Герасим Йорданський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герасим Йорданський
Святий Герасим
Святий
У миру: Григорій
У чернецтві: Герасим
Народився ? Міра, Лікія, Східна Римська Імперія
Лікія, Середземноморський регіон, Туреччина
Помер близько 475р. Йорданська пустеля, Палестина, Східна Римська Імперія
Йордан
Шанується в католицькій та православній церкві
У лику преподобного
Головна святиня монастир Святого Герасима на Йордані
День пам'яті 5 березня в західній та 17 березня у східній церкві за григоріанським календарем
Атрибути лев
Медіафайли на Вікісховищі

Святий Герасим Йорданський (грец. Γεράσιμος ὁ ἐν ᾿Ιορδάνῃ, англ. Saint Gerasimos of the Jordan, Авва Герасим, Лікія, Мала Азія — 475, Палестина) — християнський святий, монах, великий аскет V століття Пам'ять — 17 березня.

Життя[ред. | ред. код]

Святий Герасим народився в провінції Лікія (нині територія Туреччини) [1] в багатій родині[2]. У юному віці обрав подвижницьке життя та провів деякий час в Тивайській пустелі у Єгипті. За іншою версією, був багатим купцем, котрий став вести чернече життя після того як врятувався від важкої хвороби[3]. Повернувшись на короткий час на свою батьківщину Лікію, він коло 450 року перейшов до Святої Землі та поселився у Йорданській пустелі. Заснований ним монастир став популярним місцем, куди стікались чоловіки, котрі прагнули християнської досконалості[4].

В час коли у Палестині набуло поширення вчення монофізитів Герасим на певний час теж став його послідовником, однак незабаром під впливом Євтимія Великого розкаявся та повернувся до традиційних засад віри. В життії Євтимія так описується цей епізод:

Був тоді в Йорданській пустелі один пустельник, який недавно прийшов із Лікії, на ім'я Герасим. Він пройшов усі устави чернечого житія і відважно боровся з нечистим духом; але, перемагаючи і проганяючи невидимих бісів, він був спокушений видимими — єретиками, і впав у єресь Євтихія. В цей час слава побожного життя Євфимія поширилася всюди. До нього в пустелю, звану Рува, і пішов преподобний Герасим, надовго поселившись там. Наситившись солодкістю повчань і напоумлень святого, він відкинув лжевчення єретиків, навернувся до правої віри і гірко каявся у своїй омані[5]

Герасим часто накладав на себе важку покуту. У Великий піст він нічого не їв, тільки приймав св. Причастя. Святий Євтимій так високо цінував Герасима, що посилав до нього на вправи тих монахів, які бажали досягнути великої досконалості. Всього у нього було не менше 70 пустельників, для яких Герасим запровадив такий устав. П'ять днів на тиждень кожен проводив в усамітненій келії у мовчанні,працюючи та споживаючи небагато сухого хліба, воду і коріння. На суботу і неділю всі приходили в монастир, збиралися в церкву на літургію і Євхаристію. Потім під час трапези споживали варену їжу, трохи вина і показували роботу виконану протягом п'яти днів. У неділю опівдні кожен знову усамітнювався в пустелі. Герасим ввів звичай не зачиняти двері келій, щоб будь-хто міг увійти і взяти, що хотів з речей монахів. Помер Герасим близько 475 року.

Св. Герасим та лев[ред. | ред. код]

Широкого поширення набула історія розказана пустельником та письменником VII ст.Іваном Мосхом. В ній розповідється як на березі Йордану до Герасима з ревом підійшов лев, підніс догори напухлу лапу, в яку глибоко залізла тернина. Герасим витягнув тернину, обмив і перев'язав лапу. З того часу лев залишився жити біля нього у монастирі.[6] Одного разу він йшов по Йорданській пустелі і зустрів лева, який показав йому свою опухлу і наповнену гноєм лапу від колючки, що встромилася в неї. Лев покірливо дивився на старця і, не вміючи висловити своє прохання словами, благав про зцілення своїм жалісним виглядом. Старець, побачивши лева в такій біді, сів, узяв лапу звіра і витягнув з неї колючку. Коли гній витік, він добре очистив рану і обв'язав хусткою. Зцілений лев з тих пір не покидав старця і ходив за ним, як учень, дивуючи святого Герасима розумом і лагідністю.

монастир Св. Герасима у 1990-ті роки

Старець годував його, даючи йому хліб або іншу їжу.[7]

Ця історія дала поштовх до іконографії святого, якого як правило зображають з левом, що однак має завжди менший розмір за самого Герасима.

Монастир Св. Герасима[ред. | ред. код]

Коло міста Єрихона досі існує грецький монастир, який розташований коло заснованої Святим Герасимом лаври та по особливому вшановує його пам'ять. Історія монастиря пов'язана також із ще однією християнською розповіддю. Згідно з нею Марія, Йосип і немовля Ісус, знайшли тут притулок у печері, під час їхньої втечі від царя Ірода. Підземна каплиця монастиря була побудована на тому місці, де, як вважають, Святе сімейство провело ніч.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Фреска церкви Святого Миколая Орфаноса

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gerasimus near the Jordan [Архівовано 21 грудня 2013 у Wayback Machine.] Studium Biblicum Franciscanum, Jerusalem
  2. Saint Gerasimus [Архівовано 25 травня 2011 у Wayback Machine.] Orthodox Church in America Website
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 листопада 2010. Процитовано 17 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Orthodox Church in America. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 17 березня 2011.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 17 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. St. Gerasimus [Архівовано 27 липня 2011 у Wayback Machine.] Holy Innocents Orthodox Church
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 травня 2013. Процитовано 17 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Папахатзис Н. Памятники Салоник. ISBN 960796405-5

Посилання[ред. | ред. код]