Клан Бакстер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клан Бакстер (шотл. — Clan Baxter) — один з рівнинних шотландських кланів. На сьогодні клан немає визнаного герольдами Шотландії вождя, тому в Шотландії він називається «кланом зброєносців».

Емблема клану: Нестримний лев.

Девіз клану: Vincit Veritas — Істина переважає (лат.).

Історія клану Бакстер[ред. | ред. код]

Назва клану Бакстер походить від слова, що означає «пекар». Судячи з усього, в середньовіччі серед людей цього клану були відомі пекарі. У давні часи — в ХІ-ХІІ століттях клан називався Пістор. Це слово теж означає «пекар». Люди з клану Бакстер жили в різних землях Шотландії, але найбільше їх було як васалів клану МакМіллан.

Люди клану Бакстер фігурують у багатьох історичних документах.

У документах, що датуються часом між 1153 і 1177 роками, згадується Вільям Пістор, що фігурує у документах щодо Девіда Оліфарда. Крім того, у документах 1188–1202 років фігурує Альфред Пістор щодо грамоти Хаддангтона. У 1220–1240 роках Реджинальд Бакстер фігурує в документах щодо церкви Вемісс у Файфі. Бакстери часто фігурують в Ерлшелі та в північному Файфі в замках місцевих баронів. У 1296 році Джефрі ле Бакстер з Лоссіхе, що в Форфара склав присягу на вірність королю Англії Едуарду І Довгоногому. Бакстер було поширеним іменем в Ангусі та Форфарі. Форфар свого часу був королівською резиденцією, можливо, Бакстери були пекарями та кондитерами при дворі короля. Томас, названий Бакстером, був жителем міста Ірвін і виділив кошти для підтримки церкви у 1323 році. Хутредус Пістор був жителем міста Роксбург у 1330 році.

У 1312 році Вільям Бакстер служив арбалетником в Едінбурзькому замку. У 1398 році Роберт Бакстер був чиновником у місті Абердин.

Люди клану Бакстер жили в Ангусі, Файфі, де клан Бакстер збудував замок Кілмарон буля Каперу в 1820 році.

Вільям Бакстер з Еленгована, що в Данді, мав кілька дітей, у тому числі Едварда Бакстера Кінкалдрумського і Кілмаронського (1825–1890), що став таємним радником у 1873 році, і сера Девіда Бакстера (1793–1872), що став покровителем міста Данді. Бакстер Кінкалдрумський зробив величезний внесок у розвиток міста Данді, мав там серйозний бізнес, завдяки чому місто процвітало. Заслугою Бакстерів, зокрема, є побудова в місті парку, що називається Бакстер-парк. Також Бакстери заснували коледж, який потім перетворився в університет Данді.

Клан Бакстер у Фохабері на річці Спей, що в Морії, вів успішну торгівлю, продаючи супи, зроблені з місцевих продуктів.

Клан Бакстер часто розглядають як септу клану МакМіллан.

Стенлі Бакстер став відомим у Глазго актором і коміком, виступаючи в численних шоу.

Джерела[ред. | ред. код]