Фединський Юрій (музикант)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фединський Юрій
Народився 1975
США
Країна  США
Діяльність композитор, виробник музичних інструментів

Юрій Фединський (1975, США) — бандурист, композитор, що займається українською кобзарською традицією (співає традиційний кобзарський репертуар під супроводом), є продюсером народних ансамблів, робить музичні інструменти, звукорежисер, культурний активіст, педагог.[1]

Життєпис[ред. | ред. код]

Фединський активно займався відродженням українського торбану, реконструювання безладової кобзи Остапа Вересая; традиційній кобзарській бандурі; реконструкція бандури Гната Гончаренка; басолі або триструновій народній віолончелі; бубні або великому гуцульському басовому барабані, а також на сучасному фортепіано, електрогітаріі.

Народився в США, і приїхав на батьківщину предків — до Києва після розпаду СРСР, щоб удосконалити знання в грі на бандурі. Вступив до класу бандури професора С. Баштана, але згодом відійшов від академічного навчання й почав займатися кобзарством і створювати музичні ансамблі, використовуючи український фольклор[2].

Спочатку Фединський навчався у Генрі Доскія (класичне фортепіано) та Юліана Китастого (бандура). Юрій учасник тріо-ансамблю «Експериментальна бандура» разом з Юліаном Китастим і Михайлом Андрецем. Грав в Українській капелі бандуристів в Детройті. Співпрацював з українським ска-панк гуртом Гайдамаки. Юрій — засновник київського ансамблю Карпатіяни (разом з Валерієм Гладунцем), Run Through the Jungle та Хорея Козацька (разом з Тарасом Компаніченком[3].

З 2010 — соліст співочого хору «Древо» в селі Крячківка.

Фединський заснував кобзарський цех на Полтавщині, в селі Крячківка, де проводить літний кобзарський табір та навчає майструванню та музикуванню на вересаївській кобзі, кобзарській бандурі, панській бандурі, мамаївській кобзі, лірі, торбані і гуслі. Там проводиться фестиваль «Древо Роду Кобзарського». Він проводив експедиції Україною й за кордоном у пошуках архаїчних інструментів, створюючи архів. Гастролював[4] Україною, як соло, так і з ансамблями[5].

Фільми[ред. | ред. код]

  • Кобзар 2008. Закрита зона; документальний фільм про культурну діяльність Юрія Фединського в Україні (відновлення кобзарської традиції, його музичні проекти, дослідження музичних інструментів і майстрування). Представлений на кінофестивалі Лев, 2009, Львів.

Аудіозаписи[ред. | ред. код]

  • Карпатіяни 2004. український «world-music». Сучасні інструменти, як електрогітара, електроскрипка, бас, барабанна установка разом з українськими народними інструментами, як цимбали, сопілка, кобза, ліра, бандура та дримба.
  • Юрій Фединський бандурист-композитор 2000. Сучасні композиції для сучасної сольної бандури. Твори написані під впливом експериментальних творів Зіновія Штокалка, французького імпресіонізму та народних танцювальних ритмів.
  • Експериментальна бандура тріо 1998. Експериментальні композиції для сучасної бандури тріо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tsymbal, S: Comeback, 2009.
  2. Babij, L: A Word with Jurij Fedynskyj, Kyiv Post, 2006
  3. Zakryta Zona: Kobzar, 2008.
  4. Klid, B: A Feast of Authentic Kobzar Music. The Ukrainian Weekly, March, 2009.
  5. Stolyarchuk, I: Американець Юрко Фединський уміє грати на кобзі. Gazeta.ua, 2008.[1]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Фединський Юрій (музикант)