Максим II (патріарх Константинопольський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Максим II
Народився 12 століття
Помер грудень 1216
Стамбул, Латинська імперія
Країна  Візантійська імперія
Діяльність священник
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Максим II (грец. Μάξιμος Β΄; д/н — 1216) — константинопольський патріарх з червня до грудня 1216 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив ймовірно з простолюдинів. Історики Георгій Акрополіт і Никифор Ксантопул вказують, що він був неосвіченим. Втім ймовірно це було відображенням ставлення знаті до простолюдина, що піднявся на вищий щабель. Був особистим духівником Феодора I Ласкаріса до того як той став імператором. Згодом обирається ігуменом монастиря Акойметої (Невсипущих),

В січні 1216 року після смерті патріарха Феодора II почалася боротьба за кандидатуру нового патріарха. Імператор Феодор I Ласкаріс не бажав надмірного підсилення знаті та вищого кліра, що перебралися з Константинополя. Тому його вибір впав на Максима. Ксантопул вказує, що Максим домігся впливу завдяки підтримці дружини та доньок імператора. Зрештою імператор зміг нав'язати собору свою волю, який в червні 1216 року обрав Максима новим патріархом.

Про діяльність відомо обмаль. Ймовірно стикався з саботажем вищого кліра, що бажало за патріарха Микиту Хоніата. Є свідчення, що Максим II якимито необережними діями спричинив конфлікт між імператором та містянами Нікеї. Також за дорученням Феодора I вів якійсь перемовини з представниками латинської імперії. Помер у грудні 1216 року. Новим патріархом став Мануїл I.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Vitalien Laurent: La chronologie des patriarches de Constantinople au XIIIer siècle (1208–1309). In: Revue des études byzantines. Band 27, 1969, S. 129–150.
  • George Akropolites Ruth Macrides, ed). The History. Oxford: University Press, 2007, pp. 159—161.