Антим III Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антим III Константинопольський
Народився 1762
Наксос, Османська імперія
Помер 1842
Ізмір, Айдин, Османська імперія
Діяльність православний священник
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Анфім III (1762 — 1842) — Вселенський Патріарх у 1822–1824 роках .

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з Короніди (Коміакі) з Наксоса, де народився в 1762 році Його батько був священником у цьому селі і походив з Пелопоннесу (Лаконія, Спарта[1]). Його прізвище було Хоріанопулос. Був дияконом Патріархату за часів Патріархату Неофіта VII і великим архідияконом з 1791 року. Потім він обійняв посаду привратника, а в квітні 1797 року став першим радником митрополита Смирнського Григорія[2].

У травні 1797 року обраний митрополитом Смирненським як наступник Григорія, якого обрали патріархом як Григорія Великого. 20 жовтня 1821 року обраний митрополитом Халкедонським[2] (1821–1822). У помсту за поширення грецької революції турки заарештували його разом з іншими ієрархами і ув'язнили на 7 місяців у підземеллях найдикішої в'язниці Стамбула. У 1822 році, після повішення Григорія V і нетривалого сходження на Вселенський престол Євгенія II, який помер від катувань турками, Антим, який все ще перебував у в'язниці[2], був обраний патріархом у важку епоху через Грецьке революцію.

Як патріарх, він зумів зберегти незалежність Кіпрської архієпархії та її привілеї в той час, коли османи стратили духовенство та мирян, а навіть синодальні ієрархи виступали за скасування архієпархії. Антим також відмовив журналу English Protestant Lives у публікації Патріаршої друкарні перекладу Святої Біблії в початковій школі.

У 1824 році султан скинув Антима III через те, що він відмовився співпрацювати з ним проти грецької революції та за звинуваченням у тому, що звільнення Белградської та Ужицької митрополій, які були початковим ядром незалежної Сербської церкви, також виступає за політичну незалежність сербів від Османської імперії. Він був одним із найулюбленіших Патріархів ХІХ століття[2] і його скидання супроводжувалося дводенними демонстраціями натовпу на подвір'ї Патріархату під гаслом «Хочемо Антима» (Antimozu isteriz)[2].

Після його відставки він знайшов притулок у Хрисуполі (Скутарі), а потім був засланий до монастиря Тімія Продрома в Кесарії Каппадокійській. Після багатьох місяців заслання та багатьох труднощів, які похитнули його здоров'я, у грудні 1825 року султан дозволив йому повернутися до Смирни. Там він зупинився в невеликій квартирі в Пано Махаласі і часто брав участь у місцевому церковному житті. Він навіть служив вікарієм Смирненської єпархії в 1831 і 1833 роках. Він помер у 1842 році в грецькій лікарні Смірни і заповів все своє майно храмам і поважним закладам міста. Його величні похорони здійснив митрополит Ефеський Антим і був похований у церкві Іоанна Богослова, де до малоазійської катастрофи збереглася велика його ікона.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Νίκος Λεβογιάννης «Κωμιακή» τ. Α΄(1995)
  2. а б в г д Χαμχούγιας, 2006.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вселенський Патріархат Αρχειοθετήθηκε
  • Енциклопедія еллінського світу Αρχειοθετήθηκε
  • Χαμχούγιας, Χρήστος (2006). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ΣΤ' ο Φουρτουνιάδης εν μέσω εθνικών και εθνοφυλετικών ανταγωνισμών, διδακτορική διατριβή. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Попередник:
Євгеній II
Константинопольський патріарх
1822–1824
Наступник:
Хрисант І