Василь Болдаковський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Болдаковський
Народився 1590-ті
Рогощі, Любецьке староство, Київське воєводство, Річ Посполита
Помер 1690(1690)
Рогощі, Білоуська сотня, Чернігівський полк, Військо Запорозьке Городове
Громадянство Річ ПосполитаГетьманщина
Національність українець
Діяльність військовослужбовець
Посада Наказний гетьман
Чернігівський полковник
Конфесія православний
Рід Болдаковські
У шлюбі з Анастасія Петраш
Діти Григорій, Андрій, Пелагея
Герб
Герб

Васи́ль Семе́нович Болдако́вський (1590-ті, Рогощі — 1690, Рогощі) — український військовик доби Гетьманщини, соратник гетьмана Дем'яна Ігнатовича. Наказний гетьман (1670, 1673), чернігівський полковник (1671).

Походження[ред. | ред. код]

Народився наприкінці XVI століття в аристократичній родині. Батько — любецький шляхтич Семен Болдаковський з роду Болдаковських гербу Граблі. Мати — княгиня Агата Котурницька. 11 березня 1587 Семен Болдаковський отримав від любецького державці Миколи Лосятинського привілей на село Рогощі — у зв'язку зі шлюбом шляхтича з представницею роду Котурницьких, які були власниками цієї маєтності.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1640-х рогощанський ґрунт і частину Бровенщизни у шляхтичів Болдаковських відібрав пінський боярин, чернігівський підсудок Якуб Война-Оранський. На початку Визвольної війни Семен і Василь приєдналися до війська Богдана Хмельницького та невдовзі повернули свої маєтки.

1659 Василь Болдаковський згаданий як сотник однієї з полкових сотень Чернігівського полку. Брав участь у Чуднівському поході Війська Запорозького та Московського царства. 5 вересня 1660 у таборі під Зарубинцями дістав від гетьмана Юрія Хмельницького універсал на підтвердження володіння Рогощами. На той час займав уряд білоуського сотника.

Не прийняв Слободищенського трактату Хмельницького з Річчю Посполитою, підтримавши наказного гетьмана Якима Сомка. У квітні 1662 взяв участь у Козелецькій раді, яка обрала Сомка повним гетьманом. Після приходу до влади гетьмана Івана Брюховецького репресій не зазнав, залишившись на уряді білоуського сотника до 1669. У період з 1665 по 1668 тісно співпрацював з чернігівським полковником Дем'яном Ігнатовичем, потрапивши до його близького оточення.

Підтримав обрання Ігнатовича гетьманом. 1669 обраний суддею-депутатом до Генерального військового суду від Чернігівського полку. Дістав чин військового товариша. У жовтні того ж року спільно з чернігівським городовим отаманом Станіславом Кохановським отримав від гетьмана млин на околиці Чернігова на річці Стрижень. Не пізніше 1670 дістав підтвердження на володіння хутором з млином на річці Білоус біля села Кошівка та сіножатями при селі Ямище, які отримав у спадок від дядька.

1670 їздив послом до Москви від гетьмана Ігнатовича. Того ж року був чернігівським полковим сотником і наказним гетьманом над «сіверськими» полками. У липні 1671 на деякий час очолив Чернігівський полк, проте поступився пірначем братові гетьмана Василю.

Після усунення Ігнатовича не втратив своїх позицій. 1673 був чернігівським полковим суддею, у червні вдруге призначався наказним гетьманом на Сіверщині. Того ж року зайняв уряд батуринського сотника. Близько 1675 пішов у відставку через старість. Помер 1690 у своєму маєтку в Рогощах.

Родина[ред. | ред. код]

Був одружений з чернігівською міщанкою Анастасією Петраш. 20 листопада 1690 гетьман Іван Мазепа своїм універсалом підтвердив їй право на маєтності чоловіка — хутір у Ямищах і млин на річці Білоус.

  • Син Григорій (Гриць) (? — 1700) — старший військовий канцелярист і реєнт ГВК, посол Івана Мазепи до Москви. Засновник козацько-шляхетського роду Гриценків;
  • Син Андрій — канцелярист ГВК, виконував доручення Ів. Мазепи;
  • Донька Пелагея (? — після 1729) — дружина чернігівського полкового судді Василя Томари.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011.
  • Кондратьєв Ігор. Нащадки шляхти Любецького староства — батуринські сотники (друга половина XVII — XVIII ст.) // Батуринські читання. 2007: Збірник наукових праць. — Ніжин, 2007.
  • Кривошея В. Козацька еліта Гетьманщини. — Київ, 2008.
  • Кривошея В. Козацька старшина Гетьманщини: Енциклопедія. — Київ, 2010.
  • Модзалевський В. Малоросійський родословник. Том перший. — Київ, 1908.