Південно-Західна Русь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південно-західні руські князівства на момент монгольської навали 1237—1240

Південно-Західна Русь (у істориків XIX століття також у формі Південно-Західна Росія[1]) — поширене в російській та українській[2][3] історичній літературі сукупне позначення Київської, Галицької, Волинської, Подільської та Чернігово-Сіверської земель, а також Буковини та Закарпаття[4].

Застосовується до періоду феодальної роздробленості Русі, а також до епохи приналежності цих земель до Великого князівства Литовського та Польського королівства1569 — Речі Посполитої), Угорщини та Молдови.

При описі східнослов'янської міграції відомий історик Василь Ключевський протиставляє Південно-Західну Русь Північно-Східній, відзначаючи першу як джерело міграційних процесів домонгольського часу, її розорення степовими кочівниками, зниження політичного значення, а також подальшу долю під владою Литви та Польщі, відмінну від долі північно-східних руських земель[5].

Термін Південно-Західна Русь часто використовується в контексті другого етапу Батиєвої навали в 1239-1240[6], що послідувала за походами в Північно-Східну Русь в 1237-1238.

У деяких авторів зустрічається також використання поняття Південно-Західна Русь в більш вузькому сенсі, стосовно тільки до Галицько-Волинського князівства[7]. Землі середнього Подніпров'я при такому слововживанні звуться, як правило, Південною Руссю.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергій Соловйов Навчальна книга російської історії. Москва, друкарня В. Грачова, 1860.
  2. Котляр М. Ф. Південно-Західна Русь в європейській політиці ХІІ–ХІІІ ст. // Україна в Центрально-Східній Європі: З найдавніших часів до кінця XVIII ст. — Вип. 3 / НАН України. Ін-т історії України; Відп. ред. В. А. Смолій. — К., 2003.– 426 с.
  3. Зоценко В. М. Скандинавські артефакти Південно-Західної Русі // Стародавній Іскоростень і слов'янські гради VIII—X ст Збірка наукових праць. — Київ: Корвін Пресс, 2004. — 320 с. — ISBN 966-8193-04-0
  4. Шабульдо Ф. М. oFM/index.html Землі Південно-Західної Русі в складі Великого князівства Литовського[недоступне посилання]. — К .: Наукова думка, 1987
  5. Ключевский В. В. Исторические портреты М.: Яуза, 2008 год
  6. Западная Европа и Русь в период раздробленности. Социальная сеть работников образования Nsportal.ru. Материал по истории (10 класс). {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  7. Ігор Фроянов, Андрій Дворниченко Міста-держави Стародавньої Русі. — Л .: Видавництво Ленінградського університету, 1988

Література[ред. | ред. код]