Клан Камерон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема клану Камерон
Герб клану Камерон
Тартан клану Камерон
Вождь клану Камерон у традиційному вбранні. Малюнок художника Р. Р. МакЯна 1845 року.
Замок Ахнекеррі — твердиня клану Камерон.

Клан Камерон (шотл. — Cameron) — гірський шотландський клан з однією головною гілкою — Лохіл (шотл. — Lochiel) і чисельними септами. Володіння клану знаходяться в землях Лохабер (шотл. — Lochaber). На їх землях є гора Бен Невіс, яка є найвищою вершиною на Британських островах. Таким чином клан Камерон є найвисокогірнішим кельтським кланом з усіх нам відомих. Вождя цього клану називають Лохіл (шотл. — Lochiel).

Символи клану: дуб та водянка чорна.

Гасло клану:

давнє: Mo Righ Mo Dhuchaich — За короля і Батьківщину! (гельск.)

сучасне: Aonaibh Ri Chéile — Давайте обєднаємось! (гельск.)

Військовий клич клану: Chlanna nan con thigibh a so's gheibh sibh feoil! — Нащадки гончих псів, візьміть це тіло! (гельск.)

Резиденція вождя клану: Замок Ахнакаррі (шотл. — Achnacarry Castle)

Історична резиденція вождя клану: Замок Тор (гельск. — Tor Castle)

Вождь клану: Дональд Ангус Камерон Лохіл— XXVII вождь клану Камерон.

Історія клану Камерон[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Виникнення клану Камерон неясне — витоки губляться у глибині віків. Але є кілька теорій та легенд. Літопис клану Камерон говорить, що вони походять від одного з синів короля Данії в епоху вікінгів, що допоміг відновленню влади шотландського короля Фергюса II. І що назва клану походить від кельтського прізвиська цієї людини — Кам Шрон — Кривий Ніс. Але історик Колінз Шотландський пише в «Енциклопедії кланів», що цей клан походить від Донала Дува (шотл. гельк. — Donal Dubh) — Донала Темного. І перший вождь клану Камерон був з клану МакГіллоніс(шотл. — MacGillonies) або походив із земель Баллегарно (ірл. — Ballegarno), що з Файфу.

За словами Джона Майра, клан Камерон і конфедерація кланів Хаттан мають спільне походження. Але ця теза не має ніяких аргументів.

Аллен названий Мак Орхтрі мак Ухтреда згадується як вождь клану Камерон в часи шотландського короля Роберта II. Згідно з шотландськими літописами клан Камерон був непримиренним ворогом конфедерації кланів Хаттан і постійно з нею воював.

У XV столітті клан Камерон добре відомий як клан Гайленду з Грейт Глен в Лохабері. Володарями цих земель вони стали після шлюбу з спадкоємицею місцевих вождів клану Маел Анфайд (назва клану Маел Анфайд Монкрейффе перекладається як «Діти того, хто був присвячений бурі»).

У XV столітті, після того як клан Камерон став головним в цій місцевості, він підпорядкував собі місцеві клани МакГіллоні (шотл. — MacGillonie) із Строун, МакМартін (шотл. — MacMartin) з Леттерфінлей та МакСорлі (ірл. — MacSorley) з Глен Невіс. В результаті цього вождя клану Камерон в ті часи іноді називали вождем клану МакГіллоні. З вождів клану Камерон з XV століття відомий вождь Мак Домнулл Дув (шотл. — Mac Dhomnuill Dubh) або Дамналл Темний. Він був першим вождем цього клану який відомий достовірно. Але він не був першим вождем у літописах цього клану та в статуті 1472 року.

Клан Камерон та війни за незалежність Шотландії[ред. | ред. код]

Згідно літописів, під час війни за незалежність Шотландії клан Камерон підтримав майбутнього короля незалежної Шотландії Роберта I Брюса. Тоді очолював клан Джон (Іоан) VII де Камерон. Клан брав участь у битві під Баннокберн у 1314 році. А потім на чолі з вождем Джоном (Іоаном) VIII де Камероном брав участь у битві під Халідон Хілл у 1333 році.

XIV століття[ред. | ред. код]

У XIV столітті клан Rамерон брав участь у чисельних війнах між кланами. Ворогами клану Камерон у цих війнах був переважно клан Макінтош з яким ворожнеча і війна тривала 328 років. Першою битвою з цим кланом була битва під Друмлуй у 1337 році. Причиною війни була суперечка за землі Гленлуй та Лох Акрайг. Клан Камерон отримав поразку, але не змирився і ще 328 років продовжував боротьбу. У 1370 році відбулась битва під Інвернаховен (шотл. — Invernahoven). Клан Камерон зітнувся з кланами конфедерації Хаттан в яку ходили тоді клани Макінтош, МакФерсон, Девідсон. У 1396 році відбулась битва під Північним Інч — знову між кланом Камерон і конфедерацією кланів Хаттан.

XV століття[ред. | ред. код]

У XV столітті клан Камерон вів нескінченні війни з іншими кланами. У 1411 році клан Камерон брав участь у битві під Харлоу (біля Абердину) — підтримав Домналла Островитянина — лорда Островів, вождя клану МакДональд, що відстоював титул графа Росс. Їхнім ворогом був герцог Роберт Стюарт — герцог Олбані. У 1429 році клан Камерон взяв участь в битві під Лохабер. Битва відбулась між прихильниками Олександра Островитянина — графа Росс та армією роялістів — прихильниками короля Джеймса І Шотландського. У тому ж 1429 році відбулась ще одна битва між кланом Камерон та конфедерацією кланів Хаттан — Битва Вербної Неділі.

XVI століття[ред. | ред. код]

У 1505 році відбулася битва під Ахнашеллах (шотл. — Achnashellach). Війна йшла між кланами Камерон з одного боку та кланами Манро та МакКей з іншого боку.

У той час йшли запеклі англо-шотландські війни — переважно у прикордонній зоні. Але гірські клани були теж втягнуті у цю війну. Вождем клану Камерон був Евен Камерон (шотл. — Ewen Cameron). Під його проводом клан брав участь в битві з англійцями на Флодден Філд у 1513 році.

У 1544 році клан Камерон виставив загін лучників на допомогу кланам МакДональд та Ранальд у битві проти клану Фрейзер у битві, що ввійшла в історію як «Битва Сорочок». Згідно з історичними переказами та легенд ця битва була дуже жорстокою — в результаті битви вижили тільки 5 воїнів з клану Фрейзер і 8 воїнів з клану МакДональд.

Згодом клан Камерон здійснив успішні набіги на землі кланів Грант та Фрейзер. Клан Камерон в результаті цих набігів отримав багату здобич. Але в результаті цих подій вождь клану Камерон — Евен Камерон впав в немилість в очах графа Хантлі — вождя клану Гордон та «Володаря Півночі». Почалась війна і вождь клану Камерон був вбитий у битві під Ельгін (шотл. — Elgin) у 1547 році.

У 1570 році відбулась битва під Бун Гарван (ірл. — Bun Garbhain) в якій Дональд Дув Камерон — XV вождь клану Камерон загинув, лишивши малолітнього сина Аллана як вождя клану. Як пишуть літописи, під час битви вождь клану Макінтош вбив Дональда Тайллера Дув на Туайге Камерона (шотл. — Donald Taillear Dubh na Tuaighe Cameron) — сина XIV вождя клану Камерон, що був озброєний важкою лохаберською сокирою.

У 1594 році Аллен Камерон, XVI вождь клану Камерон очолив клан в битві під Гленлівет (шотл. — Glenlivet). Клан виступив на підтримку Джорджа Гордона — І маркіза Хантлі, вождя клану Гордон. У битві був розгромлений Арчібальд Кемпбелл (шотл. — Archibald Campbell) — VII граф Аргайла, вождь клану Кемпбелл.

XVII століття[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни на Британських островах клан Камерон в битві під Інверлочі (шотл. — Inverlochy) у 1645 році був на стороні роялістів, як і більшість шотландських та ірландських кланів. У битві були розгромлені республіканці та клан Кемпбелл, який був на боці республіканців. У подальші роки клан затято воював проти Олівера Кромвеля. Клан Камерон відігравав значну роль у силах роялістів під час подій 1651 та 1654 років.

У 1665 році відбулось протистояння біля бродів Аркайг — яке завершилось без кровопролиття. Під час цих подій було покладено край ворожнечі клану Камерон з конфедерацією кланів Хаттан (зокрема з кланом Макінтош), що тривала 328 років.

У 1668 році відбулась битва мід Маол Руад (шотл. гельск. — Maol Ruadh). У той час XVII вождь клану Камерон — сер Евен Камерон підтримував мир між кланами Камерон та МакКінтош. Але коли він був у від'їзді в Лондоні між кланами знову спалахнула війна: клани МакДональд та Камерон з одного боку та кланами Макінтош та Макензі з іншого боку. У цій битві клан Камерон відіграв вирішальну роль в перемозі клану МакДональд.

Як якобіти клан Камерон брав участь у битвах під Кілікранкі (липень 1689), битві під Данкельдом (серпень 1689), битві під Кромдейл (1690).

XVIII століття[ред. | ред. код]

У 1715 році клан Камерон підтримав повстання якобітів, брав участь у битві під Шеріффмур (шотл. — Sheriffmuir). Потім клан Камерон брав участь в битві під Глен-Шіл (шотл. — Glen Shiel) у 1719 році. Після цих битв вождь клану Камерон — Джон Камерон Лохілський переховувався в горах, а потім втік до Франції у вигнання.

У 1745 році Чарльз Едвард Стюарт висадився в Шотландії. Почалось нове повстання якобітів. Клан Камерон погодився його підтримати. Клан брав участь в битвах під Престонпанс (шотл. — Prestonpans) (1745), під Фалкрік (шотл. — Falkirk) (1746), під Куллоден (6 квітня 1746). Після останньої битви вождь клану Камерон — Дональд Камерон, якого називали Ніжний Лохіл, втік до Франції, де і помер у 1748 році.

МакМартін — септа клану Камерон — була найлояльнішою і найціннішою як послідовники Лохіла. У 1745 році септа МакМартін утворила окремий полк Лохіла.

Пізніше — у 1793 році з клану Камерон був сформований 79 окремий королівський полк Камеронів Гайленду під командою сера Аллана Камерона Ерахтського (1753—1828).

XIX століття[ред. | ред. код]

Після битви під Куллоден землі клану Камерон були конфісковані урядом Великої Британії. Але потім — у 1784 році вони були повернені Донапльду Камерону — XXII вождю клану Камерон — «джентельмену Лохіла». Але земля фактично не управлялася кланом, аж доки у 1819 році Дональд Камерон — вождь клану не повернувся з еміграції. Але деякі традиційні землі клану — на східному березі озера Лох-Лохі не були повернені клану Камерон. Ці землі перебували у власності герцога Гордона який постійно підвищував плату за оренду цих земель. Довгий час тривали суперечки і конфлікти через ці землі з участю представників церкви. Багато Камеронів, що розсіяні по всьому світі походять від цих нещасних людей, що колись були вигнані зі своєї споконвічної землі.

Під час наполеонівських війн Дональд Камерон — XXIII вождь клану Камерон відзначився в битві під Ватерлоо, воюючи в складі гренадерського гвардійського полку. Він вийшов на пенсію у 1832 році. У тому ж році він одружився з леді Вере — дочкою високоповажного Джорджа Вере Хобарта, сестрою VI графа Бекінгемширу.

XX століття[ред. | ред. код]

Під час Першої світової війни XXV вождь клану Камерон командував чотирма додатковими батальйонами шотландців Гайленду і за це у 1934 році він став кавалером ордену Будяка. Його син — сер Дональд Гаміш Камерон також був нагороджений цим орденом у 1973 році.

Під час Другої світової війни батальйони клану Камерон продовжували носити кілти — на відміну від всіх інших шотландських та ірландських солдатів. За це і за героїзм під час боїв їх німці назвали «дами з пекла».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cameron Reference File. Retrieved 7 December 2007.
  • The Scottish Clans and Their Tartans. p.11. (Retrieved on 24 April 2009). Edinburgh: W. & A.K. Johnston, 1900.
  • A History of Clan Cameron. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Camerons, A History of Clan Cameron. By John Stewart of Ardvorlich. Published by the Clan Cameron Association. Printed by Jamieson & Munro Ltd. Stirling. 1974.
  • Clan Cameron History electricscotland.com. Retrieved 4 May 2013
  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 88 — 89.
  • Moncreiffe of that Ilk, Iain (1967). The Highland Clans. London: Barrie & Rocklif. pp. 139—143. ISBN 0-517-54659-0.
  • The Battle of Drumlui. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Invernahavon. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • Battle at the North Inch of Perth. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Harlaw. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Split Allegiances. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Palm Sunday. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Inverlochy — 1431. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • Battle of Corpach clan-cameron.org. Retrieved 2013-10-19.
  • Raid on Ross clan-cameron.org. Retrieved 2013-10-19.
  • The Scottish Clans and Their Tartans. p.11. (Retrieved on 24 April 2009). Edinburgh: W. & A.K. Johnston, 1900.
  • A History of Clan Cameron. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Camerons, A History of Clan Cameron. By John Stewart of Ardvorlich. Published by the Clan Cameron Association. Printed by Jamieson & Munro Ltd. Stirling. 1974.
  • Clan Cameron History electricscotland.com. Retrieved 4 May 2013
  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 88 — 89.
  • Moncreiffe of that Ilk, Iain (1967). The Highland Clans. London: Barrie & Rocklif. pp. 139—143. ISBN 0-517-54659-0.
  • The Battle of Drumlui. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Invernahavon. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • Battle at the North Inch of Perth. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Harlaw. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Split Allegiances. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Palm Sunday. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Inverlochy — 1431. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • Battle of Corpach clan-cameron.org. Retrieved 2013-10-19.
  • Raid on Ross clan-cameron.org. Retrieved 2013-10-19.
  • The Battle of Achnashellach. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Flodden. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Blar-nan-Leine. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Bun Garbhain. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Glenlivet. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • MacKenzie, Alexander (2008). The History of the Camerons". The Celtic Magazine IX (XCVII) (BiblioBazaar (reprint)). p. 156. ISBN 978-0-559-79382-0. Modern reprint of November 1883 article with a detailed account of Cameron history from 1654 to 1665.
  • The Battle of Mulroy. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Killiecrankie. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Dunkeld. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • The Battle of Cromdale. Clan-cameron.org. Retrieved 2013-07-21.
  • MacKintosh Battles. A2fister2000.tripod.com. Retrieved 2013-07-21.
  • Iain Moncreiffe, Iain Moncreiffe of that Ilk, David Hicks (1982). The Highland Clans. pp. 48-51. ISBN 978-0-09-144740-3.
  • Cameron, Donald (1 January 2004), Extract from a Fort William Letter, 24 August 1784 (regarding the restoration of the Lochiel Estate), lochiel.net
  • Macmillan, Somerled (1971), Bygone Lochaber, Glasgow: K & R Davidson.
  • Clan Cameron Association staff (28 March 2008), Clan Cameron Museum, Clan Cameron Association online.
  • Macdonald, Stuart (1994), Back to Lochaber, The Pentland Press, p. 190.