Серафим I Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серафим I Константинопольський
Народився 17 століття
Акарнанія, Греція
Помер 18 століття
Афон, Айон-Орос[d], Греція
Країна Османська імперія
Діяльність священнослужитель
Знання мов турецька
Суспільний стан духовенство
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Серафим I — Вселенський Патріарх у 1733–1734 роках .

Він походив з Акарнанії[1] і народився в селі Кастанія Аграфона[2]. Його називають лагідним і добре освіченим[1], володарем мови, затятим проповідником і ревностним церковним чином, хоча інші сучасники вважали його лицеміром[2].

Був митрополитом Дристри. Близько 1726 р. обраний митрополитом Нікомідійським, а в березні 1733 р. — патріархом. Він не був популярним і 1 січня 1734 року на нього було скоєно замах, оскільки після служби невідомий напав на нього з ножем і легко поранив[1].

Під час свого патріаршества Марк Ефеський був проголошений святим. Крім того, під час його перебування турки тиснули на нього, щоб він надав вірменам освячення Зоодохоса Пігі та Гробу Господнього[1]. Він не піддався цьому тиску, внаслідок чого припинив діяльність у червні[2] або вересні 1734 року. Він був засланий на Лемнос, а пізніше відправився на гору Афон, де прожив до самої смерті.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Γεδεών, Μανουήλ (1885). Πατριαρχικοί Πίνακες: Ειδήσεις ιστορικαί βιογραφικαί περί των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως: από Ανδρέου του Πρωτοκλήτου μέχρις Ιωακείμ Γ' του από Θεσσαλονίκης, 36-1884. Κωνσταντινούπολη: Lorenz & Keil.
  • Κούμας, Κωνσταντίνος Μ. (1831). Ιστορίαι των ανθρώπινων πράξεων, από των αρχαιοτάτων χρόνων έως των ημερών μας, τόμος Ι΄. Процитовано 26 Ιουνίου 2022.
Попередник:
Єремія III
Константинопольський патріарх
1733–1734
Наступник:
Неофіт VI