Кеннет Боулдінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кеннет Боулдінг
Kenneth Ewart Boulding
Народився 18 січня 1910(1910-01-18)[1][2][…]
Ліверпуль, Велика Британія[4][5][6]
Помер 18 березня 1993(1993-03-18)[1][2] (83 роки)
Боулдер, Колорадо, США[7][8][9]
Місце проживання Велика Британія
США
Країна  Велика Британія[10][11]
 США[12][13][14]
Діяльність економіст, викладач університету, філософ, автор(ка), поет
Alma mater Оксфордський університет
Галузь економіка
Заклад Гарвардський університет
Мічиганський університет
Посада президент
Науковий ступінь професор
Аспіранти, докторанти Oswald Harvey Brownleed[15]
Членство Американська академія мистецтв і наук
Американське філософське товариство[16]
AAAS[16]
Національна академія наук США
Відомий завдяки: Еволюційна перспектива Кеннета Боулдінга
Ієрархія Боулдінга
У шлюбі з Еліза Боулдінгd
Нагороди Медаль Джона Бейтса Кларка

CMNS: Кеннет Боулдінг у Вікісховищі

Кеннет Еварт Боулдінг (нар. 18 січня 1910(19100118), Ліверпуль — †18 березня 1993, США) — американський економіст, соціолог, педагог, поет та міждисциплінарний філософ. Автор понад трьох десятків книг і понад ста статей. Серед них дві класичні праці: «Зображення: знання в житті і суспільстві» (1956) та «Конфлікт і захист: загальна теорія» (1962). Він був співзасновником загальної теорії систем і засновником численних поточних інтелектуальних проектів у галузі економіки та суспільних наук.

Біографія[ред. | ред. код]

Боулдінг народився та виріс на вулиці Сеймур-стріт у Ліверпулі (Англія), був першою та єдиною дитиною Вільяма Боулдінга та Елізабет Енн Боулдінг. Його батько проповідував в Меморіальній Церкві Уесліан, а мати була домогосподаркою. Після навчання в Ліверпульській колегіальній школі вступив у Оксфордський університет, де вивчав філософію та економіку. У 1937 році Боулдінг виїхав до США. У 1948 він отримав американське громадянство і викладав у Гарвардському університеті та Чиказькому університеті. Там він написав у 1941 р. «Економічний аналіз», який незабаром став класичною працею.

Під час Другої світової війни Боулдінг працював у Лізі Націй в Принстоні, але втратив цю посаду в 1944 році через свою пацифістську діяльність. Потім вчений працював в Мічиганському університеті (1949—1968), а пізніше — в Університеті Колорадо в Боулдері (1969—1981) як професор. Він був президентом численних академічних товариств, включаючи Американську економічну асоціацію (American Economics Association), Американську асоціацію сприяння розвитку науки (American Association for the Advancement of Science), Товариство з поліпшення положення загальної теорії систем (Society for the Advancement of General Systems Theory) і Асоціацію міжнародних досліджень (International Studies Association).

Вчений написав більше тисячі робіт, в основному, статей, у тридцяти різних галузях науки, від проблем навколишнього середовища, сільського господарства, праці, етики та релігії до розв'язання конфліктів шляхом миру або війни, однак основними його роботами вважаються чотири книги: підручник «Економічний аналіз» (Economic Analysis, 1941), «Реконструкція економічної теорії» (A Reconstruction of Economics, 1950), «Зображення» (The Image, 1956) і «Екодинаміка» (Ecodynamics, 1978).

Кеннет Боулдінг був номінований на Нобелівську премію миру та економіки.[17]

Разом з дружиною Боулдінг був активним членом квакерської релігійної спільноти, брав участь у зборах по всій країні й виконував обов'язки священника.

Кеннет Боулдінг помер 18 березня 1993 року, у віці 83 років. Але він пішов з життя оптимістично, вважаючи, що наша еволюційна подорож тільки почалася.

Робота[ред. | ред. код]

Боулдінг був не тільки плідним письменником і творчим інтегратором знань, але й академіком світового ступеня[18]. Для нього економіка та соціологія не були суспільними науками — скоріше, всі вони були аспектами єдиної соціальної науки, присвяченої вивченню людей та їхніх стосунків. Вчений сповідував концепцію еволюційного підходу до економіки. Крім економіки, Боулдінг зробив помітний внесок у галузі політології, соціології, філософії та соціальної психології.

Економічний аналіз[ред. | ред. код]

Перша велика робота в економіці Боулдінга — вступний підручник під назвою «Економічний аналіз». Вона створена в той час, коли науковець був викладачем в Університеті Колґейт наприкінці 1930-х років. Робота вперше була надрукована в 1941 році як однотомне та двотомне видання.

Оглядаючись назад, Болдінг (1989) пояснив, що «перше видання в основному відповідало Трактату Ірвінга Фішера та Кейнса про гроші». Однак, друге видання 1948 року мало своєю змістовною основою кейнсіанську загальну теорію. Перше видання було опубліковано на початку Другої світової війни і не мало великих продажів, але друге (виправлене і доповнене) видання стало одним з основних підручників, що використовуються в коледжах США та багатьох інших країнах світу.

Еволюційна економіка[ред. | ред. код]

Боулдінг був ключовим представником еволюційного руху економіки. У праці «Економічний розвиток як еволюційна система» (1961, 1964) він проводить паралель між економічним розвитком та біологічною еволюцією.

Вони, економіка та еволюція, є прикладами великого процесу, який протягом тривалого часу проходив у цій частині Всесвіту. Це процес розробки структур зростаючої складності та неправдоподібності. Еволюційний процес завжди діє через мутацію та селекцію, і він включає певну різницю між генотипом, що мутує, і вибраним фенотипом. Процес, яким генотип конструює фенотип, може бути описаний як «організація». Економічний розвиток проявляється переважно у виробництві товарів та послуг. Проте це відбувається в ідеях, планах та ставленнях до людського розуму. Це генотипи економічного розвитку. Це цілком можна назвати процесом зростання знань. Знання та зростання знань є ключовим елементом економічного розвитку. Інвестиційні, фінансові системи і економічні організації та інститути є у певному сенсі лише механізмом, за допомогою якого створюється та виражається процес знань.

 — Кеннет Е. Боулдінг

Економіка Космічного корабля Земля[ред. | ред. код]

Після публікації в 1962 році «Безмовної весни» Рейчел Карсон, екологічний рух звернув увагу на зв'язок між економічним зростанням і розвитком та деградацією навколишнього середовища. Боулдінг у своєму впливовому есе 1966 р. «Економіка Космічного корабля Земля» (англ. The Economics of the Coming Spaceship Earth, 1966) визначив необхідність підходу економіки до екологічної системи зі своїми обмеженими ресурсами[19].

Боулдінг у своєму есе «Економіка Космічного корабля Земля» використовував космічний корабель як метафору для планети. Він визнав наявність матеріальних та енергетичних обмежень в економіці та запропонував перехід від «ковбойської економіки» до «економіки космонавтів». У «ковбойській економіці» успіх визначається кількістю і швидкістю виробництва і споживання. В «економіці космонавтів», навпаки, «ми, в першу чергу, піклуємося про підтримання життєзабезпечення, і будь-які технологічні зміни, що призводять до можливості підтримувати заданий загальний рівень життєзабезпечення за допомогою зменшеного потоку ресурсів (тобто з меншим виробництвом і споживанням), очевидно, є благом».[20]

Публікації[ред. | ред. код]

Боулдінг опублікував близько тридцяти книг та чимало різнопланових за змістом статей.

1940—1960 рр.
  • «Економічний аналіз» (Economic Analysis, 1941)
  • «Основи вивчення миру: практика любові до Бога» (A Peace Study Outline: The Practice of the Love of God, 1942)
  • «Економіка миру» (The Economics of Peace, 1945)
  • «Це є дух» (There is a Spirit: The Nayler Sonnets, 1945)
  • «Реконструкція економіки» (A Reconstruction of Economics, 1950)
  • «Організаційна революція: вивчення етики економічної організації» (The Organizational Revolution: A Study in the Ethics of Economic Organization, 1953)
  • «Зображення: Знання в житті та суспільстві» (The Image: Knowledge in Life and Society, 1956)
  • «Навички економіста» (The Skills of the Economist, 1958)
  • «Принципи економічної політики» (Principles of Economic Policy, 1958)
  • «Конфлікт і оборона: загальна теорія» (Conflict and Defence: A General Theory, 1962)
  • «Сенс двадцятого століття: великий перехід» (The Meaning of the Twentieth Century: the Great Transition, 1964)
  • «Вплив соціальних наук» (The Impact of the Social Sciences, 1966)
  • «Економіка знань та знання економіки» (The Economics of Knowledge and the Knowledge of Economics, 1966)
  • «Крім економіки: нариси про суспільство, релігію та етику» (Beyond Economics: Essays on Society, Religion, and Ethics, 1968)
  • «Економіка грантів» (The Grants Economy, 1969)
1970—1980 рр.
  • «Економіка як наука» (Economics as a Science, 1970)
  • «Основи соціальної динаміки: історія як діалектика та розвиток» (A Primer on Social Dynamics: History as Dialectics and Development, 1970)
  • «Економіка» (Economics, 1971)
  • «Політична економія» (Political Economy, 1973)
  • «Економіка любові та страху: Передмова до економіки гранту» (The Economy of Love and Fear: A Preface to Grants Economics, 1973)
  • «На шляху до загальної соціальної науки» (Toward a General Social Science, 1974)
  • «Міжнародні системи: мир, врегулювання конфліктів та політика» (International Systems: Peace, Conflict Resolution, and Politics, 1975)
  • «Сонети з інтер'єру життя та інші автобіографічні вірші» (Sonnets from the Interior Life, and Other Autobiographical Verse, 1975)
  • «Стабільний світ» (Stable Peace, 1978)
  • «Екодинаміка: нова теорія суспільної еволюції» (Ecodynamics: A New Theory of Societal Evolution, 1978)
1980—1993 рр.
  • «Бестії, балади та боулінгмізми: збірка творів» (Beasts, Ballads, and Bouldingisms: A Collection of Writings, 1980)
  • «Еволюційна економіка» (Evolutionary Economics, 1981)
  • «Передмова до гранту Економіка: Економіка Любові та Страху» (A Preface to Grants Economics: The Economy of Love and Fear, 1981)
  • «До двадцять першого століття: Політична економія, Соціальні системи та Світовий мир» (Toward the Twenty-First Century: Political Economy, Social Systems, and World Peace, 1985)
  • «Людське благополуччя» (Human Betterment, 1985)
  • «Світ як загальна система» (The World as a Total System, 1985)
  • «Три обличчя сили» (Three Faces of Power, 1989)
  • «На шляху до нової економіки: критичні нариси з екології, розподілу та інших тем» (Towards a New Economics: Critical Essays on Ecology, Distribution, and Other Themes, 1992)
  • «Структура сучасної економіки: США» (The Structure of a Modern Economy: the United States, 1993)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. Енциклопедія Брокгауз
  4. http://www.jstor.org/stable/2566138
  5. http://www.jstor.org/stable/4226737
  6. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00377996.1992.9956197
  7. http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01052299
  8. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1468-0297.00548/pdf
  9. http://www.crcnetbase.com/doi/pdfplusdirect/10.4324/9780203013151.fmatt
  10. http://timesofindia.indiatimes.com/home/sunday-times/What-is-the-Bathtub-Theorem/articleshow/2964379.cms
  11. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160932709000337
  12. http://www.nytimes.com/1993/03/20/obituaries/kenneth-boulding-an-economist-philosopher-and-poet-dies-at-83.html
  13. http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/mar/12/indian-premier-league-just-not-cricket
  14. http://www.theguardian.com/sustainable-business/blog/circular-economy-private-sector-zero-waste
  15. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  16. а б NNDB — 2002.
  17. Sylvia, Nasar (20 May 1993). "Kenneth Boulding, an Economist, Philosopher and Poet, Dies at 83" (англійська) . The New York Times.
  18. Boring, Edwin Garrigues (1991). Contemporary Psychology American Psychological Association (англійська) . EBSCO Publishing. с. p. 477. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  19. Blewitt, John (2015). Understanding Sustainable Development (Second ed.) (англійська) . Routledge. с. pp. 6–16. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  20. Boulding, Kenneth (1966). „The Economics of the Coming Spaceship Earth“ (англійська) . Johns Hopkins University Press, Baltimore, Maryland. с. с. 3-14. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • Блауг М. Боулдинг, Кеннет Эварт // 100 великих экономистов после Кейнса = Great Economists since Keynes: An introduction to the lives & works of one hundred great economists of the past. — СПб.: Экономикус, 2009. — С. 40-44. — 384 с. — (Библиотека «Экономической школы», вып. 42). — 1 500 экз. — ISBN 978-5-903816-03-3