Клан Босвелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб вождів клану Босвелл.

Клан Босвелл (шотл. — Clan Boswell) — один з рівнинних шотландських кланів. На сьогодні клан Босвелл не має визнаного герольдами Шотландії та лордом Лева вождя, тому цей клан, як і інші подібні клани, називається в Шотландії «кланом зброєносців».

Гасло клану: Vraye foi – Справжня віра (фр.)

Історія клану Босвелл[ред. | ред. код]

Походження клану Босвелл[ред. | ред. код]

Згідно з історичною традицією, вважається, що клан Босвелл нормандського або французького походження. Історики наводять різні варіанти початкової назви клану: можлива назва походить від назви садиби біля Івето в Нормандії або від назви помістя Безвіль (фр. – Beuzevill), що біля Болбеку (Нормандія). Лорд Бозвіль був одним з командирів норманів, що в 1066 році розбили англійську армію під Гастінгсом. Роберт де Босвілл згадується в королівських грамотах Вільгельма Лева. Роберт був одним з лицарів, що супроводжували короля Шотландії Давида І назад в Шотландію, після того як він довгий час перебував при англійському дворі.

XIV століття[ред. | ред. код]

Під час війни за незалежність Шотландії Вальтер де Босвілл був взятий в полон англійцями під час битви під Данбар у 1296 році. У тому ж році Вільям де Босвілл платив Англії данину. Його син Річард де Босвілл отримав землі біля Ардроссана від короля Роберта Брюса.

XV—XVI століття[ред. | ред. код]

Під час англо-шотландських війн вождь клану Олександр Босвелл Балмуто був вбитий під час битви під Флодден у 1513 році.

XVII століття[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни на Британських островах багато людей з клану Босвелл підтримали роялістів і взяли участь у битві під Вустером у 1651 році.

XVIII століття[ред. | ред. код]

У XVIII столітті Олександр Босвелл – VIII лерд Авхінлек (Очайнлек) був суддею і прийняв титул «лорд Авхінлек». Його син – Джеймс Босвелл – ІХ лерд Авхінлек ввійшов в історію як біограф доктора Семюеля Джонсона. Сер Олександр Босвелл – І баронет, Х лерд Авхінлек отримав у 1821 році титул баронета. Роберт Босвелл був працівником суду, деякий час обіймав посаду лорда Лева, герольдмейстера з 1795 по 1796 рік.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, TheStanding Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Page 365.