Гавриїл IV Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гавриїл IV Константинопольський
Народився 18 століття
Ізмір, Анатолія, Османська імперія
Помер 29 червня 1785(1785-06-29)
Константинополь
Діяльність православний священник
Знання мов новогрецька
Посада Константинопольський патріархат і Metropolitan of Old Patrasd
Конфесія православ'я

Патріарх Гавриїл IV (грец. Πατριάρχης Γαβριήλ Δ΄; розум. 29 червня 1785) — Константинопольський Патріарх, який займав престол з 1780 по 1785 роки.

Біографія[ред. | ред. код]

Гавриїл народився у місті Смирна в аристократичній родині. Там же здобув освіту і служив у клірі митрополита Неофіта, який у 1767 році хіротонізував Гавриїла в сан єпископа Мосхонісії.

Потім Гаврило був митрополитом Янини, а у квітні 1771 року став єпископом Стародавніх Патр. Він завжди дотримувався церковного порядку і послідовності.

У 1780 році Гаврило був обраний Патріархом Константинопольським. Він допоміг відновити авторитет Афанасію Паріосу, вигнаному з Афона за участь у суперечках про кутя та панахиди у неділю.

Найбільш значущими адміністративними розпорядженнями Гавриїла IV були: дозвіл православним християнам в Індії одружуватися з іновірцями, визнання за Синайським монастирем юрисдикції Єрусалимського патріарха (1782), затвердження в монастирі преподобного Ксенофонта на Афоні товариського. Також патріарх приділяв багато уваги благоустрою ставропігійних монастирів та народних шкіл, надавав підтримку грецьким громадам Західної Європи.

Гавриїл IV помер 29 червня 1785 року і був похований в одній могилі з його попередником, Софронієм II, у дворі церкви Асоматон (Архангелів) у Великій Силі (нині село Арнавутка в передмісті Стамбула).

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
Софроній ІІ
Константинопольський патріарх
1780–1785
Наступник:
Прокопій I