Казантипська затока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Казанти́пська зато́ка (крим. Qazan Tip körfezi, К'азан Тип корьфезі) — мілководна затока, розташована в південній частині Азовського моря, між мисами Казантип та Чагани в північній частині Керченського півострова Криму. Назва у перекладі з тюркських мов означає «Дно Казана» (це пов'язане з центральною пласкою низовиною — природним котлом).

Казантипська затока в літній сезон охоче відвідується відпочивальниками. Велика частка берегової лінії затоки є черепашково-піщаним пляжем. Уздовж нього у густо зростають дерева маслинки й білої акації, що утворюють гарну тінь. Збереглася низка рідкісних видів неораних сухих степів із притаманним їм багатим світом комах і дрібних звірів. Завдяки розмаїттю мешканців моря (у прибережних водах зустрічаються бичок-кругляк, глось, осетер руський та інші цінні види риб) розвинене рибальство. У більшій своїй частині затока має глибину 7-8 метрів; дно — піщане. У зимові місяці затока буває вкрита кригою[1].

На мисі Казантип, на березі Актаського соленого озера, було вирішено звести атомну електростанцію. Великими зусиллями та голодуванням кримских "зелених" будівництво Кримської АЕС зупинили. Залишилися корпуси АЕС і місто Щолкіне. Назвали його на честь академіка Кирила Івановича Щолкіна, одного з батьків атомної та водневої бомб і ядерної енергетики.

На узбережжі затоки розташовані села Мисове, Азовське, Нововідрадне, Нижньозаморське, Золоте. Із містом Керч села пов'язані автобусним сполученням. Наявні проблеми з водою й дровами. Розбудовується нещодавно заснований Казантипський природний заповідник. Є дитячі табори та пансіонати.

Туризм[ред. | ред. код]

На березі Актаського соленого озера мису Казантип знаходяться недобудовані корпуси Кримської АЕС. В Щолкіне відбувався фестиваль «Республіка Казантип».

М'який клімат та недоторкані ландшафти, виходи цілющої блакитної глини та кристалів гіпсу, мала глибина затоки забезпечують гарні можливості для всебічного відпочинку: купання, прогулянок пішки, верхи або на гірському велосипеді.

Затока є однією з найбільш окремішніх місцин Азовського моря. ЮНЕСКО включило цей куточок Криму в десятку найчистіших місць планети.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]