Феолепт I Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феолепт I Константинопольський
Народився 15 століття
Епір
Помер грудень 1522
Діяльність священник
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Феолепт I — Вселенський патріарх у 15131522 роках.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Він походив з Криту чи Епіру. Його духовний отець Пахомій І допоміг йому стати митрополитом Янінським. Після смерті Пахомія, приблизно в середині 1513 року, Феолепт поїхав до Адріанополя, де проживав султан Селім I, і заплатив йому грошовий внесок у розмірі 4000 флоринів[1], за допомогою якого він отримав патріаршу грамоту, до його законного обрання Святим Синодом.

Він організував роботу митрополитів Адріанопольського і Самоського. Особливо він піклувався про допомогу церквам Дунайського регіону, а також Руській Церкві. Він відправив до Русі митрополита Григорія Іоанінського разом з монахами Пантелеймонівського монастиря та Максимом Греком, які зібрали кошти та переклали багато книг.

Під час його патріархату велася Османсько-мамлюцька війна (1516–1517), в результаті якої до Османської імперії були приєднані Сирія, Палестина та Єгипет. Таким чином Александрійський, Антіохійський та Єрусалимський патріархати також опинилися в межах османської території, яка зберегла свою давню автономію, але де-факто опинилися під впливом Константинопольського патріарха, який був близьким до султана і, по суті, політичним представником усіх християн імперії за системою міллету. Використовуючи, наприклад, свої особисті стосунки з султаном Селімом I, Феолепту вдалося запобігти захопленню паломництв до Гробу Господнього в 1517 році, після вигнання мамлюків з Єрусалиму. Цей вплив Вселенського Патріархату зберігався і посилювався протягом наступних століть, особливо у виборах Патріархів.

У 1520 році Феолепт врятував християн Стамбулу від насильницького навернення в іслам, яке запланував Селім. У той період усі християнські кам'яні церкви були конфісковані, за винятком Паммакарістос і Мукліо, і було дозволено будувати церкви лише з дерев'яними дахами. Зрештою, він чинив опір діям Папи на Криті та Валахії.

У 1522 році, після смерті Селіма, Феолепта звинуватили в аморальному приватному житті[2] . Був скинутий і наказаний судитися синодальним судом, але не встиг він постати перед судом, як раптово помер. Його поховали біля храму Паммакарістоса, біля гробниці його попередника Пахомія.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вселенський Патріархат Αρχειοθετήθηκε
  • Προκόπιος Τσιμάνης (1981). Από υψηλή σκοπιά οι Πατριάρχαι Κωνσταντινουπόλεως, τόμ. Α΄. с. 117—126.
  • Κοµνηνός Υψηλάντης, Αθανάσιος (1870). Εκκλησιαστικών και πολιτικών των εις δώδεκα, Βιβλίον Η, Θ΄και Ι΄ ήτοι Τα µετά την Άλωσιν (1453-1789), (Εκ χειρογράφου της ιεράς µονής του Σινά). Κωνσταντινούπολη: εκδιδόντος Αρχιµ. Γερµανού Αφθονίδου Σιναΐτου.
  • Bekker, August Immanuel (1849). Historia Politica et Patriarchica Constantinopoleos; Epirotica. Bonn.
Попередник:
Пахомій I
Константинопольський патріарх
1513 —1522
Наступник:
Єремія I