Швидкісна дорога S8 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Швидкісна дорога S8

S8 біля Олесниці.
Загальні дані
Країна  Республіка Польща
Мережа автомагістралі та швидкісні дороги Польщі
Номер S8
Довжина 563 кілометр
OpenStreetMap r2107912  ·R

CMNS: Швидкісна дорога S8 у Вікісховищі

Швидкісна дорога S8, Траса ім. Героїв Варшавської битви 1920швидкісна дорога в Польщі з цільовою довжиною 642,3 км. Зрештою, вона з’єднає Клодзько з центральною Польщею та Білостоком і є важливою частиною національної дороги 8. З’єднує агломерації Вроцлава, Лодзі, Варшави та Білостока. Маршрут на ділянці Клодзко — Острув-Мазовецька є польською частиною маршруту E67, а ділянка ВаршаваОструв-Мазовецька є польською частиною маршруту Via Baltica. Маршрут S8 також є частиною Експрес-об'їздної Варшави.

Дорога повністю відкрита для руху на ділянці ВроцлавБілосток. Ділянку Клодзько — Вроцлав планується завершити не раніше 2026 року[1]. За даними Генеральної дирекції національних доріг і автомагістралей, дорога має закінчуватися на польсько-чеському кордоні в Бобошуві[2], хоча це не відображено в постанові про створення мережі автомагістралей і швидкісних доріг. Крім того, завдяки угоді з урядом Чехії щодо маршруту швидкісної магістралі S3 та автомагістралі D11[3] у Чехії не планується будівництво автомагістралі в районі Бобошува та Дольні Липки, тобто нинішні прикордонні міста на національних дорогах, що пролягають там.

Подальший розвиток[ред. | ред. код]

У майбутньому планується продовжити S8 до Клодзко. Дорога матиме 2 смуги по всій довжині[4]. 8 вересня 2018 року було підписано контракт на розробку техніко-економічного та екологічного дослідження для будівництва S8 до Клодзко[5]. Введення в експлуатацію заплановано не раніше 2026 року[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zaawansowane prace przy projektowaniu S8 Wrocław-Kłodzko :: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad – Serwis informacyjny (пол.)
  2. Otrzymaliśmy decyzję środowiskową dla S8 między Łagiewnikami a Wrocławiem. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad - Portal Gov.pl (пол.). 30 серпня 2021.
  3. S8 skończy się w polu, S3 przed granicą... Czesi mają inne plany - Radio Wrocław (пол.)
  4. а б Zaawansowane prace przy projektowaniu S8 Wrocław-Kłodzko :: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad – Serwis informacyjny (пол.)
  5. Krajowa ósemka Wrocław – Kłodzko będzie drogą ekspresową (пол.)