Святослав (єпископ Луцький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єпископ Луцький
1404 — 1410
Помер 1410
Відомий як католицький священник, католицький єпископ
Професія священник
Релігія католицтво

Святослав (? – 1410) – єпископ РКЦ, римо-католицький священник, кармеліт, єпископ Луцький.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ймовірно, Святослав був чехом, однак не можна виключати можливість його польського походження.

Син Ярослава. Приєднався до Ордена Кармелітів, швидше за все, у Празі. Після року новіціату став релігійним професором.

У документі папи Боніфація IX від 15 листопада 1392, в якому Святослав був призначений папським капеланом, згадується про нього як професора.

У 1399 за підтримки папи отримав пресвітерство у Радчіце.

Можливо, Святослав приїхав до Польщі у зв’язку із закладенням монастирів кармелітів у Кракові та Познані Ядвігою та Владиславом ІІ Ягайлом.

12 травня 1404 папа Боніфацій IX призначав Святослава єпископом Луцьким (в якості суфрагана Галицької архидієцезії). Відсутня інформація, від кого і коли Святослав приймав єпископське рукоположення.

Це призначення папи зустрілося з опозицією польського короля Владислава ІІ Ягайла, великого литовського князя Вітовта та єпископа Володимирського Гжегожа Бучковського, оскільки дестабілізувало церковні відносини на Волині, що належала до Володимирської єпархії. Вітовт бачив у призначенні нового єпископа можливість відсторонення частини Волині від Литви на користь Польщі.

Єпископ Гжегож Бучковський під час собору у Пізі попросив вирішити конфлікт новообраного антипапу Олександра V.

Соборна комісія обговорювала цю тему на чолі з кардиналом Енріко Мінутолі. Зрештою, Олександр V заявив, що справу має розглянути людина, яка краще ознайомиться з церковними відносинами в Україні, і призначив єпископа Краківського Пйотра Виша суддею, що був присутній у Пізі.

За наказом єпископа Виша антипапа віддав перевагу єпископу Бучковському, жодного разу не називаючи єпископа Святослава.

Але Олександр V заперечив, що, почувши аргументи обох сторін, єпископ Виш може відкинути звинувачення єпископа Бучковського. Вирок, винесений єпископом Вишем у цій справі, не відомий. Невідомо також, чи це було зроблено взагалі.

У пізніші роки єпископ Святослав з'являється в джерелах лише один раз – у листі від 1410 Владислава ІІ Ягайла до невідомого папи, в якому король повторював звинувачення проти ієрарха. Можна припустити, що єпископ Святослав помер незабаром після його написання або був видалений з собору після повернення до Польщі єпископа Виша.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • GCatholic.org
  • Świętosław (пол.).