюджена в другій половині XIX ст., насамперед на багатьох моделях Сміт-Вессон;
  • цільною — така рама найжорсткіша і дозволяє використовувати набої будь-якої потужності. Переважна більшість сучасних револьверів має цільну раму.

Ствол

Барабан

Барабан є магазином усіх револьверів. У деяких давніх моделей набої були розміщені радіально, але преважна більшість давніх, та усі сучасні револьвери мають барабан з паралельним розміщенням набоїв. Кількість набоїв у барабані — від 5 до 8, але є одиничні револьвери, які містять до 30 набоїв.

Ударно-спусковий механізм

УСМ револьвера із сосковим спуском

Револьвери на озброєнні армії та поліції

Перші револьвери довгий час використовувались разом з капсульними пістолетами. Лише у другій часті ХІХ сторіччя револьвери повністю замінили собою іншу зброю. Після створення автоматичного пістолету, револьвери швидко вилучаються з армій країн світу, залишившись лише як поліцейська зброя. Але у останні роки ХХ сторіччя револьвери були багато покращені й знову були взяті до озброєння деяких військових підрозділів країн світу, у тому числі США та Франції.

Переваги перед самозарядним пістолетом

  • Надійність. У повністю зарядженому і готовому до бою револьвері не зведена жодна пружина (тоді як в самозарядному пістолетi — як мінімум пружина магазина). Револьвер роками може лежати в стані повної боєготовності і в потрібний момент вистрілити. Крім того, механіка револьвера приводиться в рух мускульною силою стрільця, а не пороховими газами, тому не зазнає перевантажень.
  • Револьверу не потрібний окремий запобіжник — якщо курок не зведений, унаслідок випадкового падіння, удару тощо, револьвер не вистрілить завдяки конструкції ударно-спускового механізму. В останні десятиріччя подібні рішення вживають і в пістолетах.
  • Після осічки можна вистрілити другий раз, просто натиснувши на спусковий гачок. У пістолеті для цього треба пересмикнути затвор.
  • Револьвер можна користувати одною рукою. У пістолеті друга рука потрібна щоб як мінімум пересмикнути затвор. Через це усе більш спецзагонів країн світу вносять револьвери до озброєння.

Недоліки

  • Кількість набоїв в барабані обмежена. На практиці більшість револьверів середнього та великого калібру є 5- чи 6-зарядними, інакше барабан був би занадто великим та важким (трапляються зразки навіть на кількадесят набоїв, але вони є технічним курйозом). Магазин багатьох пістолетів містить 8-10 і більше набоїв.
  • Технічна швидкострільність револьверу зазвичай нижча, а час перезарядження довший, ніж пістолета. Деякі конструкції передбачали швидку заміну барабана, але носити з собою заряджені барабани не так зручно, як пласкі магазини до пістолета. Відомі системи револьверів з автоматичним викиданням гільз з барабану, і навіть з дозаряджанням барабану з додаткового магазину на кшталт пістолетного, але вони були настільки складні і ненадійні, що про їх розповсюдження не було й мови. Максимум чим конструктори спромоглися прискорити процес заряджання револьвера — це екстрактори, що дозволяють одним рухом руки викинути з барабану всі гільзи, і особливі пристрої для заряджання в барабан разом кількох набоїв (англ. speed-loaders). Втім, окремі майстри, як от американець Джері Мічулек[en], здатні стріляти з револьвера в темпі до 6-8 пострілів на секунду і перезаряджати за частки секунди.
  • Помітна частина порохових газів під час пострілу витікає крізь щілину між стволом і барабаном, тобто марно втрачається частина енергії заряду. Цю ваду ліквідовано в деяких системах (Наган зр. 1895 р.) ціною значного ускладнення конструкції.
  • Осі камори і ствола не можуть збігатися ідеально. Внаслідок цього куля, коли входить в ствол, може деформуватися і навіть втрачати частину свого матеріалу. Це негативно впливає на точність. Приклад системи, що не має цього недоліку — знов же Наган 1895 р.
  • Точність — ствол револьвера розташований значно вище відносно руки стрільця, ніж у пістолетів, тому при пострілі виникає більшій перекидальний момент. Цієї вади не мають нечисленні системи, які стріляють з нижньої камори барабану, а не з верхньої, наприклад найсучасніший російський револьвер РШ-12,7.
  • Габарити — пістолет зазвичай коротший, тонший і легший за револьвер аналогічного калібру при тієї ж довжині ствола.

Автоматичні револьвери

Ще до широкого розповсюдження автоматичних пістолетів набув певного поширення автоматичний револьвер Webley-Fosbery. Барабан револьвера приводився в рух не зусиллям на спусковий гачок, а силою віддачі, що забезпечувало дещо вищу точність стрільби, в порівнянні із звичайними револьверами. За часів Першої світової війни цей револьвер був на озброєнні Королівських повітряних сил Великої Британії. Втім, автоматичні револьвери були занадто складні та дорогі у виробництві, а більшість недоліків револьвера залишилися їм притаманні, тому автоматичні револьвери не набули помітного розповсюдження. Відомі лише кілька систем, що вироблялися серійно.

Джерела

  • The Nagant revolvers (Download) by Gerard Henrotin — H&L Publishing / HLebooks.com
  • Жук А. Б. Энциклопедия стрелкового оружия. — М.: Воениздат, 1998.

Посилання