Чайлд Хассам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чайлд Хассам
Childe Hassam
Чайлд Хассам під час перебування в Олд Лаймі, 1903 р.
При народженні Childe Hassam
Народження 17 жовтня 1859(1859-10-17)
Дорчестер, Массачусетс
Смерть 27 серпня 1935(1935-08-27) (75 років)
  Лонг Айленд, США
Країна США США
Жанр побутовий жанр, пейзаж
Навчання Академія Жуліана, Boston Art Clubd, Lowell Instituted і Dorchester High Schoold
Діяльність художник, художник-гравер
Напрямок реалізм, імпресіонізм
Роки творчості 1879—1934
Член Десять американських художників і Американська академія мистецтв та літератури
Твори Laurel in the Ledgesd і Building the Schooner, Provincetownd
Батько Frederick Fitch Hassamd[1]
Мати Rose Delia Hathorned[1]
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей Тіссен-Борнемісса, Національна галерея мистецтв, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[2], Музей мистецтва Метрополітен, Нью-Йоркське історичне товариствоd, Музей мистецтв Індіанаполіса, Художній музей, Arizona State University Art Museumd, Далласький музей мистецтв, Художній музей Волтерс, Національний музей сучасного мистецтва, Гай (музей мистецтва), Галерея мистецтв Коркоран, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Смітсонівський музей американського мистецтва, Музей мистецтв Філадельфії, Пенсільванська академія образотворчих мистецтв, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Phillips Collectiond, Музей образотворчих мистецтв, Бруклінський музей, Музей мистецтв Толедо, Philbrook Museum of Artd, Brauer Museum of Artd, Gibbes Museum of Artd, Ulrich Museum of Artd, The Hyde Collectiond, Художній музей Вірджинії, Музей мистецтва Нортона, Музей Ізабелли Стюарт Гарднер, Музей мистецтв Карнегіd, Музей мистецтв Цинциннаті, Художня галерея Єльського університету, Currier Museum of Artd, Клівлендський музей мистецтв, Музей американського мистецтва Вітні, Rhode Island School of Design Museumd, Детройтський інститут мистецтв, Художній музей Джорджіїd, Dayton Art Instituted, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Художній музей Сент-Луїса, Вустерський музей мистецтв, Рінглінг музей, Huntington Museum of Artd, Музей д'Орсе, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[3], Художній музей Крокера[4], Музей Ізраїлю, Гарвардський художній музей, Латиноамериканське товариство Америкиd, Редінзький громадський музейd, Crystal Bridges Museum of American Artd, Брендівайн-Рівер, Mildred Lane Kemper Art Museumd, Художній музей Фогга[d], Музей Гіршгорна і сад скульптур, Princeton University Art Museumd, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Dumbarton Oaksd, Нью Бритн музей американського мистецтва, Honolulu Museum of Artd і Print Collectiond[5]

CMNS: Чайлд Хассам у Вікісховищі

Чайлд Хассам (англ. Childe Hassam; 17 жовтня 1859 — 27 серпня 1935) — найбільш обдарований художник-імпресіоніст у Сполучених Штатах. Правильне прочитання прізвища художника — Хасс'м.

Життєпис[ред. | ред. код]

Чайлд Хассам народився в Дорчестері, штат Массачусетс. Мати була родом зі штату Мен. Батько був бізнесменом середньої руки і мав власне помешкання з творами мистецтва та старовинними речами.

Хлопчик рано виявив художні здібності. Батьки мало опікувалисть розвитком здібностей сина, але не заважали його заняттям в гуртку малювання при школі Річарда Матера, де опановував малюнок і акварель. Як більшість американських підлітків займався також боксом та плаванням. 1872 року в місті сталась велика пожежа, що знедолила багатьох мешканців міста і поруйнувала бізнес батька. Хассам був вимушений покинути останні класи школи, аби допомагати родині в скрутну пору. Він закінчив школу пізніше. Намагання стати самостійним примусило відмовитись від фінансової допомоги дядька, готового сплатити навчання Хассама в університеті. Хасам працював в бухгалтерії видавництва Little, Brown & Company. Водночас продовжив опановувати технологію виготовлення гравюр-дереворитів. Весь час тренувався в створенні акварелей. Близько 1879 року почав створювати перші картини олійними фарбами.

Початок художньої кар'єри[ред. | ред. код]

Комерційний початок художньої кар'єри Хассама датують 1882 роком, коли він став позаштатним художником-ілюстратором і відкрив власну студію. Він працював художником-наймитом для журналів Harper `s Weekly, The Century, Scribner's Monthly. Водночас продовжує власну художню освіту в малювальному класі Інституту Лоуелла та в Художньому клубі Бостона, де практикував живопис.1882 року відбулася його перша персональна виставка в Бостоні. Разом із приятелем по Художньому клубу Бостона Едмундом Гарретом вони відбули в освітню подорож у Західну Європу, де відвідали Англію, Нідерланди, Францію, Італію, Швейцарію, Іспанію. На свідомість Хассама могутньо вплинули твори Вільяма Тернера. Він сам багато працює акварелістом. І шістдесят сім акварелей з європейськими замальовками стали основою другої персональної виставки молодого митця.

Паризький період[ред. | ред. код]

«Валь де Грас в Парижі. Весняний ранок», 1888 р.

Період 1884—1886 рр. був періодом метушливих пошукав себе і свого місця в мистецтві. 1884 року він узяв шлюб з Кетлін Мод Доан, попрацював викладачем в Художньому училищі Коулза, не припиняючи працювати ілюстратором і накопичувати гроші. Грошей вистачить на нову подорож до Парижу 1886 року разом із дружиною. Вони оселились в квартирі на площі Пігаль зі служницею. Це було практично і близько до артистичного оточення у французькій столиці. 1886 року Хассам влаштувався в академію Жульєна, де удосконалює власні малюнок і живопис, де працює під керівництвом Густава Буланже та Жуля Жозефа Лефевра.

Чим більше він працював в академії Жульєна, тим більшим було його розчарування в такому навчанні, яке він визнав банальним і закоснілим. Розпочалась самоосвіта. Його перші твори в Парижі присвячені вуличним сценам. Восени 1887 року Хассам створив дві версії картини «Шляхетне товариство на Гран Прі», надихаючись темами і технікою французьких імпресіоністів.

Повернення в Сполучені Штати[ред. | ред. код]

«П'ята авеню взимку»

1889 року Хассам повернувся в Нью-Йорк, де оселився на П'ятій авеню. Тоді ж створив одну з перших картин олійними фарбами «П'ята авеню взимку», котру вважав досить вдалою і котру подавав на декілька різних виставок.

Хассам залишався досить самостійним і в використанні кольорів. Так, він створював композиції з використанням коричневих і чорних фарб, формально заборонених імпресіоністам. Водночас він міг створити компзицію з використанням одноманітних і зближених фарб, котрі так полюбляв той Клод Моне в серіях «Реймський собор» чи «Міст в Лондоні». Але Хассам надихався вже американськими реаліями, звідси «Медісон сквер в заметіль», «Нью-Йорк взимку, після полудня», «Арка і парк Вашингтона». Він не звертався і до улюблених тем французьких імпресіоністів, таких як катання на човні, перебування в кафе, в дешевих театриках і кабаре, прогулянки від нудьги. Але його мало приваблювали халупи бідняків і зубожіння. Він зверниться до побуту мешканців маленьких міст і сіл, коли почне відвідувати колонії художників в Олд Лайм та Кос Коб, штат Коннектикут та на острові Еплдор, штат Нью-Гемпшир. Будуть у художника і декілька картин із зображенням жінок в садку чи з квітами, але це ніяк не прогулянки від нудьги. Він зростав як художник і 1896 року вирішив знову відвідати Західну Європу.

Хассам дістався морем Неаполя, відвідав Рим і Флоренцію, передивився твори італійських корифеїв мистецива в музеях і старовинних церквах. Потім відвідав Париж і Англію. 1897 року він прибув у Нью-Йорк.

Група «Десять художників»[ред. | ред. код]

В Нью-Йорку він брав участь в створенні групи «Десять художників» (The Ten). Саме десять художників відокремились від Національної академії дизайна і дотримувались імпресіоністичної художньої манери. Найбільш радикальні позиції мав Чайльд Хассам, художня манера якого наближалась до вкрай імпресіоністичних і неохайних меж. Твори цього періоду навіть відхиляли художні кртитики, що визнавали їх незрозумілими і експериментальними.

У Хассама була власна методика просування власних картин на виставки і продаж. Тому він не працював викладачем для зміцнення власного фінансового стану, як низка інших художників. На злам 19-20 століть прийшовся етап визнання і узаконення французького і американського імпресіонізму в художніх колах Сполучених Штатів. Хассам почав продавати власні твори великим музеям США і отримувати призи і медалі на виставках. 1906 року його обрали членом Національної академії дизайна (що відігравала роль Академії мистецтв США).

Криза середнього віку і останні роки[ред. | ред. код]

Відомо, що він мав кризу середнього віку і навіть прикладався до алкоголю. Але видужав і звернувся до гімнастики і плавання. Водночас відчував утому від великого міста, яке начебто полюбляв з молодих років. В той час стрімко змінювався Нью-Йорк, перетворюючись на гамірний і метушливий мегаполіс. Садиби і розкішні особняки багатіїв поступались місцем хмарочосам, швидкому метро, автобусам, витіснивши карети і коней.

Хассам відвідує маленькі колонії художників, де пише квіти і сцени на узбережжі, в Нью-Йорку він поводить тільки зими.

1910 року він знову відвідав Париж, котрий нікого не чекає і постійно змінюється. Хассам і знайшов Париж холодним і неприємно змінившимся. Він створив картину «14 липня» (день захоплення Бастилії, що став національним святом у Франції), коли місто прикрашають безліччю державних прапорів Франції. Картина стане початком серії «Прапори», котру створить Хассам, використавши декоративні якості прапора Сполучених Штатів. Він як і раніше працює швидко і може створити за сезон сорок (40) картин, тоді як його колега Джуліан Олден Вейр тільки шість. В пізній період творчості він повернувся до створення акварелей і сцен на узбережжі. Він також створив декілька натюрмортів.

1913 року шість його картин в стилі імпресіонізм брали участь у виставці Арморі Шоу (Armory Show), де публіку і критиків вразими твори авангардизму. Американському мистецтву вдалося прищепити авангардизм і жадібна до сенсацій публіка пересела імпресіонізм у щось маловідповідне сьогоденню і застаріле. Хассама та художника-імпресіоніста Джуліана Олдена Вейра вже розглядали як мастодонтів американського мистецтва. Хассам вважав авангардизм шарлатанством у мистецтві, а метою виставки в Арморі Шоу — «захоплення» Нью-Йорку та викачку із ньогозначних грошових сум. Але «захоплення» Нью-Йорку стане фактом художнього і економічного життя.

Близько 1915 року він повернувся до створення офортів і літографій та встиг створити близько чотирьохсот (400) графічних творів. Наприкінці життя він встиг відвідати штати Арізану, Луїзіану, Каліфорнію, Техас та Мексику.

Він помер 1935 року в Іст-Хемптоні, Нью-Йорк.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

«Дощовий день в Бостоні», 1885 р.
«Річка надвечір, жовтень», пастель, 1906 р.
«Соната» (Пані за роялем), 1911 р. Музей образотворчих мистецтв (Х'юстон).


  • «Дорога додому», 1884 р., Бруклінський музей
  • «Дощовий день в Бостоні», 1885 р.
  • «Шляхетне товариство на Гран Прі в Парижі», 1887 р.
  • «Валь де Грас в Парижі. Весняний ранок», 1888 р.
  • «Єлисейські поля, Париж», 1888 р.
  • «Сад поетеси Селії Такстер»
  • «Сухий док в Глостері», акварель
  • «Церква Кальварія на Манхеттені, Нью-Йорк», 1893 р.
  • «Діти в кімнаті», 1897 р.
  • «Міст через річку Стур», 1897 р.
  • «Медісон сквер взимку», 1890 р.
  • «Селія Такстер у власному садку», 1892 р.
  • «Нью-Йорк взимку. Після полудня», 1900 р., Бруклінський музей
  • «Узбережжя Еплдор у серпні», 1900 р.
  • «Старовинне скло і персики», 1902 р., Художній музей Ель Пасо
  • «Дроворуб», 1902 р.
  • «Церква в Олд Лаймі», 1905 р.
  • «Річка надвечір, жовтень», пастель, 1906 р.
  • «Водяний сад», 1909 р.
  • «Краєвид Ньюфілда, Нью-Гемшир», 1909 р.
  • «Вулиця Гранд Капітан, Кордова, Іспанія»], 1910 р.
  • «Хокей на льоду», 1935 р.

Галерея[ред. | ред. код]

«Продаж квітів», 1888 рік.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hiesinger, Ulrich W. (1991). Impressionism in America: the Ten American Painters. Munich: Prestel-Verlag. ISBN 3-7913-1142-5.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Чайлд Хассам

  1. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. http://www.moma.org/collection/works/61627
  3. Artists + Artworks
  4. https://www.crockerart.org/collections/american-art-before-1945?page=2
  5. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/132290