Осєчкін Володимир Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Осєчкін Володимир Валерійович
Народився 14 червня 1981(1981-06-14) (42 роки)
Самара, СССР
Громадянство Росія Росія
Діяльність підприємець, правозахисник
Alma mater Самарський державний університет
У шлюбі з Каміла Рахматулліна
Нагороди Срібна кнопка YouTube

Володимир Валерійович Осечкін (нар. 14 червня 1981, Куйбишев) — російський правозахисник, колишній підприємець. Засновник громадського проєкту «Гулагу-ні!». У 2015 році емігрував до Франції, де потім став одним із засновників асоціації New Dissidents Foundation (NDF, укр. — Фонд Нові дисиденти).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Дід Володимира Осечкіна входив до складу радянської номенклатури[1].

Батьки Володимира — представники радянської інтелігенції: батько — журналіст, мати — лікарка — кардіолог[1].

Володимир Осєчкін народився в 1981 році в Куйбишеві, Російської РФСР[1].

У Росії[ред. | ред. код]

Дитинство та юність Володимира проходило під час розпаду СРСР, «бандитських 1990-х років» у новій Росії. Навчаючись у школі, Володимир Осєчкін заробляв гроші миттям машин, організацією вікторини, торгував дизельним паливом[2]. За його словами, щоб протистояти місцевим бандитам, мріяв потрапити на роботу «в органи», найкраще у ФСБ[1].

Вступив на юридичний факультет Самарського університету[1]. Паралельно продовжував підробляти підприємництвом, продавав порцелянові сервізи[1].

На початку 2000-х років студента Володимира Осечкіна було заарештовано в Самарі за звинуваченням «у вбивстві». З нього намагалися вибити зізнання, проте адвокат допоміг йому довести свою непричетність та його звільнили після трьох місяців тримання під вартою. Розчарувавшись у юридичній системі Росії, Осєчкін пішов із Самарського університету, не закінчивши навчання. Остаточно вирішивши зайнятися підприємницькою діяльністю, Володимир переїхав до Москви, зайнявся перепродажем уживаних іномарок у регіони[1][2][3][4].

В 2004 році Володимир Осєчкін відкрив свій автомобільний торговий центр «Бестмоторс» під Красногорськом в Московській області[5].

До 2007 року підприємець Осєчкін вже володів кількома автосалонами та пейнтбольним клубом. У 2007 році місцевий Департамент економічної безпеки МВС розпочав перевірку його автосалонів, а сам Володимир Осєчкін отримав відомості, що проти нього хочуть порушити справу про «шахрайство», але він може відкупитися, якщо дасть хабар[2]. Володимир, будучи впевненим у чистоті свого бізнесу, відмовився, проте співробітники МВС почали тиснути на співробітників салону і вони погодилися продати кілька автомобілів «мимо каси»[6]. За це Осєчкін був звинувачений в «економічних злочинах» (статті 159 ч. 4, ст. 160 ч. 4 та ч. 3 та ст. 174-1 ч. 4 КК РФ), затриманий і надовго поміщений у СІЗО. Перебував у Бутирському, Коломенському, Можайському ізоляторах, у СІЗО-4 у Медведкові. Перебуваючи в ув'язненні, постійно писав скарги на безчинства в ізоляторі та порушення його прав, а також на організаторів його ув'язнення, які в результаті самі були засуджені за одержання хабарів[7][1].

Я оберігав себе, щоб вийти на волю, одягти сорочку з краваткою і знову стати бізнесменом.[1]

У 2010 році довгу процедуру слідства було закінчено, і Володимир Осєчкін був формально засуджений «на 7 років позбавлення волі». Через рік був звільнений за УДВ, провівши в ув'язненні загалом 4 роки[1].

У 2011 році, після звільнення, познайомившись з Ольгою Романовою, чоловік якої — підприємець Олексій Козлов на той час також був звинувачений «у шахрайстві» і був ув'язнений, Володимир Осєчкін швидко увійшов у середовище російських опозиціонерів та правозахисників, брав участь у діяльності руху «Русь сидяча». У тому ж році Осєчкін створив свій власний громадський проєкт « Гулагу-ні!», основною діяльністю якого стала протидія катуванням, корупції в російській пенітенціарній системі та захист прав ув'язнених у російських пенітенціарних установах[8][7].

У 2012 році Володимир Осєчкін ініціював появу в Росії послуг зі страхування ув'язнених[9]. Осєчкін дотримувався позиції неприпустимості втручання спецслужб будь-яких країн у роботу пенітенціарної виправної системи та у вільне волевиявлення цивільного населення своїх та інших країн, виступив проти протестів на Болотній площі, вважаючи, що багато діячів російської «несистемної» опозиції перебувають під « грантовим» впливом іноземних спецслужб. Тоді ж, через цю свою позицію, Володимир розійшовся у поглядах і конфліктував з Ольгою Романовою та багатьма «старими правозахисниками»[1]:

Це елітарна тусовка, через сформовану субкультуру у них не прийнято хвалити владу, навіть якщо вона зробила щось гарне.[1]

У 2013 році Володимир Осєчкін став координатором проєкту «Йополіс» Максима Ноготкова у зв'язках з недержавними структурами[10][8].

Володимир Осєчкін у 2014 році

У 2014 році Володимир Осєчкін був запрошений і став керівником робочої групи Держдуми РФ з розвитку громадського контролю та захисту прав громадян у місцях примусового тримання, експертом робочої групи зі сприяння громадської наглядової комісії у Раді при президентові з прав людини. Ставши частиною офіційних владних структур РФ, Осєчкін підтримував російський закон про іноземних агентів, чим продовжував викликати невдоволення багатьох «грантових» опозиціонерів та «старих правозахисників», які звинувачували його в «шахрайстві від правозахисту», "співпраці з ФСБ " та у «прагненні підчинити під себе та під силовиків правозахист у Росії». Однак сам Осечкін до складу громадської наглядової комісії тоді не входив через свою непогашену судимість[1][11][8].

У 2014 році Володимир Осєчкін стверджував про втручання західних спецслужб у події в Україні і активно виступав із засудженням Євромайдану та зміни влади в Україні в лютому 2014 року, вітав анексію Росією Криму, взяв участь в акціях «Антимайдану» в Росії. Пізніше він почав виправдовувати свій рашизм «впливом антиукраїнської пропаганди російських ЗМІ», якої він нібито не міг оминути[3][4].

Проте згодом у Осєчкіна відбувся конфлікт з офіційною владою. За його словами це сталося через його намагання «запобігати гранд-корупції серед високопоставлених російських чиновників». 29 червня 2014 року на російському телеканалі НТВ було випущено фільм-«розслідування» « Лівозахисники», яким проти Володимира Осєчкіна було розпочато кампанію дискредитації[12][13].

Я вже більше року ходжу на волосину від посадки, займаюся найгострішими питаннями, з одного боку я увійшов у сферу інтересів злодіїв, з іншого — оперативного управління ФСВП, і ні тим, ні тим спуску не даю і не даю їм розпоряджатися долями людей.[14]

Співробітники проєкту «Гулагу-ні!» тоді вважали, що остаточною причиною невдоволення влади стало втручання робочої групи Осєчкіна у 2015 році у справу Євгенії Васильєвої[15][16]. Зоя Свєтова та інші «старі правозахисники» припускали, що справжньою причиною невдоволення влади стало втручання робочої групи Осєчкіна у 2015 році у справу про вбивство Бориса Нємцова, а саме те, що Володимир Осєчкін, дізнавшись, що до обвинувачених у справі про вбивство Бориса Нємцова застосовували тортури, попросив своїх підлеглих, які працювали в його групі і в той же час були членами громадської наглядової комісіїгромадської наглядової комісії Москви Єву Меркачеву та Андрія Бабушкіна, вирушити до СІЗО « Лефортово» для перевірки цієї інформації[8].

У 2015 році проти Володимира Осєчкіна було порушено нову кримінальну справу за статтею «про шахрайство», а також посилено кампанію дискредитації, в яку поступово були залучені користувач веб-сайту «Гулагу-ні» Денис Солдатов, який став давати свідчення проти Осєчкіна, а потім також і деякі діячі російської «системної» і «несистемної» опозиції, такі як голова ЗНК Москви Антон Цвєтков, глава «Русі Сидячої» Ольга Романова[17][16], Зоя Светова, Олег Лур'є тощо[18][19][20][21][22].

У вересні 2015 року Володимир Осєчкін, після проведених у нього обшуків, був змушений евакуюватися з Росії до Європи, в чому йому, в тому числі, надав допомогу підприємець і правозахисник П'єр Афнер[23].

У Франції[ред. | ред. код]

Оселившись у Франції, Осєчкін продовжив за кордоном правозахисну діяльність та керівництво проєктом Gulagu.net[23][24][3][4].

У 2020 році в Росії було ухвалено заочне рішення про арешт Володимира Осєчкіна. Сам Осєчкін пов'язує кримінальне переслідування зі своєю правозахисною діяльністю[25].

У лютому 2021 року Осєчкін став одним із засновників асоціації New dissidents foundation (укр. «Фонд Нові дисиденти»; «NDF»)[26]. У жовтні 2021 року Осєчкін відіграв ключову роль в евакуації з Росії та Білорусії білоруського інформатора Сергія Савельєва, який передав організації Gulagu.net копію електронного архіву з комп'ютерної мережі Федеральної служби виконання покарань Росії зі свідченнями катувань ув'язнених. 12 листопада 2021 року МВС Росії повторно оголосило Осєчкіна в розшук[27][28][29].

8 лютого 2022 року Володимир Осєчкін розповів, що йому надійшли погрози вбивством. Цю інформацію він отримав від двох джерел із Росії та чеченської діаспори у Франції[30].

Маючи у Франції можливість вільно знайомитися з різними точками зору на події, Осєчкін поступово змінив своє ставлення до Євромайдану в Україні і в лютому 2022 року зайняв тверду позицію засудження військового вторгнення РФ в Україну. У серпні 2022 року Володимир Осєчкін допомагав евакуації з Росії учасника військового вторгнення РФ в Україну російського десантника Павла Філатьєва, який написав автобіографічну антивоєнну книгу « ZOV 56» і засудив російсько-українську війну[31][32].

У вересні 2022 року Володимир Осєчкін повідомив, що на нього була здійснена спроба замаху, в якій брав участь снайпер. Після цього владою Франції Осєчкіну була виділена спеціальна охорона[33][34].

23 вересня 2022 Осєчкін, спільно з П'єром Афнером провели міжнародний прямий ефір з приводу розпочатої в Росії мобілізації. До прямого ефіру, телефоном, приєднався Павло Філатьєв. Всі учасники прямого ефіру російською та французькою мовами звернулися до своїх глядачів, різко засудили ескалацію військових зусиль РФ у війні з Україною та поділилися своїм досвідом та порадами з усіма бажаючими евакуюватися з Росії[35].

29 березня 2023 року Володимир Осєчкін повідомив, що проєкт New dissidents foundation припиняє евакуацію з Росії військових і силовиків, які виступили проти вторгнення в Україну. Причиною стало інтерв'ю Павла Філатьєва — десантника, який, повернувшись із війни в Україні, написав книгу « ZOV 56» із критикою російської армії та був вивезений із країни. В інтерв'ю шведському журналісту Філатьєв сказав, що низка затриманих ним та його товаришами по службі українців у подальшому були вбиті. Через не повідомлення цієї інформації раніше, у тому числі в книзі, цей факт було сприйнято як приховування інформації про причетність до скоєних військових злочинів[36][37][38][39].

18 квітня колишній ув'язнений Азамат Улдаров заявив про шантаж з боку Володимира Осєчкіна, який, за його словами, погрожував опублікувати відео зі знущаннями над ним у туберкульозній лікарні під час відбування покарання та вимагав від нього зачитувати слова під диктовку під час інтерв'ю[40]. Після повідомлення Улдарова агентству ФАН Осєчкін справді виклав відео зі знущаннями[41].

3 травня 2023 року Володимир Осечкін провів інтернет-трансляцію, під час якої зачитував тривожні повідомлення від слухачів, що розігрували його, про підготовку ядерних ударів. Він зрозумів, що його розігрують лише тоді, коли про це заявили самі відправники листів[42].

Родина[ред. | ред. код]

  • Дружина — Камілла Рахматуліна[43].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п Ирина Чевтаева (28 жовтня 2013). Владимир Осечкин: с вещами в Госдуму. www.sovsekretno.ru (рос.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  2. а б в Ксения Леонова (5 вересня 2011). Честное вымя. Коммерсантъ (рос.). Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  3. а б в Большой разговор Владимира Осечкина с Владимиром Золкиным обо всём… Gulagu.net. 29.10.2022
  4. а б в Большой разговор Владимира Осечкина с Владимиром Золкиным обо всём… YouTube. 29.10.2022
  5. Анастасия Кириленко (22 серпня 2011). Предприниматель Владимир Осечкин — о сайте Gulagu.net. Радио Свобода (рос.). Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  6. Герман Петелин (12 липня 2012). Главному следователю Красногорска нашли еще три статьи. Известия (рос.). Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  7. а б Ольга Романова (18 серпня 2011). Как бы успехи как бы гражданского общества. Ведомости (рос.). Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  8. а б в г О Владимире Осечкине. Зоя Светова
  9. Без страховки и упрека. «Коммерсантъ» (рос.). 11 листопада 2016. Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  10. Миронов выступил за амнистию по делу о беспорядках в колонии Копейска. РИА Новости (рос.). 20131125T1801. Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  11. Общественная палата и СПЧ обсудят этический кодекс правозащитника — ПОЛИТ.РУ. m.polit.ru (рос.). Архів оригіналу за 10 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  12. «Левозащитники» (16+) // НТВ. 29.06.2014
  13. «Левозащитники» (16+) // НТВ от 29.06.2014 на канале Gulagu.net
  14. О Владимире Осечкине. Зоя Светова
  15. В прокуратуру поступили десятки жалоб на освобождение Васильевой
  16. а б Представителей Gulagu.net подозревают в мошенничестве. Газета.ру
  17. Досье. Антон Цветков. Родился в семье сотрудников Комитета госбезопасности // rucriminal.info
  18. Следователи СК провели обыски у Владимира Осечкина и Дениса Солдатова, которые называют себя правозащитниками НТВ. 09.09.2015
  19. В столице следователи провели обыск в квартире известного правозащитника РенТВ. 09.09.2015
  20. Хроники ГУЛАГа 21 века. Часть 2. «Стукачи». Как спецслужбы вербовали Владимира Осечкина, Дениса Солдатова и Антона Дроздова // Gulagu.net. 12.07.2019
  21. О Владимире Осечкине, мошеннике от правозащиты // Зоя Светова. 2016
  22. «Правозащитник» из Биаррица или как «застраховать» заключенных // Олег Лурье. 06.06.2018
  23. а б Андрей Гридасов, Александр Раскин (21 жовтня 2015). Основатель Gulagu.net покинул Россию, опасаясь ареста. Известия (рос.). Архів оригіналу за 31 травня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  24. Суд отказал в аресте подозреваемого в мошенничестве основателя Gulagu.net. Interfax.ru (рос.). 30 червня 2018. Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  25. Живущий во Франции основатель Gulagu.net заочно арестован московским судом. interfax.ru (рос.). 3 липня 2020. Архів оригіналу за 21 лютого 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  26. Informations générales sur NEW DISSIDENTS FOUNDATION
  27. Кто такой Сергей Савельев и почему его разыскивает полиция? // «Аргументы и Факты». 23.10.2021 (рос.). Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021.
  28. Veronika Dorman, photo Samuel Kirszenbaum. Sergueï Saveliev, le goût âcre du goulag. Libération (фр.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2021. Процитовано 30 жовтня 2021.
  29. Основатель Gulagu.net Владимир Осечкин снова объявлен в розыск — Газета.Ru | Новости. Газета.Ru (рос.). Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 13 листопада 2021.
  30. Основатель Gulagu.net Осечкин сообщил об угрозах убийством. «Коммерсантъ» (рос.). 8 лютого 2022. Архів оригіналу за 8 лютого 2022. Процитовано 8 лютого 2022.
  31. Десантник РФ, осудивший агрессию против Украины, уехал из России. Радио Свобода (рос.). Процитовано 20 вересня 2022.
  32. «Испугались, что не смогут выехать»: почему и куда бегут из России. Утро Февраля (рос.). 17 серпня 2022. Процитовано 20 вересня 2022.
  33. Во Франции совершено покушение на основателя Gulagu.Net Владимира Осечкина. newtimes.ru (рос.). Процитовано 20 вересня 2022.
  34. Спасла случайность: на основателя Gulagunet во Франции покушались. 24 Канал (рос.). Процитовано 20 вересня 2022.
  35. Pavel Filatev. Pierre Haffner. Vladimir Osechkin. Эвакуация от «частичной могилизации» Путина // Gulagu.net. 23.09.2022
  36. Han vittnade om kaos i Putins armé – lever nu gömd i Paris. DN.SE (швед.). 25 лютого 2023. Процитовано 31 березня 2023.
  37. Осечкин спорит с бежавшим десантником Филатьевым в прямом эфире. Зачем тот скрыл убийства украинцев? (ru-RU) . Процитовано 31 березня 2023.
  38. Проект Gulagu.net приостановил программу «эвакуации» из РФ раскаявшихся силовиков: один из них оказался причастным к военным преступлениям. Настоящее Время (рос.). Процитовано 31 березня 2023.
  39. Gulagu.net приостановил программу эвакуации военных из России. Радио Свобода. 29 березня 2023. Процитовано 31 березня 2023.
  40. Воевавший в ЧВК «Вагнер» экс-заключённый рассказал о шантаже со стороны Gulagu.net. rambler.ru. 18 квітня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  41. Осечкин опубликовал видео с изнасилованием бывшего бойца ЧВК Вагнера Улдарова. ridus.ru. 18 квітня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  42. Блогер Осечкин во время стрима поверил розыгрышу о ядерном ударе. iz.ru. 4 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  43. СКР провел обыски в квартирах правозащитников – DW – 09.09.2015. dw.com (рос.). Процитовано 26 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]