Неофіт II Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неофіт II Константинопольський
Народився 16 століття
Афіни
Помер не раніше 1612
Константинополь
Діяльність священник
Знання мов новогрецька
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Неофіт II — патріарх Константинопольський з 1602 по 1603 та з 1607 по 1612 роки.

Він був афінянином і описаний як вчений ієрарх, з чеснотами та відданістю церковному порядку. В 1597–1602 роках був митрополитом Афін. У березні 1602 року він був обраний Вселенським патріархом[1], змінивши свого суперника Матвія II. У січні 1603 р. він був звинувачений у різних скандалах і скинутий. Був засланий на Родос, а потім у Синайський монастир.

15 жовтня 1607 року він був переобраний Патріархом, змінивши Рафаїла II, який пішов у відставку. Неофіт займався адміністративними та фінансовими питаннями. Він намагався покращити фінанси Патріархії, наклавши на єпископів своєї юрисдикції надзвичайний збір Синодиком. Ремонтував і Патріарший будинок. Його політика була антитурецькою і пропапською. 6 серпня 1608 року він надіслав Папі Павлу V визнання віри, яким прийняв папський примат. У 1609 році він надіслав суворо конфіденційного листа королю Іспанії Філіппу III з проханням організувати кампанію для звільнення православних від турків.

Його пропапська політика, а також економічні заходи, які він вжив, викликали незручність у народі, але також створили ворогів, таких як Максим Пелопоннеський і Кирило Лукаріс, яким вдалося вигнати його з престолу. Після п'ятирічного патріарства, в жовтні 1612 року, після суду було вирішено знову заслати його на Родос[1]. Однак патріархом був обраний його протеже Тимофій Мармарінос, тому рішення не було виконано, і він залишився в Константинополі. За іншою версією, він помер у 1612 році, і наглядачем став Кирило Лукаріс. Похований у Халках.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Γεδεών, Μανουήλ (1885). Πατριαρχικοί Πίνακες: Ειδήσεις ιστορικαί βιογραφικαί περί των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως: από Ανδρέου του Πρωτοκλήτου μέχρις Ιωακείμ Γ' του από Θεσσαλονίκης, 36-1884. Κωνσταντινούπολη: Lorenz & Keil.
  • Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού
  • Προκόπιος Τσιμάνης (1981). Από υψηλή σκοπιά οι Πατριάρχαι Κωνσταντινουπόλεως, τόμ. Α. с. 192—195.
Попередник:
Матвій II
Константинопольський патріарх
1602 —1603
Наступник:
Матвій II
Попередник:
Рафаїл II
Константинопольський патріарх
1607 —1612
Наступник:
Кирило І