Кенема: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
уточнення, шаблон
Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0.) #IABot (v2.0.8.8
 
Рядок 29: Рядок 29:


== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://www.kenemadistrict.org Місія розвитку міста Кенема] {{ref-en}}
* [http://www.kenemadistrict.org Місія розвитку міста Кенема] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20191011214105/http://www.kenemadistrict.org/ |date=11 жовтня 2019 }} {{ref-en}}


== Примітки ==
== Примітки ==

Поточна версія на 16:07, 20 червня 2022

Кенема

Координати 7°53′ пн. ш. 11°11′ зх. д. / 7.883° пн. ш. 11.183° зх. д. / 7.883; -11.183Координати: 7°53′ пн. ш. 11°11′ зх. д. / 7.883° пн. ш. 11.183° зх. д. / 7.883; -11.183

Країна  Сьєрра-Леоне
Адмінодиниця Східна провінція
Кенема
Висота центру 26 м
Населення 188 463 осіб (2013)
Телефонний код 42
GeoNames 2407790
OSM 3230988 ·R (Східна провінція, Кенема)
Кенема. Карта розташування: Сьєрра-Леоне
Кенема
Кенема
Кенема (Сьєрра-Леоне)
Мапа

Кене́ма (англ. Kenema) — друге за величиною місто в Сьєрра-Леоне. Столиця і найбільше місто в Східній провінції (Сьєрра-Леоне). Місто є адміністративним центром округу Кенема.

Історія[ред. | ред. код]

Задовго до появи в цих місцях ознак сучасної цивілізації, на місці нинішньої Кенеми існувало кілька сіл племені менде. У 1898 році британська адміністрація розпочала будівництво залізниці Фрітаун — Пендембу, бажаючи полегшити доступ до деревини і корисних копалин у східній частині Сьєрра-Леоне. У 1904 році будівельники добралися до місця, де зараз розташоване місто, і заснували тут невелике селище, мешканці якого займалися переважно заготівлею дров і шпал для залізниці. Про звичаї, що панували в селищі, можна здогадатися з назви — в перекладі з мови менде Кенема означає «нікуди поскаржитися».

Паровоз на залізниці недалеко від Кенеми, 1926 рік

Перші десятиліття існування поселення вся його життя було пов'язане із залізницею, але в 1931 році в околицях міста були знайдені перші алмази, які дали сильний поштовх його розвитку. У 1974 році залізниця була закинута, так як влада незалежної Сьєрра-Леоне виявилися нездатною забезпечити її функціонування. Місто сильно постраждало під час громадянської війни. Повстанці руйнували будинки містян, намагаючись знайти в глиняних стінах алмази (що іноді їм і справді вдавалося). В останні роки Кенема досить бурхливо розвивається і є головним центром торгівлі алмазами в країні.

Географія та клімат[ред. | ред. код]

Місто розташоване приблизно за 330 кілометрів від столиці країни в передгір'ях на висоті 238 метрів над рівнем моря. В околицях міста є алмазні розсипи.

Кенема лежить у зоні субекваторіального клімату, з чітко вираженими сухим (листопад — квітень) і дощовим (травень — жовтень) сезонами. Сухий і запорошений вітер харматан, що дме в сухий сезон з Сахари, призводить до збільшення різниці між нічними й денними температурами в порівнянні з сезоном дощів.

Економіка і транспорт[ред. | ред. код]

Кенема є великим центром торгівлі алмазами і служить економічним і фінансовим центром Східної провінції. Також є підприємства з лісозаготівлі й деревообробки (поступово занепадають через зникнення лісів), первинній обробці продукції сільського господарства.

В околицях міста розташований невеликий аеропорт (IATA: KEN, ICAO: GFKE), з якого виконує рейси до Фрітауну, Бо і Коно гвінейська авіакомпанія Eagle Air.

Кенема пов'язана асфальтованою дорогою, побудованої вже після громадянської війни, з Фрітауном (через Бо). Решта дороги в околицях міста не мають твердого покриття і в сезон дощів практично непрохідні.

Проблеми міста[ред. | ред. код]

Громадянська війна завдала Кенемі значної шкоди, зруйнувавши і без того занепалу після відходу англійців інфраструктуру. Швидке зростання населення після війни посилило проблеми. Системи водопроводу, каналізації та електропостачання практично не діють, заможні городяни користуються дизель-генераторами і привізною водою. Прибирання та вивезення сміття погано організовані, що, поряд з низькою побутової культурою місцевого населення, призводить до утворення на вулицях міста куп побутових і харчових відходів вище людського зросту. З урахуванням спекотного й вологого клімату це сприяє значному поширенню холери, черевного тифу й шлунково-кишкових захворювань. У місті та його околицях також часті випадки захворювання малярією і гарячкою Ласса (є відкрита Всесвітньою організацією охорони здоров'я клініка по її лікуванню). Перед відвідуванням міста вкрай рекомендується зробити вакцинацію від жовтої гарячки.

ЗМІ[ред. | ред. код]

У місті є дві основні радіостанції — Eastern Radio 101,9 і Radio Nongowa 101,3.

Спорт[ред. | ред. код]

Як і в решті частини країни, футбол є найпопулярнішим видом спорту в Кенемі. У місті є два клуби: Kamboi Eagles і Gem Stars, які виступають в Національній Прем'єр-лізі Сьєрра-Леоне.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]