Каталіз (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Каталіз»
Обкладинка книги "Каталіз"
Автор Ант Скаландіс
Назва мовою оригіналу Катализ
Країна Росія
Мова російська
Видавництво АСТ, Terra Fantastica
Видано 1996
Тип носія тверда обкладинка
Сторінок 480
ISBN 5-7921-0068-3, 5-88196-664-3

Каталіз — науково-фантастичний роман російського письменника Анта Скаландіса (Антона Молчанова). Писався у 1981—1991 роках, вперше опублікований у журнальному варіанті в 1991—1993 роках. Виданий окремою книгою в 1996 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

… Завдяки технології заморожування компанія друзів з СРСР 1980-х потрапляє в майбутнє. З алкогольно-сексуального дурману, яким був заповнений останній день молодих людей у їхньому часі, вони переносяться у шокуючий світ. Світ, де не є дивиною масовий канібалізм і некрофілія. Майбутнє, де відсутні закони, причому не тільки писані, а й будь-які моральні установки. У цьому світі немає ніяких заборон. Тут немає грошей і панує споживацький рай.

Розгадка криється у винаході одного з товаришів, що не був «заморожений» і не «мандрував у часі». Чоловік знайшов таємничий «апельсин» — річ інопланетного походження, яка невдовзі буквально зрослася з ним. Пізніше йому вдалося зробити копіювальний пристрій на основі речовини «апельсина» — «оранжита». Так з'явилася чудо-машина, яка виготовляє будь-що з чого завгодно. Дублікатор може штампувати й людей (за бажанням — жива копія, труп або частина тіла) з точністю до атома. «Апельсин» — цивілізаційний каталізатор, що залишений невідомими прибульцями з так до кінця роману й не з'ясованою метою.

Завдяки впровадженню «оранжитної» технології людське суспільство майбутнього перетворилося на страшний, деградований до напівтваринного рівня соціум вседозволеності і найрізноманітніших збочень. Безсмертя отримали тільки кілька чоловік, причетних до винаходу. Всі інші стали довгожителями з молодими тілами, проте помирали в чітко визначений, заздалегідь відомий момент.

Було змінено біосферу, природне середовище; зникли економіка, торгівля й окремі держави. За століття історії нового суспільства відбулися численні криваві сутички з масовими безглуздими жертвами. На момент пробудження «посланців з минулого» на Землі сформувалися два протилежні блоки. Перше угруповання оселилося на Північному полюсі. Це була тиранічна група консерваторів, що виступали проти щеплень від старіння і були прибічниками «дооранжитного» життя. В Антарктиді мешкали гедоністи-оранжити, що не приймали ані найменших обмежень у своїх збочених практиках.

Проблематика[ред. | ред. код]

Центральною ідеєю твору є думка про те, що суспільство загального благоденства не будується одинаками, змовниками, не роблять їх і самі по собі будь-які технічні нововведення. Якщо суспільна свідомість не готова до нових реалій, раптова даровизна призводить до сумних наслідків. Завжди знаходиться велика кількість збоченців, циніків і покидьків, які найпередовіші технології використовують не за призначенням — в романі, до прикладу, відбулося масове копіювання зброї, наркотиків та частин тіл людини. Все це добряче гіперболізовано автором, який, очевидно, не має ілюзій з приводу самої людської природи. Характерним є епізод з внутрішніми терзаннями винахідника дублікаторів, якого спочатку непокоять муки сумління, проте згодом він переконує себе у тому, що наслідки впровадження новацій ні за яких обставин не могли бути інакшими.

Жанрова характеристика[ред. | ред. код]

Згідно анотації, «Каталіз» є «останнім романом радянської фантастики»[1]. Проте фактично, незважаючи на те, що оповідь ведеться від імені групи формально «радянських людей», роману притаманна стилістика 1990-х, елементам радянської дійсності відведена маргінальна, часто гротескно-пародійна роль. Цинізм і нігілізм, відверті сексуальні сцени, а також доволі похмура атмосфера, якою просякнутий твір, не властиві фантастиці 1980-х, і «Каталіз» є, скоріше, першим романом нової російської фантастики, аніж останнім радянським фантастичним витвором.

Російська вікіпедія визначає твір як утопію[2], хоча аморальний світ «Каталізу» відповідає критеріям класичної антиутопії. Не наближує до утопій даний роман і неочікуваний хеппі-енд, де ключ до загального безсмертя все ж був знайдений. Відношення до утопії красномовно ілюструє назва третьої частини роману — «Комунізм із помийного відерця».

Оригінальність сюжету[ред. | ред. код]

Скаландіс не був першим фантастом, що описував широке впровадження універсальних копіювальних апаратів. Досконалий прототип 3d-принтера, що використовувався для виготовлення зброї, зображено в романі братів Стругацьких «Хлопець із пекла». Подібна технологія постає також в романі-утопії Георгія Гуревича «Ми – з Сонячної системи». Схожих ідей та сюжетних ходів в обох романах чимало, що може вказувати на численні запозичення: універсальний копіювальний апарат ратоматор, гхор (за іменем винахідника) — сибр, «синтезатор Брусилова»; копіювання винахідника апарату та його дівчини; ізоляція молодих вчених (через хворобу — для дослідження нових властивостей); нещасне кохання; безуспішні літературні дерзання винахідника копіювального апарату; поширення практики відтворення молодих копій людей; пошуки вирішення проблеми безсмертя.

Видання[ред. | ред. код]

  • Отель на Эвересте (первая часть романа «Катализ») // Молодежь и фантастика. — 1991. — № 1. — С. 21-35.
  • Отель на Эвересте (первая часть романа «Катализ») // Молодежь и фантастика. — 1992. — № 2. — С. 20-25.
  • Самая мирная бомба (вторая часть романа «Катализ») // Молодежь и фантастика. — 1992. — № 3. — С. 23-40.
  • Коммунизм из помойного ведерка (третья часть романа «Катализ») // Молодежь и фантастика. — 1993. — № 5. — С. 3-139.
  • Катализ. — М.: АСТ; СПб.: Terra Fantastica, 1996. — ISBN 5-7921-0068-3. — 480 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ант Скаладнис. Катализ // Лаборатория фантастики. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 29 вересня 2018.
  2. Роман включений до «Списку російських утопій»[ru]

Література[ред. | ред. код]

  • Ант Скаландис. «Катализ» [Рецензент: Павел Лачев] // Если. — 1996. — № 9.
  • Стругацкий Б. Приготовьтесь задуматься! // Ант Скаландис. — Катализ. — М.: АСТ; СПб.: Terra Fantastica, 1996. — ISBN 5-7921-0068-3. — С. 5-6.

Джерело[ред. | ред. код]

Ант Скаландис. Катализ