Ламберт Ломбард

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ламберт Ломбард
Lambert Lombard

Народження 1505[1][2][…]
Льєж, Священна Римська імперія
Смерть серпень 1566[4][5]
  Льєж, Священна Римська імперія
Країна Південні Нідерланди
 Єпископство Льєж
Жанр живопис, археологія, архітектура, педагогіка
Діяльність художник, архітектор
Покровитель Érard de La Marckd
Вчитель Мабюз і Ян ван Скорель
Відомі учні Франс Флоріс, Гендрік Гольціус, Willem Keyd, Домінік Лампсоніус, Lambert Zutman dit Suaviusd і Jean Rameyd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея Канади, Музей витончених мистецтв, Museum Catharijneconventd, Aartsbisschoppelijk Museumd, Ермітаж, Національний музей у Варшаві, Musée des beaux-arts de Lièged, Королівські музеї витончених мистецтв[6], La Boveried, Музей фюрера, Національний музей і Print Collectiond[7]

CMNS: Ламберт Ломбард у Вікісховищі

Ламберт Ломбард (нід. Lambert Lombard; 1505 або 1506, Льєж — серпень 1566 року, Льєж) — південноголландський живописець, гравер, архітектор, археолог, колекціонер, нумізмат, педагог, письменник, історик мистецтва епохи Ренесансу.

Les Femmes Vertueuses

Біографія[ред. | ред. код]

Диво з хлібом і рибою

Ламберт Ломбард народився у місті Льєжі. Мистецьку освіту здобув в Антверпені, звідти вирушив в Зеландію. Навчався у Яна ван Скорел і Яна Госсарта (Мобежского), з яким працював у Міддельбурзі.

У 1532 році він став придворним художником і архітектором.

Англійський кардинал Р. Поль узяв його з собою до Італії, де він розвинувся під впливом місцевих класичних майстрів, особливо, Мікеланджело і Рафаеля. У 1537—1538 працював у Римі. Повернувшись знавцем літератури, археології та теорії мистецтва, Л. Ломбард поселився в Лютте. У 1538—1566 рр. — у Льєжі. Повернувшись на батьківщину, художник заснував першу академію мистецтв на північ від Альп.

Творчість Ломбарда, як архітектора, вплинула на реконструкцію міста Льєжа в епоху Відродження.

Підписані ним малюнки зустрічаються в багатьох колекціях, а його композиції, відтворені іншими в гравюрі, нараховуються кількома десятками.

Робіт олійними фарбами, що безперечно йому належать, збереглося небагато. Приписувані йому картини у віденській, Мюнхен ській, Берлін ській і Ольденбург ській галереях, в Ермітаж і («Поклоніння волхвів» і «Богоматір з Немовлям»), у бельгійських громадських і приватних колекціях — всі сумнівні.

Одна з небагатьох — алегорія «Милосердя», картина, в якій відчувається слідування італійським зразкам, і «Автопортрет» дають наочне уявлення про творчість цього майстра. Полотно «Милосердя» визначене, як робота Ламберта Ломбарда, порівняно недавно. Дотримання італійським зразкам проявляється в ній так сильно, що довгий час її вважали твором італійського художника.

Творчість[ред. | ред. код]

Наскільки можна судити про художника за його малюнками і гравюрами, він був відмінний знавець перспективи і архітектурних стилів, умілий і тонкий рисувальник; наслідуючи корифеям італійського живопису, він не втратив, проте, нідерландського почуття форм.

Серед його учнів був Франс Флоріс, Хендрік Гольціус, Віллем Кей та інші.

Пам'ять[ред. | ред. код]

100-франкова банкнота Бельгії, з зображенням Ламберта Ломбарда.

Перед введенням євро в Бельгії була в обігу 100-франкова банкнота, з зображенням Ламберта Ломбарда.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]