Микола II Хрисоверг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
св. Микола ІІ Хрисоверг
Печатка Миколи ІІ Хрисоверга
Святійший Вселенський Патріарх, Архієпископ Константинополя — Нового Рима
984 — 991
Церква: Константинопольська православна церква
Попередник: Антоній III
Наступник: Сісіній ІІ
 
Діяльність: священник
Національність: грек
Народження: невідомо
Смерть: 12 жовтня 991 або 16 грудня 992
Єп. хіротонія: 984

CMNS: Микола II Хрисоверг у Вікісховищі

Богослужіння Вселенського патріарха св. Миколи ІІ Хрисоверга, послів великого київського князя Володимира та імператора Василя ІІ в Константинополі 984~988 рік (Мініатюра 117 з Кенінгсберзького літопису[1])
Літургія Вселенського патріарха Варфоломія, та митрополита Київського Епіфанія в Стамбулі (Константинополі) 2019 рік

Микола II Хрисоверг (грец. Όικόλαος υ Χρυσοβέργης; ? — 16 грудня 991), також відомий як святий Микола ІІ Константинопольський — вселенський патріарх в 984–991 роках[2]. Святитель, співзасновник Київської митрополії.

Життя[ред. | ред. код]

Мало відомо про життя Миколи II. В 976 році будучи митрополитом Адріанопольським, він прийняв сповідь перед смертю імператора Іоанна I Цимісхія. Миколай став патріархом після примусової відставки патріарха Антонія III. Був патріархом під час правління імператора Василя II.

Переговори з київським князем Володимиром принесли православне християнство на землі Київської Русі. Згідно з «Повістю минулих літ», в 6496 році від сотворіння світу, тобто в 988 році, до Києва прибуло посольство Константинопольського патріарха Миколи II Хрисоверга, за участі якого відбулось масове хрещення містян у водах Почайни[3].

Він згадується в основному й за те, що поставив в 989 році Михайла Сирійського до Києва, який став першим київським митрополитом на запрошення київського великого князя Володимира. Це сталося після Хрещення Київської держави в 988 році. В 991 році патріарх Микола II в присутності імператора Василя II та київських послів служить в храмі Св. Софії в Константинополі.

Святий Микола ІІ висвятив великого Симеона Нового Богослова, коли цей духовний гігант був обраний настоятелем монастиря в Константинополі[4].

Він був великим і видатним ієрархом, і мирно увійшов до спокою в Царстві Божому.

Канонізація[ред. | ред. код]

Під час його предстоятельства відбулося диво одкровення[5] архангела Гавриїла до Карїса на Афоні, коли він наставив ченця славити Матір Божу молитвою «Достойно є». Посланник написав молитву на черепиці, що стала м'якою як віск під його рукою. Після цього дива черепиця була доставлена ​​до патріарха Миколи в Константинополь. Молитва «Достойно є» до сьогоднішніх днів використовується в християнстві грецького обряду (Православ'я).

Пізніше патріарх Миколай був канонізований — 16 грудня відзначається його день як Римо-католицькою церквою, так і Православною церквою.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Радзивіллівський літопис. Скани. Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 10 лютого 2019.
  2. Вселенські патріархи (список на сайті Константинопольського патріархату). Архів оригіналу за 27 січня 2020. Процитовано 4 лютого 2019.
  3. Цей день в історії : 28 липня 988 : Хрещення Русі. Цей день в історії (англ.). Архів оригіналу за 2 серпня 2018. Процитовано 25 липня 2019.
  4. St Nicolas Chrysoverges, Patriarch of Constantinople. [Архівовано 12 лютого 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Nicholas II of Constantinople [Архівовано 12 лютого 2019 у Wayback Machine.] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]