Костянтин II Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин II Константинопольський
76-й Патріарх Константинопольський
8 серпня 754 — червень 766
Попередник: Анастасій
Наступник: Микита I
 
Діяльність: священник
Народження: невідомо
Смерть: 7 жовтня 768(0768-10-07)
Константинополь

Патріарх Костянтин II (грец. Πατριάρχης Κωνσταντῖνος Β´) (невідомо — жовтень 767, Константинополь) — Патріарх Константинопольський в 754766 роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Був єпископом Сіллейським (у складі Пергської митрополії). Зведений на константинопольську кафедру після смерті патріарха Анастасія на іконоборчому соборі 754 року за волею імператора Костянтина Копроніма: "взявши за руку Костянтина ченця, потім єпископа Сіллейського і, помолившись, голосно сказав: "Многая літа Костянтину, вселенському патріарху.[1] Дотримувався іконоборчих поглядів. За волею імператора Костянтина публічно приніс клятву що не дотримується шанування ікон і потім імператор, за повідомленням літописця, «спонукав патріарха з ченця перетворитися на бенкетуючого, прикрашеного вінком, їсти м'ясо і слухати кіфардів на царському обіді»[2] .

Запекла іконоборча політика Костянтина Копроніма, знущання з ченців на іподромі і страти викликали ремствування патріарха і він почав симпатизувати шанувальникам ікон. За це, за доносом, у червні 766 року він був скинутий і засланий імператором на Принцеві острови. Пізніше колишній патріарх був повернутий до Константинополя, анафемований іконоборцями, підданий катуванням і провезений зі знущаннями містом на віслюку. 7 жовтня 768 року патріарх Костянтин був обезголовлений на звичайному місці страт, а його тіло скинули в яму.

Незважаючи на це патріарх Костянтин II на Другому Нікейському соборі в 787 році був анафемований за підтримку іконоборцям.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Феофан Сповідник. Хронография. л. м. 6245, р. х. 745 (754)
  2. Константиново гонение // Карташев А. В. Вселенские соборы. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 28 червня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]