Феолепт II Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феолепт II Константинопольський
Народився 16 століття
Османська імперія
Помер не раніше 1597
Діяльність священник
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Феолепт II — патріарх Константинопольський з 27 лютого 1585 року[1] по квітень 1587 року.

Він був племінником патріарха Митрофана III. Він згадується як поважний, величний і знає турецьку мову[2]. Він був митрополитом Філіппопольським, і, хоч патріарх Єремія ІІ його любив, все ж змовився проти нього, співпрацюючи з Пахомієм. Коли Пахомій був скинутий синодом, вона обрала на його місце патріарха Феолепта[2]. Він був інтронізований Патріархами Александрії та Антіохії.

Перебуваючи в Молдавії та Валахії, збираючи гроші, Никифор, диякон вигнаного патріарха Єремії та хранитель престолу з травня 1586 по квітень 1587, зумів скинути його з престолу. Єремія повернувся на Престол і рішенням Синоду помилував Феолепта і відправив його в Іверію[2], щоб зібрати гроші в надто заборговану церковну скарбницю. Незрозуміло, чи Єремія повернувся на престол у 1586 році і як Патріарх дозволив Теолепто продовжити свою подорож, чи Теолепто продовжував бути Патріархом і пізніше зрікся престолу на користь Єремії. Однак ми знаємо, що в 1587 році він видав сігілліон на користь монастиря Сумела, невідомо, чи видав він її законно чи незаконно.

Зрештою, ми знаємо, що він примирився з Єремією II[3], якому він остаточно передав престол, і співпрацював з ним у 1590 році. Після цього ні його доля, ні час його смерті невідомі.

Він був останнім патріархом, резиденцією якого був монастир Паммакарістоу[2], перетворений на мечеть у 1586 році. Потім Патріархію перенесли до бідної церкви Богородиці у Влах-Сераї, де вона перебувала одинадцять років, до 1597 року.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Σάθας, 1870.
  2. а б в г Μανουήλ Γεδεών.
  3. Gudzi︠a︡k, Borys (2001). Crisis and reform : the Kyivan Metropolitanate, the Patriarchate of Constantinople, and the genesis of the Union of Brest. Cambridge, Mass.: Ukrainian Research Institute, Harvard University. с. 31, 39. ISBN 0-916458-92-X.

Джерела[ред. | ред. код]

Подальше читання[ред. | ред. код]

Попередник:
Пахомій II
Константинопольський патріарх
1585 —1586
Наступник:
Єремія II