Клан Шоу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Тартан клану Шоу.
Чоловік з клану Шоу у традиційному вбранні. Малюнок художника Р. Р. МаЯна 1845 року.

Клан Шоу (шотл. Clan Shaw) – один з гірських кланів Шотландії з конфедерації Хаттан. Гельска назва клану - Mac Ghille Sheathanaich -(укр. Мак Гілле Шеханайх). Ще в ранньому середньовіччі клан володів землями біля Інвернесс. У кланових війнах клан був союзником клану Макінтош.

Символіка клану[ред. | ред. код]

Символ клану: – брусниця

Гасло клану: Fide et fortitudine - «Будь вірним і стійким!» (гельск.)

Бойове гасло та бойова пісня: Na Bean Ris A Chat - «Не чіпайте кота!» (гельск.) (На гербі вождів клану – лев з мечем).

Вождь клану: Джон Шоу Тордаррох (шотл. - John Shaw of Tordarroch)

Резиденція вождів клану: Замок Дун Рохемурхус (гельск. - Doune Rothiemurchus)

Землі клану: Страхспей (шотл. - Strathspey)

Музика клану: Війна біля замку Рохімурхус (гельск. - Rothiemurchus Rant) - марш клану Шоу.

Історія клану Шоу[ред. | ред. код]

Походження клану Шоу[ред. | ред. код]

Засновником клану Шоу вважається чоловік з клану МакДафф – молодший син Дункана – шотландського тана, графа (ерла) Файф, нащадка короля Кеннета МакАльпіна. Шоу МакДафф став хранителем королівського замку Інвернесс – це був стратегічний королівський замок, що належав королю Малкольму IV Шотландському. Його спадкоємці та нащадки відомі як Мік ан Тойшех (гельск. - Mhic anToiseach) – сини Тана. Вони підтримували королівський уряд і консолідувались навколо замку Інвернесс. Онуком Шоу МакДафф був Шоу МакВіл’ям, що у 1263 році придбав землі Рохемурхус (гельск. – Rothiemurchus). Його сином був Фаркухард (гельск. – Farquhard), що мав конфлікти з могутнім кланом Комін і уклав в зв’язку з цим спілку з кланом МакДональд, одружився з Морою (гельск. – Mora) – дочкою Енгуса Мора (гельск. - Aonghas Mór) – лордом Островів. Сином Фаркухарда був Ангус МакКінтош, що одружився з Євою – дочкою вождя клану Хаттан. Другий син Єви Джон-Ангус був першим вождем клану Шоу.

XIV століття – Війна за незалежність Шотландії[ред. | ред. код]

Клан Шоу активно підтримав борця за свободу Шотландії і майбутнього короля вільної Шотландії Роберта Брюса. Клан відзначився у битві під Беннокберн. II вождь клану Шоу – Шоу МакГіллехріст Мік Ян (гельск. - Shaw Macghillechrist Mhic Iain) був правнуком Ангуса Макінтоша і Єви. Він був відомий як Сгорфіахлах (гельск. – Sgorfhiachlach) – Гостре Ікло, що разом зі своїм кузеном Моєм (шотл. – Moy) – вони займали провідні позиції в клані Макінтош. Він брав участь у битві під Інвернаховон (шотл. – Invernahavon) проти клану Камерон у 1370 році. У 1391 році вождь клану Шоу став капітаном конфедерації кланів Хаттан і очолив похід на Ангус, що був під владою Олександра Стюарта, графа Б’юкена, що був відомий як «Вовк Баденох». У 1396 році вождь клану Шоу керував конфедерацією кланів Хаттан в битві під Норт Інч (шотл. - North Inch) проти клану Камерон, що відбувся на очах у короля Шотландії Роберта III та дофіна Франції.

XV - XVII століття[ред. | ред. код]

Онук Шоу Гостре Ікло – Ед (гельск. – Aedh) оселився в Тордаррох (гельск. – Tordarroch) у 1468 році. Він зайняв стратегічні землі біля річки Найрн і його нащадки були відомі як Клан Ай. 22 травня 1543 року Ангус Мак Роберт Тордаррох уклав спілку з кланом Хаттан в Інвернесс. Шоу Тордаррох підписав аналогічну угоду 4 квітня 1609 року. Клан процвітав і міцнів. Дункан Шоу – лайрд Крахенайрд (гельск. – Crathienaird) став графом (ерлом) Мар у 1691 році.

XVIII століття – повстання якобітів[ред. | ред. код]

15 вересня 1715 року Макінтош Борлум закликав конфедерацію кланів Хаттан підтримати повстання якобітів за незалежність Шотландії. Озброєні загони клану Шоу очолили Роберт Тордаррох та його брат Ангус. Загони клану Шоу прославились своєю дисципліною та хоробрістю. Повстанці були розбиті, ватажки загонів клану потрапили в англійський полон. Роберт помер незабаром після звільнення з в’язниці у 1718 році. Ангус був висланий у Вірджинію, але був помилуваний у 1722 році. Ангус був настільки вражений поразкою першого повстання якобітів, що відмовився взяти участь у повстанні якобітів 1745 року, хоч і співчував їм. Але багато людей з клану Шоу підтримали повстання якобітів, зокрема, Джеймс Шоу Крахенайрд. Леді Анна Фаркухарсон-Макінтош закликала всю конфедерацію кланів Хаттан підтримати повстання якобітів. Двома її надійними помічниками були Джеймс Шоу Кінрара та Джон Шоу Кінрара.

Вождь клану Шоу[ред. | ред. код]

У 1970 році вождем клану Шоу став майор Ян Шоу Тордаррох – його визнали герольди Шотландії. Він був батьком нинішнього вождя клану Шоу по безперервній лінії графів Файф.

Замки клану Шоу[ред. | ред. код]

  • Замок Дун Рохімурхус (гельск. - Doune Rothiemurchus) - у двох милях на південь від Авімор (шотл. - Aviemore) в Страхспеї (шотл. - Strathspey). Збудований у XVIII столітті на місці стародавнього замку. Землі навколо цього замку клан Шоу отримав від клану Макінтош та клану Даллас з Кантрей. Джеймс Шоу Рохімурхус був убитий в битві під Харлоу в 1411 році.
  • Замок Тордаррох (гельск. - Tordarroch) - у семи милях на південь від Інвернесс. Це був колись міцний замок, але зараз мало що від нього лишилося. Клан Шоу отримав цей замок і землі навколо нього в 1468 році. Замок був пізніше перебудований у Тордаррох-хаус.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Page 320 - 321.