Іван Марчук (військовослужбовець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Марчук
Загальна інформація
Народження 12 березня 1994(1994-03-12)
Берестя, Білорусь
Смерть 26 червня 2022(2022-06-26)
Луганська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність білорус
Псевдо «Брест»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
CMNS: Іван Марчук у Вікісховищі

Іван Марчук (позивний — Брест; м. Берестя, Білорусь — 26 червня 2022, Луганська область) — український військовослужбовець Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Марчук родом із міста Берестя.

Навчався в школі з мовним ухилом, але був переведений у школу з фізико-математичним ухилом. Далі пішов у клас загальноосвітнього ліцею також з фізико-математичним ухилом. Після закінчення школи вступив до Білоруського державного університету інформатики та радіоелектроніки на спеціальність «Інженер зв'язку», де й навчався два роки[1].

У 19 років вступив до Французького іноземного легіону. Маючи серйозний військовий вишкіл, з 2015 року захищав Україну в зоні АТО/ООС[1].

З початком повномасштабного російського вторгнення приєднався до білоруського полку імені Кастуся Калиновського, де згодом став командиром батальйону[2].

Загинув 26 червня 2022 року в битві за Лисичанськ на Луганщині. Брав участь у стримуванні танкового прориву окупантів поблизу Лисичанського нафтопереробного заводу. Під час бою був важко поранений у ногу та голову[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kivva, Ilona (6 липня 2022). Бій за Лисичанськ став останнім: історія командира білоруського батальйону «Волат». Заборона (укр.). Процитовано 13 квітня 2024.
  2. а б У боях за Лисичанськ загинув командир білоруського батальйону Іван «Брест». chas.news (ua) . Процитовано 13 квітня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]