Клан Кармайкл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гребінь клану Кармайкл.


Клан Кармайкл (шотл. — Clan Carmichael) — один з кланів рівнинної частини Шотландії — Лоуленду. Клан також вважається септою кланів Дуглас, МакДугалл, Стюарт Епін, Стюарт Геллуей.

Гасло клану: Tout Jour Prest — завжди готовий (фр.)

Землі клану: Південний Ланаркшир

Вождь клану: Річард Кармайкл Кармайклський (шотл. — Richard Carmichael of Carmichael)

Резиденція вождів клану: Замок Кармайкл

Союзні клани: Дуглас

Історія клану Кармайкл[ред. | ред. код]

Походження клану Кармайкл[ред. | ред. код]

У Ланаркширі як мінімум 800 років є земля, яка називається Кармайкл (Карміхел). Саме від назви цієї землі клан отримав свою назву. Земля Кармайкл була частиною території Дугласдейл, що належала клану Дуглас. Король Шотландії Роберт І Брюс підтвердив своїми грамотами належність цих земель клану Дуглас.

В історичних документах вперше клан і його вожді згадуються у 1220 році — Роберт де Кармітелі (шотл. — Robert de Carmitely) відмовився від своїх претензій на землі церкви Клегхорн. У 1226 році Роберт де Кармайкл згадується в грамоті щодо земель абатства Драйберг.

Пізніше клан Кармайкл згадується в грамотах вождів клану Дуглас — у 1374—1384 роках, коли сер Джон де Кармайкл отримав грамоту на володіння землями Кармайкл від Вільяма Дугласа — І графа Дуглас. Сер Джон був серед лицарів, які підтримали клан Дуглас в їх боротьбі за владу в Шотландії і в їх рейдах через кордон з Англією. У нагороду за цю підтримку клан Дуглас дарував клану Кармайкл землі.

У 1414 році вождь клану отримав грамоту, яка підтверджувала його право на титул барона та землі Кармайкл, що складали в той час 14 000 акрів в парафіях Кармайкл, Петтіайн, Карлук.

XV—XVI століття[ред. | ред. код]

Сер Джон де Кармайкл Медоуфлет воював у складі шотландської армії, яка була відправлена на допомогу Франції проти англійського вторгнення. У битві під Боже у 1424 році брав участь сер Джон Кармайкл — він мав двобій з англійським лицарем і командиром загону, в якому зламав свій спис. Англійським командиром був герцог Кларенс — лицар ордена Підв'язки і брат короля Англії Генріха V. Перемога Кармайкла деморалізувала англійську армію, вони втекли з поля бою і в пам'ять цього двобою клан Кармайкл зображає на гребені зламаний спис.

Катерина Кармайкл — дочка сера Джона, що був капітаном замку Кроуфорд, стала коханкою короля Шотландії Джеймса V. Король Шоттландії побудував замок Крауфордджон для того, щоб вони могли зустрічатися спокійно і ніхто їм не заважав. Вона народила йому сина, що був зведеним братом Марії Стюарт — королеви Шотландії.

У 1546 році Пітер Кармайкл Балмеді брав участь у вбивстві кардинала Бітона в його замку Сент-Ендрюс. Пітер Кармайкл був відправлений за це на «галери», де він здійснив сповідь і покаяння Джону Ноксу — реформатору церкви Шотландії, якого оголосили єретиком. Пітер Кармайкл був поміщений у в'язницю, але пізніше втік.

Сер Джон Кармайкл був відомим рейдером шотландського Прикордоння. В ті часи жителі англійсько-шотландського прикордоння постійно здійснювали рейди на ворожу територію з метою військової здобичі і помсти. В ті часи такі рейди вважалися не тільки нормою, але і доблестю. Сер Джон Кармайкл був вождем клану Кармайкл з 1585 по 1599 рік, коли він був убитий. Він був фаворитом короля Шотландії Джеймса VI і був посвячений у лицарі під час коронації королевою Анною. Потім він був відправлений з дипломатичною місією до Англії. Сер Джон був також капітаном гвардії короля, Майстером Стайні, наглядачем західних земель і таємним радником короля. Він загинув у бою, коли він потрапив у засідку, заарештувавши кількох людей з клану Армстронг під час заворушень. Але брат сера Джона — Кармайкл Едром, переслідував вбивць і здійснив помсту.

XVII—XVIII століття[ред. | ред. код]

У 1627 році сер Джеймс Кармайкл отримав титул баронета Нової Шотландії, а потім отримав від короля звання пера в 1647 році. Під час воєн «Трьох королівств» Джеймс Кармайкл — І лорд Кармайкл був переконаним прихильником короля Карла I, хоча два його сини були на стороні парламенту. Син І лорда — сер Деніел Кармайкл командував полком Клайдсдейл у битві під Марстон-Мур в 1644 році, а також у битві під Філіфау в 1645 році. Інші брати — сер Джеймс Кармайкл Боннітаун і капітан Джон Кармайкл були роялістами і брали участь у битві під Данбар у 1650 році. Джон Кармайкл був убитий в битві під Марстон-Мур, де він воював проти своїх братів.

У 1647 році сер Джеймс Кармайкл став лордом Кармайкл і його син став графом Гіндфорд у 1701 році. ІІІ граф був переконаним прихильником Ганноверської династії і був послом на службі в короля Великої Британії Георга II.

Сучасна історія[ред. | ред. код]

Вожді клану Кармайкл стали союзниками клану Анструтер, коли Маргарет — дочка ІІ графа Гіндфорд одружилась з Джоном Анструтером. Їх нащадки успадкували землі Кармайкл після смерті VI графа Гіндфорд в 1817 році. Вони прийняли прізвище Кармайкл-Анструтер. Так тривало до відновлення посади вождя клану Кармайкл у 1980 році. Вождь клану — Річард Кармайкл багато працював, щоб відновити і підтримати клан Кармайкл, люди якого розкидані по всьому світі.

Замки клану Кармайкл[ред. | ред. код]

  • Замок Мавдслай (шотл. — Maudslie castle)
  • Замок Естенд-хаус (шотл. — Eastend House)
  • Засок Кармайкл-хаус (шотл. — Carmichael House)
  • Замок Кроуфорд (шотл. — Crawford Castle)
  • Замок Крайг-Госпітал (шотл. — Castle Craig Hospital)
  • Замок Фентон-тауер (шотл. — Fenton Tower)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 94 — 95.