Клан Метісон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гребінь клану Метісон.
Герб вождів клану Метісон.

Клан Метісон — (шотл. — Clan Matheson) — один з гірських шотландських кланів.

Гасло клану — Дій і сподівайся!

Історія[ред. | ред. код]

Походження клану Метісон[ред. | ред. код]

Клан Метісон чисто кельтського (гельского) походження. Згідно історичних переказів клан дуже давній і підтримував королівство Дал Ріада в його боротьбі з племенами піктів і їх королівством Альба. Клан Метісон — це нащадки переселенців з Ірландії. Назва клану — це перекручена на англійський лад кельтська назва Mic Mhathghamhuin — Мік Махгамуйн (Вахамун). У перекладі ця назва означає Син Ведмедя. У свій час символом і гербом вождя клану були два ведмеді — захисники клану. На інших варіантах герба — два ведмеді несли щит з зображенням символу клану. Є інша гіпотеза походження назву клану. Згідно з цією версією початкова назва клану була MacMhathain — МакМахайн — Сини Героїв. У сучасній версії назви клану назва Метісон означає Син Мет'ю.

Клан Метісон здавна володів землями на території, що контролювали графи (ерли) Росс та селився навколо озер Алш, Каррон та землями Кінтайл. У 1262 році шотландська армія на чолі з королем Олександром ІІІ здійснила похід на острів Скай з метою визволення територій островів, які тоді були володіннями короля Норвегії. Одним з ватажків цього походу був Кормак Макмаган (гельск. — Cormac Macmaghan). Після битві під Ларгс у 1263 році острови біля Шотландії перейшли до королівства Шотландії. Ними володіти став клан МакДональд, вожді якого були лордами Островів. Клан Метісон долучився до володіння Островами.

XV—XVI століття[ред. | ред. код]

У 1411 році клан Метісон взяв участь у війні і битві під Харлоу. У цій війні клан підтримав Домналла Островитянина — лорда Островів. У вищезазначеній битві ватажок Аласдайр потрапив у полон. Як повідомляють літописи в ті часи клан Метісон виставив на війну більше 2 000 воїнів. Пізніше Макмакен підтримав Олександра Остовитянина — графа Росс, якого запідозрили у зраді короля Шотландії Якова І. Під час війни граф був захоплений королем під Інвернесс і був страчений. Лорди Островів втратили свою владу, а разом з ними занепала і могутність клану Метісон. Потім клан Метісон був втягнутий у ворожнечу між кланами МакДональд і МакКензі. Як Дув Метісон (шотл. — Iain Dubh Matheson) був вбитий під час оборони замку Ейлен Донан, що належав клану МакКензі. Він став констебелем цього замку після одруження з вдовою сера Дугалда МакКензі. Дугал МакРуадрі Метісон був членом парламенту Шотландії, був пріором Б'юлі у 1498—1514 роках. Наступним вождем клану став Мурдох Буйде (гельск. — Murdoch Buidhe) — Мурдох Жовтоволосий. Він помер у 1602 році.

XVII — XVIII століття[ред. | ред. код]

Мурдох (Мердок) мав два сини — Родеріка і Дугалда. Дугалд був засновником лінії Балмакара, потім він став камергером Лохаош у 1631 році. Дугалд був предком Джена Метісона з Аттаделу. Його онук Джон був змушений продати маєтки клану в Хайленді. Інша гілка клану Метісон оселилась на північному березі озера Лох Шин і були під зверхністю графів Сазерленд. Дональд Метісон Шинський боровся проти якобітів під час їх повстання у 1715 році. Але верховенство в клані належало нащадкам Дугалда Балмакара. Вони володіли землями на Чорному Острові, які були відомі як Бенетсфілд. На відміну від своїх родичів, що були під владою графа Сазерленда, ці Метісони активно підтримали повстання якобітів і брали участь у битві під Куллоден у 1746 році.

Септи клану Метісон[ред. | ред. код]

Bairnson, MacBirnie, MacBurnie, McBurney, MacMahon, MacMath, MacMathon, MacMhathain, Massey, Matheson, Mathewson, Mathie, Mathieson, Mathison, Mathyson, Matthews, Matthewson, Moannach.

Замки клану Метісон[ред. | ред. код]

Резиденцією вождя клану Метісон був замок Метісон, від якого зараз лишилися одні руїни. Пізніше вожді клану, у тому числі і Джеймс Метісон, жили в замку Люїс. Нинішній вождь клану сер Фергус Метісон — VII баронет та його дружина леді Метісон проживають у Норфолку (Англія).

Вожді клану Метісон[ред. | ред. код]

Гілка Лохалш

Махгамайн (гельск. — Mathghamhain) — близько 1225

Кеннет (гельск. — Kenneth) — помер у 1304

Мурдох (Мардок) (гельск. — Murdoch) — XIV століття

Дункан (гельск. — Duncan) — XIV століття

Мурдох (Мардок) (гельск. — Murdoch) — XIV століття

Дункан (гельск. — Duncan) — XIV століття

Мурдох (Мардок) (гельск. — Murdoch) — близько 1400

Аласдайр (гельск. — Alasdair) — помер у 1427 або у 1438

Ян Дув (гельск. — Iain Dubh) — помер у 1490

Аласдайр мак Руайдрі (гельск. — Alasdair MacRuaidhri) — помер у 1506

Ян Дув (гельск. — Iain Dubh) — помер у 1539

Дугалд Рой (гельск. — Dugald Roy) — близько 1540

Мурдох Буйде (гельск. — Murdoch Buidhe) — 1530—1570

Родерік І Фернайг (гельск. — Roderick І Fernaig) — помер після 1600

Ян ІІ Фернайг (гельск. — Iain ІІ Fernaig) — XVII століття

Ян Ог (гельск. — Iain Og) — близько 1660

Гілка Беннетсфілд

Ян Мор (гельск. — Iain Mor) — помер 1715

Олександр І Беннетсфілд (шотл. — Alexander І Bennetsfield) — 1715—1754

Джон ІІ Беннетсфілд (шотл. — John ІІ Bennetsfield) — 1754—1768

Колін ІІІ Беннетсфілд (шотл. — Colin ІІІ Bennetsfield) — 1763—1825

Джон IV Беннетсфілд (шотл. — John IV Bennetsfield) — 1825—1843

Джеймс Брук Молодший V Беннетсфілд (шотл. — James Brook Young V Bennetsfield) — 1843—1886

Ерік Грант VI Беннетсфілд (шотл. — Eric Grant VI Bennetsfield) — 1886—1899

Гейлін Фрейзе VII Беннетсфілд (шотл. — Heylin Fraser VII Bennetsfield) — 1899—1945

Бертран Гейлін ІХ Беннетсфілд (шотл. — Bertram Heylin ІХ Bennetsfield) — 1945—1975

Гілка Лохалш

Сер Торквіл Олександр Метісон VI баронет (шотл. — Sir Torquhil Alexander Matheson VI Baronet) — 1975—1993

Сер Фергус Джон Метісон VII баронет (шотл. — Sir Fergus John Matheson VII Baronet) — 1993 — по сьогодні

Джерела[ред. | ред. код]

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Page 270—271.
  • Clan Matheson History clanmatheson.org. Retrieved 14 July, 2013.
  • Names and Spellings of Names connected with Clans & Families electricscotland.com. Retrieved 14 July, 2013.